BK MLADÁ BOLESLAV

Souboj tabulkových sousedů, Boleslav prověří třinečtí Oceláři

21. 1. 2020
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Třetí středočeské derby této sezony ovládli mladoboleslavští hokejisté poměrem 5:2. O jejich vítězství nad Kladnem rozhodla především první polovina utkání, v níž svěřenci Radima Rulíka a Pavla Patery na ledě dominovali a svému soupeři odskočili na rozdíl tří branek. Rytíři se sice postupem času zvedli, celek z města automobilů si ale v závěru nepřipustil zbytečné komplikace a výsledek si pohlídal. Další duel čeká Bruslaře už ve středu 22. ledna, v rámci dohrávky jednatřicátého kola dorazí do ŠKOENERGO Arény Oceláři z Třince. Slezané se po vydařeném Spengler Cupu solidně prezentují také v Tipsport extralize, v posledních zápasech se navíc mohou opřít o famózně hrající posilu, polsko-kanadského útočníka Wojteka Wolského. Úvodní vhazování padne v 17:30.

Třinec má zpět uzdraveného kanonýra i novou brankářskou jedničku

Několik desítek minut před začátkem posledního vzájemného duelu těchto dvou celků se v médiích objevila překvapivá informace. Patrik Bartošák, člen reprezentačního kádru a do té doby jednička Ocelářů, přiznal psychické problémy a přerušil svou hokejovou kariéru. „Bojuji s psychickým onemocněním, které jsem bohužel řešil v kombinaci s alkoholem. Prožívám velmi složité období, rád bych se všem omluvil. Pevně věřím, že všechno překonám a brzy se zase vrátím k hokeji," nechal se slyšet účastník loňského světového šampionátu na Slovensku. Poslední zprávy naznačují, že Bartošák je z nejhoršího venku, připravuje se v Jihlavě pod dohledem trenéra gólmanů Petra Jaroše a mezi tři tyče se chce vrátit ještě v této sezoně. Třinec zřejmě nepřipadá v úvahu, dle informací deníku Sport by měly mít zájem poslední Pardubice. Když tato nepříjemná záležitost v polovině listopadu prosákla na povrch, měli Slezané k dispozici Petra Kváču a Nicka Malíka, dva bezesporu talentované, ale ne tolik zkušené brankáře.

První jmenovaný si svými výkony řekl o důvěru trenérského štábu Václava Varadi, vedení klubu k němu přivedlo zkušeného Jakuba Štěpánka, který měl za sebou nepovedené angažmá právě v Dynamu. Oba mladí kluci mají svoji kvalitu, nicméně by bylo fajn, aby se měli od koho učit, jako se kdysi učil Šimon Hrubec od Petera Hamerlíka. Proto jsme hledali někoho, kdo pro ně dokáže být dobrým rádcem a učitelem, což Kuba splňuje," okomentoval tento krok sportovní ředitel Jan Peterek. Oceláři se v období Vánoc již druhým rokem na chvíli vytratili z extraligového kolotoče a reprezentovali český hokej na prestižním Spengler Cupu ve švýcarském Davosu. Oproti loňské účasti si vedli o poznání lépe, na turnaji vyhráli tři zápasy, když postupně porazili domácí mužstvo, ruskou Ufu a Ambri-Piotta, a padli pouze dvakrát s výběrem Kanady, jednou v základní skupině a podruhé ve finále. „Nebudeme si nic nalhávat, všichni čekali, že si tady zahrajeme dva tři zápasy a pojedeme domů. Ukázali jsme ale obrovský charakter, bylo tam srdíčko a bojovnost. Pro Třinec a pro český hokej je to velký úspěch, protože konkurence je v Davosu obrovská. Turnaj hodnotím jen kladně, jsem na mužstvo hrdý," nešetřil pochvalnými slovy útočník Martin Adamský.

Slezané si ze Švýcarska kromě druhého místa přivezli také zvučnou akvizici. Wojtek Wolski má za sebou sedm sezon v zámořské NHL, kde nastupoval za Colorado, Phoenix, New York Rangers či Floridu, a také působení v ruském Magnitogorsku, jednom z předních klubů KHL. „Jsem rád, že se nám podařilo získat takovou posilu, věřím, že nám svými výkony pomůže. Jedná se o velkého, silného a technicky vybaveného hráče s dobrou střelou. Věřím, že u nás ukáže svoje kvality," řekl Jan Peterek. Bronzový medailista ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu se zatím prezentuje v nejlepším možném světle, po pěti zápasech má na svém kontě jedenáct bodů za osm branek a tři asistence. „Chci hlavně vyhrávat. Už v minulé sezoně měl Třinec výborný tým, je mistrem Česka, znovu má velké ambice. Jsem rád, že budu součásti takové organizace," prohlásil Wolski. S ním v sestavě zaznamenali Oceláři čtyři vítězství, nezvládli pouze samostatné nájezdy proti Olomouci. Minulý týden se navíc po osmiměsíční pauze způsobené zraněním achillovky vrátil do hry obávaný kanonýr Martin Růžička, Třinec je tedy opět kompletní a vzhledem k síle kádru může oprávněně pomýšlet na obhajobu titulu.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Peters – Hrbas, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Klikorka – Skalický, Zbořil, Klepiš (A) – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

hC Oceláři Třinec: Štěpánek – Krajíček (C), Doudera, Galvinš, Musil, Roth, Gernát – Růžička (A), Vrána, Wolski – Stránský, Marcinko, Hrehorčák – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Chmielewski – Dravecký, Polanský, Adamský (A) – Hrňa

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 22. 1. 2020 17:30 (O2)

BK Mladá Boleslav 31. kolo HC Oceláři Třinec
4. místo, 66 bodů umístění 5. místo, 64 bodů
113:90 skóre 116:93
7:3 (Vítkovice) nejvyšší výhra 7:0 (Pardubice)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 1:6 (Plzeň, Karlovy Vary)
5 utkání bez vstřeleného gólu 2
3 utkání bez inkasovaných gólů 5
16,28 % využití přesilových her 26,12 %
21 góly v přesilových hrách 35
85,61 % ubráněná oslabení 83,76 %
4 góly v oslabeních 2
Pavol Skalický, 38 bodů nejproduktivnější hráč Matěj Stránský, 29 bodů
Pavol Skalický, 16 branek nejlepší střelec Matěj Stránský, 14 branek
Pavol Skalický, 22 asistencí nejlepší nahrávač Martin Gernát, 21 asistencí
Pavol Skalický, +24 nejlepší hráč v +/- Petr Vrána, +8
David Cienciala,
Jakub Klepiš, oba -2
nejhorší hráč v +/- Lukáš Krajíček, -6
Martin Ševc, 38 minut nejtrestanější hráč David Musil, 48 minut
Pavol Skalický, 91 bodů Radegast index David Musil, 88 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,30 %
Justin Peters 91,03 %
Radek Haas 88,73 %
úspěšnost brankářů Jakub Štěpánek 92,47 %
Petr Kváča 92,13 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,12
Justin Peters 2,33
Radek Haas 4,17
průměr inkasovaných gólů na zápas Jakub Štěpánek 2,14
Petr Kváča 2,27