BK MLADÁ BOLESLAV

O další body do tabulky se Bruslaři poperou v Olomouci

18. 12. 2019
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Druhá reprezentační přestávka mladoboleslavským hokejistům očividně prospěla. Na rozdíl od předchozích zápasů ustáli Středočeši proti Pardubicím roli favorita, předvedli koncentrovaný výkon a zaslouženě zvítězili 4:1. Ještě před Vánoci mají svěřenci trenérů Rulíka a Patery na programu dvě utkání, v pátek 20. prosince se představí na ledě olomouckých Kohoutů. Moravané se po opravdu nepovedeném říjnu zmátořili a vrátili se k fyzicky náročnému a houževnatému stylu hru, který je zdobil v předešlých letech a díky kterému patří mezi nejnepříjemnější soupeře napříč celou extraligou. Oba vzájemné duely v tomto ročníku vyšly lépe Bruslařům, kdo se bude radovat nyní? Úvodní buly padne v 18:00.

Krize zažehnána, Olomouc se rve o desítku

Od devětadvacátého září do prvního listopadu odehráli Kohouti devět zápasů. Osmkrát odešli poraženi, přetlačili pouze Litvínov, získali jen pět bodů a hned ve čtyřech případech se nedokázali prosadit. Takovou krizi Mora po postupu do Tipsport extraligy nezažila, předposlední měsíc roku 2019 jí ale vyšel o poznání lépe. Olomouc posbírala několik důležitých vítězství a ukázala, že rozhodně není na místě ji odepisovat, o čemž svědčí třeba tříbodové zisky z ledu Plzně či vedoucí Sparty nebo domácí výhra nad úřadujícími šampiony z Třince. Svěřenci Zdeňka Motáka s Janem Tomajkem se sice drží na deváté příčce, to se ale může velmi rychle změnit. Okolo desátého místa, které jako poslední zaručuje účast v předkole play-off, je tabulka nejvíce natěsnaná. O bod méně než Kohouti mají desátý Litvínov a jedenácté Vítkovice, o další bod zpět jsou Zlín a Kladno.

Základní část je teprve kousek za polovinou, ale už nyní můžeme počítat s tím, že o účast ve vyřazovacích bojích se strhne velká mela, kterou dost možná rozhodne jen pár bodů. Před reprezentační přestávkou zdobila Moru především dobrá defenziva podpořená spolehlivým Janem Lukášem, jenž si díky svým výkonům postupně získal důvěru trenérů a vystrnadil zkušenějšího Branislava Konráda z postu brankářské jedničky. Ve třech prosincových duelech před týdenním volnem inkasovala Olomouc pouze čtyři góly, o to překvapivější byl středeční pětibrankový přiděl na ledě Vítkovic. V čase 53:31 srovnal na 3:3 sváteční střelec Jan Švrček a vše nasvědčovalo tomu, že hosté se dostanou na koně, jenže o pětačtyřicet vteřin později poslal Ostravany do rozhodujícího trháku Peter Trška, při závěrečné power-play zvýšil na 5:3 ranou do odkryté klece Ondřej Roman.

Z individuálního hlediska mohl být s utkáním spokojen Pavel Musil, který se dvakrát zapsal mezi střelce. Sedmadvacetiletý útočník a kmenový hráč Bruslařů si v Olomouci oprávněně vybojoval místo ve druhé formaci, vždyť ve dvanácti zápasech nastřádal solidních sedm bodů za tři přesné trefy a čtyři asistence. Mora ve Vítkovicích nepotvrdila nálepku týmu, kterému se daří spíše na stadionech soupeřů. Z venkovních klání si Kohouti odvezli dvacet bodů, naopak před vlastními fanoušky jich získali pouze čtrnáct, tedy jen o dva více než v tomto ohledu nejhorší Zlín. Kádr Moravanů se znovu příliš nemění, před měsícem ale opustil klub Marek Hecl. Slovenský reprezentant v české extralize nijak zvlášť nezaujal, když během devatenácti kol posbíral jen tři body, a vrátil se zpět do rodného Trenčína, odkud jej olomoucké vedení v létě angažovalo.

Sestavy z posledního utkání

HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek (A), Jaroměřský, Švrček, Valenta, Vyrůbalík (C), Dujsík, Škůrek – Olesz, Kolouch, Irgl – Klimek, Nahodil, Musil – Burian, Knotek (A), Tomeček – Káňa, Handl, Skladaný.

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Ševc, Kurka, Dlapa, Pláněk (A), Hrbas, Fillman – Vondrka (C), Zbořil, Klepiš (A) – Lunter, Bičevskis, Stránský – Skalický, Jeglič, Šťastný – Flynn, Najman, Kousal

Statistiky

Zimní stadión Olomouc | 20. 12. 2019 18:00

HC Olomouc 28. kolo BK Mladá Boleslav
9. místo, 34 bodů umístění 4. místo, 50 bodů
56:73 skóre 84:66
4:1 (Zlín) nejvyšší výhra 7:3 (Vítkovice)
3:7 (Třinec) nejvyšší prohra 0:4 (Zlín)
4 utkání bez vstřeleného gólu 4
1 utkání bez inkasovaných gólů 3
13,64 % využití přesilových her 15,31 %
12 góly v přesilových hrách 15
84,16 % ubráněná oslabení 87,50 %
1 góly v oslabeních 3
Zbyněk Irgl, 19 bodů nejproduktivnější hráč Pavol Skalický, 27 bodů
Lukáš Nahodil,
Zbyněk Irgl, oba 9 branek
nejlepší střelec Pavol Skalický, 11 branek
Zbyněk Irgl, 10 asistencí nejlepší nahrávač Pavol Skalický, 16 asistencí

Jan Jaroměřský,
Jiří Ondrušek, oba +8
nejlepší hráč v +/- Pavol Skalický, +19
David Škůrek, -12 nejhorší hráč v +/- David Šťastný, -3
Petr Strapáč, 39 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 34 minut
Martin Vyrůbalík,
Jan Švrček, oba 53 bodů
Radegast index Ondřej Dlapa, 70 bodů
Jan Lukáš 91,79 %
Branislav Konrád 90,88 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,60 %
Radek Haas 88,73 %
Jan Lukáš 2,45
Branislav Konrád 2,75
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,09
Radek Haas 4,17