BK MLADÁ BOLESLAV

Přidají Bruslaři proti Kladnu čtvrté vítězství v řadě?

18. 1. 2020
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Důležité utkání proti Karlovým Varům zvládli mladoboleslavští hokejisté za tři body. Na konci druhé a na začátku třetí třetiny si sice situaci trochu zkomplikovali, za vyrovnaného stavu ale vstřelil rozhodující branku nakonec tříbodový Adam Zbořil a gólem do odkryté klece pečetil výhru 4:2 Pavol Skalický. Nyní mají svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery před sebou dva domácí duely, v neděli 19. ledna vyzvou hokejisty Kladna, ve středu do ŠKOENERGO Arény přijedou třinečtí Oceláři. Rytíři si v poslední době vedou velice slušně, pravidelně bodují a stále více se vzdalují čtrnácté pozici v tabulce, která znamená sestup o patro níž. Kdo ovládne třetí středočeské derby této sezony? Začínáme v 17:20, zápas se odehraje před kamerami České televize.

Boj o záchranu už by měl Kladno minout

Na začátku sezony se s nimi počítalo jako s jasným adeptem na sestup do Chance ligy, výsledky úvodních kol tomu nasvědčovaly. Rytíři se ale postupem času adaptovali na tempo extraligového hokeje a i s podceňovaným kádrem předvádí solidní hokej. Středočeši v tabulce uzavírají první desítku, jejich náskok na jedenáctou Olomouc činí pouhopouhý bod. Pokud budou svěřenci trenéra Davida Čermáka pokračovat v dobrých výkonech, mohou reálně pomýšlet i na lepší umístění. Osmý Zlín a devátý Hradec Králové jsou jim vzdáleni jen na rozdíl jednoho bodu, sedmé Karlovy Vary jsou napřed o body čtyři. Kladenští hokejisté bodovali v pěti z posledních šesti utkání, s prázdnou odešli pouze z domácího střetnutí proti Plzni. Aktuálně je extraligový navrátilec solidně rozjetý, minulou neděli po vysoké výhře 8:4 vyloupil O2 arenu a v pátek díky vydařené třetí periodě porazil brněnskou Kometu 5:1.

Na skalpu pražské Sparty se největší měrou podíleli čtyřbodoví Brady Austin (0+4) a Jaromír Jágr (2+2), který se vrátil do sestavy po šestitýdenní pauze. Měli jsme zraněné hráče, jen jsme potřebovali doplnit sestavu. Jinak bych hrát nešel. Dali jsme góly z přesilovek, což rozhodlo. Byl to takový zvláštní zápas – nahoru a dolů. Tohle není náš styl hry, moc gólů nedáváme. Na nás to bylo takové moc splašené, ale díky bohu jsme to zvládli," nechala se slyšet legendární osmašedesátka. Příspěvek již zmíněného Austina také nelze opomenout, kanadský obránce totiž prožívá fantastickou sezonu a s šestadvaceti kanadskými body je nejproduktivnějším hráčem Rytířů a zároveň nejčastěji bodujícím obráncem celé soutěže. S jeho angažováním trefilo vedení klubu opravdový jackpot, klíčovou roli v kádru Středočechů hraje také slovenský brankář Denis Godla, jenž drží úspěšnost zákroků přesně na dvaadevadesáti procentech.

Kladenský dres nakonec přeci jen obléká také Petr Vampola, mistr světa z roku 2010 má do nejvyšší hokejové soutěže vyřízeny střídavé starty z pražské Slavie, kde za třiatřicet zápasů nastřádal solidních pětatřicet bodů. „Na žádost Kladna o pomoc jsem kývl především díky tomu, že se nám na Slavii daří, máme pohodu a i já osobně se cítím velmi dobře,” prohlásil zkušený útočník. Útočné řady Rytířů se rozrostly ještě o Marka Hovorku, který tak po divokém ukončení spolupráce s posledními Pardubicemi zůstal v Tipsport extralize. „Je to kluk, který na Kladně hrál. Víme o něm, že je střelec, takový typ hráče nám teď trochu chybí. Doufáme, že nám hlavně v tomhle ohledu do toho závěru sezony pomůže,“ okomentoval příchod slovenského útočníka, jenž už hájil barvy Středočechů mezi lety 2010 a 2012, trenér Čermák.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Peters – Hrbas, Ševc (A), Dlapa, Pláněk, Bernad, Fillman, Klikorka – Skalický (A), Zbořil, Klepiš – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Vondrka (C) – Flynn, Najman, Kousal

Rytíři Kladno: Godla – Nash, Austin, Kehar, Lakos, Barinka (A), Romančík – Jágr, Vampola, Zikmund – Redlich, Machač, Strnad (C) – O’Donnell, Kaut (A), Melka – Valský, Stach, Š. Bláha

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 19. 1. 2020 17:20 (ČT)

BK Mladá Boleslav 38. kolo Rytíři Kladno
4. místo, 63 bodů umístění 10. místo, 50 bodů
108:88 skóre 95:117
7:3 (Vítkovice) nejvyšší výhra 8:4 (Sparta)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 1:7 (Třinec)
5 utkání bez vstřeleného gólu 1
3 utkání bez inkasovaných gólů 1
15,87 % využití přesilových her 17,27 %
20 góly v přesilových hrách 24
85,40 % ubráněná oslabení 82 %
4 góly v oslabeních 4
Pavol Skalický, 35 bodů nejproduktivnější hráč Brady Austin, 26 bodů
Pavol Skalický, 14 branek nejlepší střelec Jakub Strnad, 12 branek
Pavol Skalický, 21 asistencí nejlepší nahrávač Brady Austin, 16 asistencí
Pavol Skalický, +23 nejlepší hráč v +/- Brendon Nash, +4
Jakub Klepiš, -3 nejhorší hráč v +/- Jakub Hajný, -11
Martin Ševc, 38 minut nejtrestanější hráč Jakub Hajný, 42 minut
Pavol Skalický, 89 bodů Radegast index Brendon Nash, 105 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,30 %
Justin Peters 90,20 %
Radek Haas 88,73 %
úspěšnost brankářů Denis Godla 92 %
Lukáš Cikánek 86,06 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,12
Justin Peters 2,50
Radek Haas 4,17
průměr inkasovaných gólů na zápas Denis Godla 2,71
Lukáš Cikánek 4,66