BK MLADÁ BOLESLAV

Byla to úspěšná sezóna. Spoustu hráčů se podařilo posunout, říká Petr Haken

17. 4. 2020
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Uplynulou sezónu dorostu, ale i dalších mládežnických týmů si pochvaluje sportovní manažer mládeže a dosavadní hlavní trenér dorostu Petr Haken. Podle něj se podařilo hráče výkonnostně posunout, trenér zároveň ocenil dlouhodobě kvalitní výkony dorosteneckého týmu, který se po sezóně umístil na 2. místě tabulky ELIOD Extraligy dorostu. Petr Haken dále popisuje změny v realizačních týmech u dvou nejstarších mládežnických kategorií a přibližuje, jak se trenéři a hráči připravují na start letní přípravy, který je zatím v nedohlednu. Nebýt šířící se epidemie, začínala by suchá příprava již za několik dní.

Začněme u dorostu, kde jste uplynulou sezónu působil jako hlavní trenér. Jak se na ni díváte a jak vás mrzí to, že jste nemohli zabojovat o titul, na který jste si nejspíš vzhledem k průběhu sezóny pomýšleli?

Sezóna pro nás byla úspěšná tím, že se opravdu povedlo spoustu hráčů posunout, což si myslím, že byl náš hlavní cíl. Určitě jsme se nedívali na to, že bychom měli možnost pomýšlet třeba i dokonce na titul. Ale během sezóny si myslím, že hráči dobře pracovali, nám se s nimi dobře pracovalo, takže to byla opravdu dobrá práce. Někteří hráči sem před sezónou přišli, tři se nám během ní vyprofilovali a posunuli se do juniorky, takže ti s námi začínali akorát základní část a potom už opravdu hráli kluci, kteří tady většinou působili a byli tady i ty minulé sezóny. I na nich byl znát posun. Ten závěr byl takový smutný, protože bych řekl, že i kluci se na to hodně těšili a byli dobře připravení. Ty poslední zápasy, které jsme odehráli, tak tam šla kvalita pořád ještě nahoru. Sami jsme byli překvapení a v očekávání, jak to dopadne před vrcholem, tím play-off. Všechny nás to mrzí, hlavně vůči hráčům, protože si to zasloužili. Nedá se nic dělat, prostě se stalo to, co se stalo. Jinak to ale musím hodnotit hodně kladně.

V závěru sezóny po reprezentační přestávce se vám dařilo, měli jste tam mnoho výher, brankář zaznamenával čistá konta, takže v tom závěru jste byli asi spokojení, že?

Celý průběh té sezóny jsme neměli snad dva zápasy, kdy bychom prohráli. Vždycky jsme byli schopní zareagovat, když se nám něco nepovedlo a nebo ten zápas nebyl podle představ. V průběhu jsme se připravovali hlavně na ten závěr sezóny. Chtěli jsme, aby se hráči posouvali po fyzické stránce. Ta poslední utkání, o kterých jste mluvil, tam byl parádní výkon brankáře. To musím říct, že Oliver Šatný měl opravdu velkou formu. Celý tým mu v defenzivní činnosti neskutečně pomáhal. Vždycky jsme byli odměněni za to, že jsme byli schopní i ty dovednostně nebo kvalitativně lepší týmy, do ničeho nepustili a byli jsme srovnatelní, ty zápasy jsme zvládli vyhrát. V závěru se nám tedy ukázalo, že jsme se dobře připravili a je jen škoda, že jsme nemohli zabojovat i na tom konci.

Zastavme se ještě u posledního zápasu, kdy jste zdolali 1:0 Karlovy Vary. To byl ze strany hráčů, kteří byli na ledě, zejména v posledních minutách až hrdinský výkon. Padali do jedné střely za druhou a zblokovali mnoho střel, čímž ubránili tříbodovou výhru. Dlouho jsem přemítal, kdy jsem naposledy něco podobného u mládeže viděl... Jak těžké je motivovat hráče k tomu, aby v situaci, kdy jsou druzí v tabulce, prakticky už o nic nehrají, protože mají play-off jisté, vložili do hry až tak velkou obětavost?

