BK MLADÁ BOLESLAV

Velká očekávaní a naději zhatil čínský virus. Jak si mladí Bruslaři letos vedli?

31. 3. 2020
Autor: Adéla Kvapilová, Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Boleslavští mládežníci vyhlíželi netrpělivě to, na co se většina z nich nejvíc těšila a kvůli čemu tvrdě od jara až do zimy dřeli. To ale nepřišlo. Play-off si mimo jiné nezahráli třeba dorostenci, kteří po parádních výkonech během sezóny skončili druzí. Vše přerušila pandemie onemocnění Covid-19.

Hokejová sezóna 2019/2020 byla předčasně ukončena v březnu. Důvodem je celosvětově rozšířený koronavirus, kvůli němuž většina států ruší či omezuje hromadné akce. To se nevyhnulo ani českým hokejovým soutěžím. Jak hráči, tak trenéři se tak setkali se zcela bezprecedentní situací, která v posledních desetiletích nenastala.

Jak si boleslavská mládež vedla a jaké měli hráči vyhlídky? Jen několik málo hracích kol před koncem nadstavby a startem play-off byli dorostenci druzí hned za prvními Vítkovicemi, na něž ztráceli 10 bodů. Vyhlídky na play-off, ale také titul se však rozplynuly během několika málo dní, kdy se museli hokejisté se sezónou nedobrovolně rozloučit. Dorostence vedla trenérská trojice ve složení Petr Haken – Václav Pletka – David Vrbata.

Mezi velké opory týmu patřil gólman Oliver Šatný, který si po 29 zápasech držel úspěšnost 91,46 %. Jeho průměr obdržených branek na zápas se zastavil na čísle 2,14, což z něj činilo druhého nejúspěšnějšího brankáře ligy v tomto hodnocení. V útočných řadách se nejvíce prosazoval Oskar Haas, během 39 zápasů sesbíral 55 bodů (24+31). Ale ani v obraně nebyla o šikovné hráče nouze. Karel Křepelka se v průběhu 39 utkání prosadil dvanáctkrát a dvaadvacetkrát asistoval, čímž se mezi obránci v součtu získaných bodů pyšnil první příčkou. Všichni tři zmiňovaní aktéři si dokonce odbyli premiéru v juniorském kádru.

Úspěšnou sezónu mohli zaznamenat také junioři, jenže těm skončila sezóna regulérně ještě těsně předtím, než byla nuceně odřeknuta ze strany svazu, respektive státu. Bruslaři sice měli skupinu o postup do play-off dobře rozehranou, jenže vše zhatil nepovedený zápas na domácím ledě, kdy Boleslavští podcenili oslabený Chomutov, s nímž dobře rozehrané utkání ztratili. Následně nestačili ještě na Plzeň a výhra v posledním utkání skupiny jim nepomohla, z postupu do play-off se totiž na poslední chvíli radoval rakouský Salzburg.

Během ročníku se ve střežení svatyně střídali Tadeáš Zeithaml a Matěj Kmec. Oba maskovaní muži měli po úvodní části úspěšnost vyšší než 91 %. Po některých borcích sáhli i trenéři boleslavského A týmu. Svůj debut tak v extralize zaznamenali dva útočníci – Vladislav Houška a mladík Gabriel Szturc, jenž věkově spadá ještě mezi dorostence. Z beků si premiéru v nejvyšší české hokejové soutěži střihl Karel Klikorka, ten ihned ve svém prvním startu zaznamenal branku. Jeho následné kroky vedly na MS U20 2020, kde nastupoval v základní sestavě národního týmu.

Špatně si v letošním ročníku nevedli ani starší žáci, ba naopak. 9. třída si po 25 duelech v tabulce královéhradecké skupiny hýčkala druhé místo se ztrátou dvou bodů na vedoucí Jihlavu, dokonce oproti Dukle měla ještě zápas k dobru. Bohužel i tato soutěž byla z důvodu šíření viru přerušena, a tak nezná vítěze. Mladí Bruslaři v této sezóně věřili na obhajobu bronzových medailí. Na počátku roku 2020 čekalo na dvanáct mladoboleslavských žáků zpestření v podobě Zimní olympiády dětí a mládeže, na které reprezentovali výběr Středočeského kraje. Hokejisté ročníku 2005 a 2006 odehráli sezónu pod taktovkou kvarteta Lukáš Zörkler – Martin Škaloud – Jiří Kristek – David Hart.