BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři se vrací na domácí led, v úterý hostí Olomouc

27. 1. 2020
Autor: Vojtěch Tůma

M l . B o l . - Po dvou porážkách s moravskými soupeři to s mladoboleslavskými hokejisty nevypadalo dobře ani v neděli na ledě Pardubic. Dynamo sahalo po třech bodech, necelé dvě minuty před koncem ale na 2:2 srovnal dvougólový střelec Šťastný a v prodloužení, které Středočeši zvládli už pošesté v sezoně, dokonal obrat kapitán Martin Ševc. Bruslaři porazili poslední tým tabulky poosmé v řadě, v úterý 28. ledna vyzvou Olomouc, s níž v tomto ročníku zatím pokaždé bodovali. Mora sice nemá takovou formu jako třeba minulý rok, ovšem i tak má velice slušnou šanci na postup do předkola play-off. Úvodní vhazování padne ve ŠKOENERGO Aréně v 17:30.

Kohouti drží poslední postupovou příčku

Do konce základní části tohoto extraligového ročníku zbývá odehrát posledních dvanáct kol, Olomouc drží v zamotané tabulce desátou pozici. Pojďme si udělat stručný přehled její situace. Hrozbě sestupu by se svěřenci Zdeňka Motáka s Janem Tomajkem měli vyhnout, protože jejich náskok na poslední Pardubice čítá už patnáct bodů. Účast ve vyřazovacích bojích ještě určitě nemají jistou, vždyť jedenáctí Rytíři z Kladna jsou pozadu jen o pět bodů a navíc mají zápas k dobru. S proniknutím do elitní šestky to Mora bude mít těžké, šestá Kometa už má o devět bodů více. Sečteno a podtrženo, Hanáci se určitě musí koukat pod sebe a hlídat si záda, vzhledem k jejich minimální ztrátě na osmý Zlín a devátý Hradec Králové se ale ještě mohou pokusit o zlepšení svého tabulkového postavení a třeba začínat sérii předkola play-off před vlastními fanoušky.

Na druhou stranu je třeba podotknout, že Kohouti jsou jediným ze čtrnácti účastníků naší nejvyšší hokejové soutěže, který doposud posbíral na stadionech soupeřů více bodů než na domácím kluzišti. Na začátku roku 2020 prožívají olomoučtí hokejisté celkem úspěšné období, v každém z posledních šesti zápasů se jim podařilo bodovat. Parta okolo zkušeného Zbyňka Irgla, který s jednatřiceti kanadskými body vede týmovou produktivitu, uspěla v Třinci i v Litvínově, doma přehrála Hradec Králové či Spartu a nezvládla pouze samostatné nájezdy proti Pardubicím a Vítkovicím. V zápasech Mory opět nepadá moc branek, ovšem nedělní souboj s tápající Riderou byl výjimkou. Ještě na začátku třetí třetiny byli Hanáci o tři góly pozadu, díky dvěma trefám Viléma Buriana a jedné Lukáše Nahodila ale dokázali srovnat na 4:4. Obrat sice nedotáhli do konce, se získaným bodem ale, vzhledem k průběhu utkání, nemohli být nespokojeni.

První dvě třetiny z naší strany nebyly dobré, neměli jsme takovou touhu jako soupeř. To až ve třetí třetině, kdy jsme pohrávali 1:4. Pozitivní je, že jsme srovnali. Bod navíc si ale zasloužily Vítkovice," zhodnotil duel Jan Tomajko. Olomouc v průběhu sezony našla elitní ofenzivní lajnu, která pravidelně boduje a pro obrany soupeře představuje velké nebezpečí. Společně s již zmíněným Nahodilem (14+13) toto úderné trio tvoří ještě Lukáš Klimek (9+13) a Pavel Musil (12+9). Sedmadvacetiletý útočník, který na Moravě hostuje z Mladé Boleslavi, v novém působišti herně pookřál, vždyť za šestadvacet utkání v dresu Kohoutů posbíral osmnáct bodů za deset branek a osm asistencí. Kluci mě velice dobře přijali, je tady výborná parta. Něco takového jsem v kariéře potřeboval. Jsem jim vděčný, jak mi ve všem pomáhají. Snažím se jim to splatit," nechal se slyšet Musil.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrdinka, Ševc (C), Dlapa, Pláněk, Hrbas, Fillman, Hes – Skalický, Zbořil, Lunter – Zohorna, Jeglič, Šťastný – Szturc, Bičevskis, Stránský – Flynn, Najman, Kousal

HC Olomouc: Konrád – Švrček, Valenta, Ondrušek (A), Dujsík, Vyrůbalík (C), Jaroměřský – Klimek, Nahodil, Musil – Burian, Strapáč, Irgl – Káňa, Knotek (A), Olesz – Laš, Kolouch, Skladaný

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 28. 1. 2020 17:30

BK Mladá Boleslav 41. kolo HC Olomouc
5. místo, 68 bodů umístění 10. místo, 55 bodů
118:98 skóre 96:111
7:3 (Vítkovice) nejvyšší výhra 4:1 (Zlín, Sparta)
0:4 (Zlín) nejvyšší prohra 3:7 (Třinec)
5 utkání bez vstřeleného gólu 4
3 utkání bez inkasovaných gólů 2
15 % využití přesilových her 13,14 %
21 góly v přesilových hrách 18
86,39 % ubráněná oslabení 81,58 %
4 góly v oslabeních 3
Pavol Skalický, 39 bodů nejproduktivnější hráč Zbyněk Irgl, 31 bodů
Pavol Skalický, 16 branek nejlepší střelec Lukáš Nahodil, 14 branek
Pavol Skalický, 23 asistencí nejlepší nahrávač Zbyněk Irgl, 18 asistencí
Pavol Skalický, +23 nejlepší hráč v +/-Jan Jaroměřský, +16
David Cienciala, Jakub Klepiš,
Karel Klikorka, všichni -2
nejhorší hráč v +/- David Škůrek, -13
Martin Ševc, 40 minut nejtrestanější hráč Petr Strapáč, 43 minut
Pavol Skalický, 94 bodů Radegast index Jan Jaroměřský, 97 bodů
Jan Růžička 95,73 %
Gašper Krošelj 92,07 %
Justin Peters 91,03 %
Radek Haas 88,73 %
úspěšnost brankářů Branislav Konrád 91,62 %
Jan Lukáš 91,27 %
Jan Růžička 1,35
Gašper Krošelj 2,17
Justin Peters 2,33
Radek Haas 4,17
průměr inkasovaných gólů na zápas Branislav Konrád 2,46
Jan Lukáš 2,51