Potvrdím to, co jsem říkal. Snažili jsme se s hráči pracovat celou sezónu pracovat tak, aby šli až na hranu svých možností. U řady z nich se nám to povedlo. A to ocenění bylo na nich. Oni opravdu respektovali to, co jsme po nich chtěli. Ať už to byl základ v tom tréninku, protože ta náročnost, co jsme po nich chtěli, se potom byla schopna přetavit do těch zápasů. A to byl takový velký bonus, že se ti hráči tím, jak do toho zápasu byli vtažení, dokázali fungovat až třeba opravdu na té hraně. Šli si za vítězstvím a to si myslím, že je hrozně důležité, aby ti mladí hráči chápali, že se dá porazit kdokoliv, ale musejí pro to udělat maximum. A tohle k tomu patří. Všichni trenéři jsme byli hrozně potěšeni tím, jak tým fungoval a jaký měl charakter. A právě třeba tento zápas to ukázal. Předtím jsme ještě hráli s Plzní 3:0, to bylo něco hodně podobného, i když si myslím, že třeba ta Plzeň byla lepší než Vary. Pro nás je důležité, že se hráči naučili vyhrávat. Když se vám daří a jste schopni porážet týmy, se kterými se vám třeba dlouhodobě nedařilo nebo ten výsledek nebyl, to si myslím, že už byla ta motivace a kluci byli opravdu schopní před každým zápasem to vnímat. Potom už pro ně byla samozřejmost někde skočit do střely a zblokovat ji.

Zmiňovali jsme tady již sílu toho týmu. Mohl byste přesto shrnout, jaké byly silné a slabé stránky toho týmu?

Ten začátek, tam se to hodně projevilo, kdy jsme využili přípravu na to, abychom dali dohromady ten tým. To si myslím, že byl základ, že opravdu ti hráči fungovali spolu a hráli týmově. To byla ta největší síla. Zapracovali jsme také na kondici, myslím si, že jsme ty tréninky měli dost náročné v tom, že jsme hodně kladli důraz na pohyb, na bruslení a pak jsme to opravdu v těch třetích třetinách, ať už jsme hráli s kýmkoliv, zvládali. To byl velký základ toho, aby se hráči zlepšovali a zvládali přechody do dalších věkových kategorií. Musím vyzdvihnout některé hráče, kteří byli produktivní. To samozřejmě hodně výsledku pomáhá.

Kluci pochopili, že je to fyzicky náročné a fyzická kondice z naší strany byla vidět, za což jsem taky rád. Posun v rámci těch dovednostních tréninků byl znát a na hráčích se projevil. Kluci si mnohem víc věřili s kotoučem, byla vidět také síla. Měli jsme kvalitní a produktivní obránce, kteří nám hodně pomáhali směrem dopředu, ať už to byli Jasečko nebo Křepelka. To byli kluci, kteří patřili mezi hráče, kteří podporovali útok a byli produktivní.

Slabiny jsou podle mě v tom, že někteří hráči pořád ještě jsou schopní se uspokojit s tím, že se jednou dvakrát vyhraje. To je ale podle mě takový problém, se kterým my jako trenéři musíme v mládeži pracovat, protože chceme udržet nějakou stoupající tendenci té výkonnosti. Na kluky chceme působit také výchovně. To beru asi jako mínusy, že někdy byl problém přijít, sednout si zpátky na zem a říct si "ještě je to málo, musíme pracovat, abychom byli lepší". Takže to jsou takové věci, s nimiž se pereme a budeme se prát. Práce s mládeží je s tímto spojená.

Posuňme se od dorostu k nejvyšším žákovským třídám. Co říkáte na to, jak se jim letos dařilo?

Myslím si, že Lukáš Zörkler a Martin Škaloud jako trenéři 9. třídy měli dobrý tým se spoustou kvalitních hráčů, což se ukázalo i na výsledcích. Byl jsem rád, že jsme mohli využívat spoustu hráčů z 9. třídy. Ať už do tréninku, tak i potom do zápasů. Myslím si, že to splnilo nějaký náš cíl. Na začátku jsme si řekli, že chceme ty kluky co nejvíc vyzkoušet a připravit je na tu další sezónu, kdy budou patřit do dorostu. Výsledkově si myslím, že by to zvládli a že by se opět dostali na republiku (mistrovství ČR - pozn. red.) a tam by mohli pomýšlet určitě třeba zase na medaili. Tam je spokojenost, ale nejen s tím výsledkem. Zmiňuji právě ty věci, které jsou spojené s tím přechodem a posunem hráčům dál, do těch dalších kategorií.

Myslím si, že 8. třída a níž, tam pro nás ten výsledek opravdu není ani důležitý. Jde nám o to, abychom byli připraveni a hráče posouvali. Ať už po fyzické, bruslařské stránce a podobně. To jsou naše cíle a filozofie toho, abychom vždy danou kategorii posunuli dál. A pak se můžeme dívat na to, že se to povede v 9. třídě, v dorostu, v juniorce... Tam se už na výsledky trochu díváme, ale priorita to pro nás není.

Od příští sezóny budete trénovat místo dorostu juniory. Prozraďte prosím, proč k té změně u juniorky došlo a kdo vám bude dělat asistenta.

