BK MLADÁ BOLESLAV

Bylo to velké zklamání, hodnotí smolný závěr sezóny Jan Křivohlávek

19. 4. 2020
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Boleslavští junioři za sebou mají sezónu, která se jim možná nehodnotí lehce. Po dobrých výkonech během ní bojovali o postup do play-off v rámci Superpoháru DHL. Do něj vstoupili perfektně a nějaký čas také tabulku vedli. Závěr této fáze soutěže jim ale nevyšel a do vyřazovacích bojů nakonec nepostoupili. Pravdou však je, že ty kvůli epidemii covid-19 ani neproběhly. Hlavní trenér Jan Křivohlávek si pochvaluje zejména hráčský kádr.

Junioři skončili sezónu řádně, nebyli nuceni přestat hrát v důsledku vládních opatření kvůli šířícímu se koronaviru. Poslední zápas odehráli v sobotu 7. března, kdy na svém ledě deklasovali 5:0 České Budějovice. To jim ale postup do play-off nezajistilo. O jeden bod totiž Bruslaři zaostali za druhým Salzburgem a na Středočechy tedy zbylo až třetí, nepostupové místo.

Boleslavští měli nadstavbovou skupinu sice dobře rozehranou, zlom však nastal v poslední únorový den tohoto roku. Tehdy přijel na mladoboleslavský led velice oslabený Chomutov, kterému už o nic nešlo, bylo jasné, že do play-off postoupit nemůže. Soupeř, který měl k dispozici prakticky jen dvě formace, překvapil a Mladou Boleslav porazil těsně 5:4. Junioři Bruslařů mohli litovat obrovského zkratu, který nastal zejména ve druhé třetině a stál je postup do play-off. Druhé dějství totiž Boleslavští prohráli 0:4, ačkoliv hráli v plné sestavě proti značně oslabenému Chomutovu. Ani dva góly ve třetí třetině tak již na zvrat duelu nestačily.

"Skupinu se nám podařilo dobře rozehrát a postup ze skupiny jsme dlouho drželi ve svých rukou. Bohužel herní výpadek ve druhé třetině v domácím utkání s Chomutovem, nás v konečném pořadí stál postup ze skupiny. Bylo to pro nás velké zklamání, protože s výkony a předvedenou hrou jsme byli spokojeni a z mužstva jsme cítili velkou vnitřní sílu," hodnotil závěr sezóny trenér Jan Křivohlávek.

Po základní části skončili Boleslavští devátí z devatenácti. V této sezóně také juniorka zaznamenala historicky nejvyšší výhru v nejvyšší tuzemské juniorské soutěži. Stalo se tak den před 30. výročím Sametové revoluce, 16. listopadu 2019. To Bruslaři na domácím ledě přivítali rakouský Salzburg, který smetli 9:1. Jednalo se o nejvyšší vítězství po 12 letech. Dosud nejvyšší vítězství zaznamenali tehdejší boleslavští junioři v ligové soutěži 11. října 2008, kdy porazili 9:2 ostravskou Porubu.

"Mohli jsme se opřít o velmi dobré výkony našich brankářů, což nám ukázali už v přípravě. Především Cajty (Tadeáš Zeithaml – pozn. red.), který odchytal větší porci zápasů, udělal od loňské sezóny velký progres a může se stát v příští sezóně velkou oporou týmu. S Kolnym (Ladislav Kolner, asistent trenéra juniorů – pozn. red.) jsme chtěli aby mužstvo hrálo aktivní celoplošný hokej s agresivním napadáním už útočném třetině a rychlým přístupem k soupeři v obraném pásmu. Snažili jsme se rychle otáčet hru s jednoduchým, přímočarým přechodem přes střední pásmo a vytvářet tlak před brankou soupeře, se snahou o četnou střelbu s využitím obránců. Vše bylo podpořeno dobrým pohybem a dobruslením do obranného pásma. Myslím, že v tomto byla naše síla. Co naopak ne, to bylo neproměňování vyložených gólových šancí a využívaní přesilových her. To nás stálo body, lepší postavení v tabulce a nakonec i postup do play off," ohlíží se Jan Křivohlávek zpětně za uplynulou sezónou.

Trenéři juniorů měli také k dispozici relativně široký kádr, zůstali jim navíc převážně hráči, kteří v juniorce působili už minulý ročník. "V loňské sezóně se hráči seznamovali s juniorským hokejem a hráči ročníku 2002 byli většinou ještě nevyspělí. S Vencou (Václav Pletka, v předchozí sezóně asistent trenéra juniorů – pozn. red.) jsme se snažili hráče učit více taktice a osvojovat si systémy hry. Letos to bylo s Kolnym (Ladislav Kolner - pozn. red.) pro nás o něco jednodušší, hráči většinou už věděli co po nich chceme a my tak měli více času se věnovat detailům. Bylo vidět, že hráči vyspěli jak fyzicky, tak mentálně. A nám se s nimi pracovalo nejen na ledě velmi dobře. Hodně nám letos pomohl nový kondiční trenér Jarda Černý, který se stal pro hráče mentorem a zároveň je během sezóny velmi dobře připravoval nejen po silové a kondiční stránce. Pro nás s Kolnym se stal dobrým spojovacím tmelem mezi hráči a námi trenéry. Oživením se staly tréninky s Lubošem Koňákem. Ten se věnoval zlepšení techniky bruslení. Jinak musíme klukům za celou sezónu poděkovat, i když jsme nedošli k cíli, za kterým jsme šli," dodal Jan Křivohlávek.

Juniorům sice skončila sezóna ještě dříve, než dostal hokej a obecně i sport stopku od vlády, přesto Jana Křivohlávka situace ohledně koronaviru mrzí. "Takový konec sezóny si nikdo určitě nepředstavoval. Je to velká škoda, naše áčko i dorost měli velkou šanci dojít v play off hodně daleko a 9. třída mohla znovu hrát na republikovém mistrovství v Ostravě. Všichni měli sezónu dobře rozehranou, ale vyšší moc to bohužel neumožnila," lituje trenér nuceného ukončení sezóny.