BK MLADÁ BOLESLAV

Hokejová liga na PlayStationu? Boleslav v ní vyhrála základní část

4. 4. 2020
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Pro někoho je to těžko pochopitelné, jiní tím tráví volný čas. Řeč je o esportu, v tomto případě o Esport hokejové lize, ve které mají i Bruslaři své zastoupení a hned v prvním ročníku slaví úspěch. Po 13. kole základní části se hráči Mladé Boleslavi Jindřich “Jifi23“ Fencl (na snímku uprostřed) a Radek “Kumbik“ Kumbera (vlevo) probojovali na úplný vrchol tabulky. Ale soutěž ještě není u konce, chystají se projít přes play-off a poprat se o titul šampiona a pestrou finanční odměnu.

O co jde? Esport hokejová liga funguje na podobném principu jako česká Tipsport extraliga. Háček je ale v tom, že hráči neboli “gameři“ nejezdí s hokejkou a pukem po ledě, ale perou se o každý volný kousek ledu ve videohře NHL 20 hrané na herních konzolích PlayStation 4. Jedná se o trend, který v posledních letech získává stále více fanoušků a nyní pronikl i do české nejvyšší hokejové soutěže.

Všechny extraligové mančafty draftovaly dva hráče, kteří na počátku února 2020 v Síni slávy Českého hokeje prošli pětikolovým kvalifikačním sítem. V něm se střetlo přes 900 borců, mezi nimi i Jindřich “Jifi23“ Fencl a Radek “Kumbik“ Kumbera, které si nakonec osvojila Mladá Boleslav.

Zápasy se odehrávají v režimu Hockey Ultimate Team (HUT), jenž se používá právě při největších soutěžních turnajích. Herní systém totiž neprověřuje pouze manuální zručnost v ovládání, ale i schopnost taktizování nebo složení sestavy, která bude fungovat. V tomto režimu se za odehrané souboje získává tzv. herní měna. Za tu si gameři mohou kupovat nové hráče, herní předměty nebo třeba loga. Jednotlivá klání probíhají jak online, tak i živě v Praze. Za výhru se celku připisují tři body, za remízu jeden a za prohru žádný.

S nejlepším výsledkem se po závěrečném zápase 13. kola pyšnila dvojice reprezentující Bruslaře. V průběhu základní části posbírali celkem 35 bodů, a to za 11 výher a dvě remízy (s Kladnem 3:3 a Třincem 9:9). Ani v jednom utkání nepoznali boleslavští svěřenci hořkost prohry, a tak vstupují do koncové a nejnapínavější části z prvního místa tabulky.

Play-off si střihnou také kluby HC Dynamo Pardubice, Rytíři Kladno, Bílí Tygři Liberec, HC Kometa Brno, HC Oceláři Třinec, HC Energie Karlovy Vary a HC Škoda Plzeň. Závěrečné boje se podle původního plánu měly odehrát 12. dubna v Síni slávy Českého hokeje za přítomnosti všech soutěžících. To ale vzhledem k momentální situaci nebude možné, a tak se o změnách bude ještě jednat.

A kdo bude protivníkem Mladé Boleslavi ve čtvrtfinále? Plzeňská Škodovka! Bruslaři o play-off proti indiánům nepřijdou, akorát se uskuteční ve virtuálním světě.

Zápasy Mladé Boleslavi v základní části:

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav 4:7

HC Vítkovice RIDERA - BK Mladá Boleslav 3:14

BK Mladá Boleslav - HC VERVA Litvínov 11:4

BK Mladá Boleslav - Bílí Tygři Liberec 13:6

BK Mladá Boleslav - Rytíři Kladno 3:3

BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha 16:1

BK Mladá Boleslav - HC Olomouc 15:5

HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav 4:8

BK Mladá Boleslav - HC Kometa Brno 9:7

HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 5:6

BK Mladá Boleslav - PSG Berani Zlín 9:4

Mountfield HK - BK Mladá Boleslav 7:13

HC Oceláři Třinec - BK Mladá Boleslav 9:9

"Kumbik": Sešla se správná dvojka, Mladá Boleslav měla při draftu čuch

S jakým soupeřem jste měl největší problém?

Poslední zápas byl pro mě velice těžký. Jindrovi se nepovedl souboj proti „Honzíčkovi1992“ a bohužel prohrál 8:2. Měl jsem před sebou těžkého soupeře, a to byl “Michael Hetz“ (oba HC Oceláři Třinec, pozn. redakce). Přes veškerou snahu jsem to stáhl alespoň na remízu, když jsem vyhrál 7:1. Kdybych ale nemusel dotahovat, tak by pro mě byl největší problém rozhodně “Tejky“ (Rytíři Kladno), který velice dobře brání. S ním jsem vyhrál “pouze” 2:0.

Jak si věříte do vyřazovacích bojů?

Věříme si dost. Myslím, že je tu šance na finále či celkové vítězství, ale nechci předbíhat. Každopádně určitě chceme postoupit přes první kolo.

Na Plzeň jste narazili hned v prvním kole základní části a zvítězili jste 7:4. Co od tohoto soupeře očekáváte nyní?

“CzechDomin“ je velice silná jednička, ale vím, že můj spoluhráč na něho celkem umí. Doufám, že to i potvrdí. A co se týče “Pikeje“ (oba HC Škoda Plzeň), tak to je spíš hráč FIFY než NHL, takže bych měl mít snazší úkol. Věřím, že postoupíme dál.

Tým BK Mladá Boleslav měl ve čtvrtfinále taktéž nastoupit proti Plzni, soutěž ale byla zrušena. Je to pro vás o to větší výzva?

Je to celkem zajímavé, proto nesmíme zklamat a dát do toho všechno! Když to bohužel kluci nemohli předvést na ledě a ukázat, kdo je tady lepší.

Sledoval jste i reálnou extraligu?

Ano, chodil jsem i na stadion fandit. Byl jsem se podívat i na Bruslaře, když hráli proti Litvínovu.

Jak dlouho se gamingu věnujete?

Gamingu se věnuji od šesti let. Narodil jsem se pomalu s joystickem v ruce a jednou jsem dostal k Vánocům PlayStation.

Jaké to má přínosy a jaká třeba pro změnu negativa?

Myslím, že tím člověk dokáže zabít dost času, když se nudí nebo ho nebaví koukat na televizi. Obzvlášť v téhle situaci, kdy je vyhlášen nouzový stav. Negativa? Určitě sociální život, špatně se na to balí holky. (smích)

Co myslíte, že jsou vaše silné a slabé stránky?

Rozhodně vím, že na tu hru mám dovednosti a můžu potrápit i nejlepší hráče na světě, či je dokonce porazit. Další silná stránka je to, že hokej opravdu miluji už odmalička. Tohle je taková kompenzace za to, že jsem ho nikdy nehrál.

Slabá stránka? Občas se zbytečně rozčílím, jsem takový malý vztekloun. (smích) Na tomhle rozhodně musím zapracovat.

Jak často trénujete?

Každý den, věnuji tomu dost času.

Znali jste se předtím, než vás Mladá Boleslav draftovala? Jaký jste tým? Jak často komunikujete/trénujete…?

Potkali jsme se pouze, když jsem Jindru vyřadil v kvalifikaci na turnaj do Mladé Boleslavi, který jsem nakonec i vyhrál. Neznali jsme se, i když jsme ze stejného města. Myslím, že jsme super tým. Jindra je kliďas, já nervák, takže občas mě trochu uklidňuje. Komunikujeme spolu každý den, a navíc spolu hrajeme i jeden mód v NHL (EASHL), kde každý ovládá pouze jednoho hráče. Vzájemně se podporujeme a myslím si, že se sešla správná dvojka. Při draftu měla Mladá Boleslav celkem čuch. (smích)

Play-off chceme vyhrát, ale nebude to jednoduché, říká Jifi23

S jakým soupeřem jste měl největší problém?

Teď s posledním “Honzickem1992“ (HC Oceláři Třinec, pozn. redakce). Zápas s ním se mi vůbec nepovedl. Vyšlo mu vše, na co sáhl. Jinak hodně těžké zápasy jsem měl s “Dzouvim“ (Bílí Tygři Liberec) a “Pepčou Stachurčíkem“ (HC Komta Brno).

Jak si věříte do vyřazovacích bojů?

Play-off chceme vyhrát, ale nebude to jednoduché.

Na Plzeň jste narazili hned v prvním kole základní části a zvítězili jste 7:4. Co od tohoto soupeře očekáváte nyní?

Od začátku se toho hodně změnilo. Plzeň už má také lepší tým, ke konci dokonce zabojovali a dostali se do play-off. Hrál jsem už s oběma hráči Plzně mimo EHL a dařilo se mi. Speciálně s “Dominem“ (HC Škoda Plzeň) jsem ještě neprohrál. (úsměv)

Tým BK Mladá Boleslav měl ve čtvrtfinále taktéž nastoupit proti Plzni, soutěž ale byla zrušena. Je to pro vás o to větší výzva?

Samozřejmě bude to o to zajímavější. Škoda, že kvůli aktuální situaci byla extraliga zrušená. Mohlo to být krásné spojení online a reálného hokeje. Mohli jsme se hecovat s reálnými hokejisty. (smích) Když o příležitost zahrát si play-off přišli reální hráči, tak my ji budeme chtít využít na maximum.

Sledovali jste i reálnou extraligu?

Ano, reálnou extraligu sleduji už od mala a ani tento rok nebyl výjimkou. Jak jsem řekl, je škoda, co se teď děje, ale zdraví je přednější.

Jak dlouho se gamingu věnujete?

Asi patnáct let, spíše rekreační úroveň, nepovažuji se za pro-gamera. Neživím se tím. (smích)

Jaké to má přínosy a jaká třeba pro změnu negativa?

Je to v podstatě koníček. Někdo hraje třeba šachy, tak já hraji virtuální hokej. Někdy to zabírá hodně času, proto je potřeba to omezit třeba na 2 hodiny denně a věnovat se i reálným věcem.

Co myslíte, že jsou vaše silné a slabé stránky?

Mezi silné bych zařadil můj klid a vyrovnanost, někteří se u toho až heroicky rozčilují a poté nemohou podávat maximální výkon. Mezi slabé stránky asi reflexy, už nejsou takové jako za mlada. (smích)

Jak často trénujete?

Po draftu jsem začal trénovat denně tak 2-3 hodiny. Dříve jsem hrál tak 4krát do týdne 2-3 hodiny.

Znali jste se předtím, než vás Mladá Boleslav draftovala? Jaký jste tým? Jak často komunikujete/trénujete…?

Jednou jsem Radka potkal v online kvalifikaci na turnaj v Mladé Boleslavi, jinak jsem ho neznal. Teď spolu komunikujeme denně, trénujeme a předáváme si zkušenosti.

Děkujeme za rozhovory.