Rozhodli jsme se udělat tuto změnu s tím, že Honza Křivohlávek tady působil řadu let a já mu chci tímto poděkovat za tu práci, kterou tady odvedl. Prostě jsme se domluvili, že v tom nebudeme pokračovat. Chtěli jsme jít i cestou toho, abychom využili trenéry, které tady máme místní. Mým cílem je propojit juniorku a dorost, aby to byl takový jeden funkční tým. Realizační týmy aby fungovaly nejen u juniorky, ale i dorostu. Aby se to více prolínalo. Budu chtít, aby trenéři dorostu chodili v rámci přípravy na tréninky s juniorkou a naopak já bych chtěl absolvovat minimálně jeden trénink v týdnu zase s dorostem, aby ti hráči měli dost kontaktu a viděli, že s nimi pracujeme a chceme je víc posunout.

Rozhodli jsme se pro to, že teď můžeme říct, že tady máme místní trenéry. Pokud jde o realizační tým, počítám s Láďou Kolnerem. Už jsme se na tom domluvili. Je to výhoda pro mě, že ty kluky zná a budeme pokračovat spolu. U dorostu zůstanou Vašek Pletka s Davidem Vrbatou.

Jak to vidíte s letní přípravou? Za běžných okolností by totiž zhruba za týden nebo deset dní začínala letní příprava...

Je to trošku problém, ale řešíme ho. Snažím se být s trenéry v kontaktu, chci, abychom byli připravení, pokud se to jen trochu uvolní, tak abychom mohli začít přípravu hlavně u těch hlavních kategorií – junioři, dorost, 9. třída. Protože tam musí koncepčně ta příprava směřovat k tomu, až půjdeme na led, což je taky ve hvězdách. Ale já myslím, že podle toho současného vývoje, by se to mohlo do měsíce nějak uvolnit do nějakých menších skupin. Takže jsme připraveni hned trénovat.

Komunikace s hráči funguje přes našeho kondičního trenéra Jardu Černého, který s námi celou sezónu působil. Je v kontaktu s hráči a posílá jim videa nebo plány na to současné období. Bavili jsme se o tom, že teď v březnu a dubnu by byl po té sezóně takový lehčí režim, trochu odpočinek. Tím, že se to zkrátilo o těch 14 dní a museli jsme tu sezónu ukončit dřív, tak plánujeme, že bychom chtěli už ten poslední týden v dubnu udělat ty plány tak, aby to bylo na celý týden přípravy. Pokud nám to ty podmínky dovolí, chtěli bychom trénovat. Pořád jsme v očekávání. Chceme na to být ale připravení, i hráči ty informace mají. Těšíme se na to, až to začne.

Jaké následky by mělo to, kdyby se začalo trénovat výrazně později, třeba v červnu?

Já osobně doufám, že to nenastane. Pokud bychom mohli začít trénovat suchou přípravu, můžeme to všechno posunout. Pokud se budeme bavit o žákovských kategoriích, sedmá, šestá třída a níž, tak tam se nic nezanedbá. Tam si naopak myslím, že si spousta dětí teď odpočine, je s rodiči a řeší trochu jiný život, než na jaký byly zvyklé v běžném stereotypu. Pokud jde o osmou třídu až po juniory, tak tam už je potřeba, aby hráči tu fyzickou zátěž absolvovali a připravili se. Nemyslím si, že pokud se to posune o měsíc, že by to byl nějaký problém. Jak už jsem říkal, budeme se snažit jim posílat ty plány. Věřím, že i tak, jak reagují zpátky, mají snahu ty věci dělat. Kolikrát si i vyžádají něco navíc, za což jsem moc rád. Věřím, že budeme moct.

Děkujeme za rozhovor.


Ministerstvo zdravotnictví umožnilo, aby sportovci omezeně trénovali od pondělí 20. dubna. Jedná se však jen o profesionální sportovce. Podle manuálu od ministerstva se sportovci budou moci od pondělí nově chystat v počtu maximálně osmi osob na hřišti v jeden čas. Doplnit je může nezbytně nutný počet členů realizačního týmu, v němž jsou vedle trenérů zastoupeni například i kustod, masér či lékař. Veřejnost se tréninků účastnit nesmí.

Hráči a členové realizačního týmu mezi sebou budou muset udržovat minimálně dvoumetrové rozestupy a nebudou se moci věnovat kontaktním a soubojovým cvičením. V době tréninku si nebudou muset chránit nos a ústa rouškami, které brání šíření kapének a nemoci.

Kdy boleslavští mládežníci začnou trénovat, tak zatím není jasné. Klub je však na start letního trénování připraven a kalkuluje také s tím, že by to vyžadovalo speciální režim.