BK MLADÁ BOLESLAV

Druhé domácí utkání ve třech dnech, Bruslaři hostí Hradec

25. 11. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Kdyby pražská Sparta v neděli poprvé od konce října nebodovala, asi by se nemohl nikdo divit. Mladoboleslavští hokejisté odehráli proti lídrovi Tipsport extraligy velice dobré utkání. Vypracovali si více vyložených šancí než soupeř, kterého zhruba od poloviny druhé třetiny přehrávali, doplatili ale na špatnou produktivitu, a nakonec se tak museli spokojit s bodem za prohru v samostatných nájezdech. Bruslaři se ale mají do dalších zápasů od čeho odrazit, už v úterý 26. listopadu ve ŠKOENERGO Aréně přivítají Hradec Králové. Mountfield se nenachází v optimálním rozpoložení, zatím mu příliš nepomohla ani přítomnost Vladimíra Růžičky na střídačce. První vzájemný duel této sezony zvládli lépe Východočeši, kdo se bude radovat tentokráte? Začínáme v tradičních 17:30.

V Hradci začíná éra Vladimíra Růžičky

Od té doby, co na jaře nedokázal zachránit Chomutov v Tipsport extralize, měl od dění na hokejové střídačce pauzu. Působil jako konzultant v prvoligové Kadani a čekal na správnou příležitost k návratu. Byl spojován s Pardubicemi i Litvínovem, dvěma celky, které se krčí na spodku tabulky naší nejvyšší hokejové soutěže, nakonec Vladimír Růžička starší přijal nabídku z Hradce Králové. „Takhle dlouhou dobu bez hokeje jsem ještě nezažil. Konec v Chomutově jsem inicioval já, nebyly tam ambice ihned postoupit zpět. S tím, že na nové angažmá budu čekat déle, jsem ale počítal,“ řekl šestapadesátiletý lodivod. Ihned po jeho nástupu se začalo spekulovat o podobě spolupráce s Tomášem Martincem a kdo z nich bude mít v kabině hlavní slovo. Podle posledních zpráv už mají oba trenéři rozdělené kompetence. Olympijský vítěz z Nagana má na povel koučování během zápasů, jeho méně zkušený kolega zase obstarává přípravu na jednotlivá utkání a řídí tréninkové jednotky.

Východočeši se v tabulce pohybují níže, než se před začátkem tohoto ročníku předpokládalo. Po Růžičkově příchodu vyhráli pouze tři duely z osmi, v neděli díky vítězství nad Litvínovem ukončili pětizápasovou sérii porážek. Vervě nasázeli hokejisté Mountfieldu hned šest branek, a poprvé od dvacátého října se tak v jednom utkání prosadili více než třikrát. „Potřebovali jsme si spravit chuť a trochu si dokázat, že nejsme takový střeva, jak to vypadalo poslední dobou výsledkově,“ neskrýval úlevu kapitán Radek Smoleňák. V Hradci, který momentálně okupuje osmou příčku, věří, že je nedělní výkon nakopne k tabulkovému posunu směrem vzhůru, přeci jen šesté Karlovy Vary mají pouze o šest bodů více. Kádr potkaly v posledních týdnech jen kosmetické úpravy. Na zkoušce neuspěl americký obránce Conor Allen, jenž nově nastupuje za České Budějovice, z hostování ve Vítkovicích si naopak vedení stáhlo Lukáše Vopelku.

Vzhledem k tomu, co v rozhovoru pro webové stránky iSport.cz prohlásil Jaroslav Bednář, je ale jasné, že se celek zpod Bílé věže poohlíží po nových akvizicích. „Obranu máme kvalitní, gólmana výborného, ale potřebujeme centry, tvořivé hráče do ofenzivy. Trejdům se určitě nebráním, momentálně je nejlepší doba na jejich uskutečnění,“ pojmenoval problémy a případná řešení sportovní manažer Mountfieldu. Velice spokojení mohou být v Hradci s dosavadním působením týmu v Lize mistrů. Východočeši poprvé dokázali postoupit ze základní skupiny a po výsledcích 1:0 a 1:1 přešli v osmifinále přes úřadujícího německého šampiona z Mannheimu. Skóre obou zápas jistě napoví, že za účast ve čtvrtfinále, kde se střetnou se švýcarským Zugem, vděčí hráči především Marku Mazancovi, jenž se po rozpačitém vstupu do sezony rozchytal do velice dobré formy.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Kurka – Klepiš (A), Bičevskis, Šťastný – Skalický, Zbořil, Vondrka (C) – Cienciala, Jeglič, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

Mountfield HK: Mazanec – Zámorský, Linhart, F. Pavlík, Šalda, Nedomlel, Rosandič, Pilař – Vincour, Rákos, Červený (A) – Smoleňák (C), Cingel, Chalupa – Jergl, Koukal, Perret – Vopelka, Dragoun, R. Pavlík (A)

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 26. 11. 2019 17:30

BK Mladá Boleslav 22. kolo Mountfield HK
5. místo, 38 bodů umístění 8. místo, 30 bodů
60:45 skóre 58:64
5:1 (Litvínov) nejvyšší výhra 6:2 (Litvínov)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 0:4 (Třinec)
4 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 3
14,67 % využití přesilových her 17,44 %
11 góly v přesilových hrách 15
89,87 % ubráněná oslabení 75,61 %
1 góly v oslabeních 1
Pavol Skalický, 21 bodů nejproduktivnější hráč Radek Smoleňák, 18 bodů
Pavol Skalický, 9 branek nejlepší střelec Radek Smoleňák, 9 branek
Pavol Skalický, 12 asistencí nejlepší nahrávač Rudolf Červený, 10 asistencí
Pavol Skalický, +15 nejlepší hráč v +/- Petr Koukal, Rudolf Červený,
Filip Pavlík, všichni +4
David Šťastný, -3
nejhorší hráč v +/- Michael Gaspar,
Jordann Perret, oba -7
Martin Ševc, 28 minut nejtrestanější hráč Richard Nedomlel, 58 minut
Pavol Skalický, 53 bodů Radegast index Richard Nedomlel, 62 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,90 %
Radek Haas 90,24 %
úspěšnost brankářů Marek Mazanec 89,23 %
Štěpán Lukeš 82,05 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,00
Radek Haas 4,00
průměr inkasovaných gólů na zápas Marek Mazanec 2,59
Štěpán Lukeš 4,04
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav