BK MLADÁ BOLESLAV

V Mladé Boleslavi končí po devíti letech trenér juniorů Jan Křivohlávek

2. 5. 2020
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – V Mladé Boleslavi působil u týmu juniorů dlouhých 9 let. Nejprve jako asistent, hlavním trenérem se stal v roce 2014, kdy odešel jeho kolega Tomáš Potěšil. Řeč je o Janu Křivohlávkovi, dosavadním trenérovi juniorky, který v Bruslařském klubu letos na jaře skončil. Do klubové kroniky se společně s trenérem Borisem Žabkou zapsal výrazně před pěti lety, kdy se tým pod jeho vedením umístil na 2. místě DHL Extraligy juniorů.

Jan Křivohlávek pracoval v Mladé Boleslavi devět let. Jak říká, nejprve to měly být jen dva roky, které se poněkud protáhly. "Musím poděkovat Milanovi Fickovi, že mi dal šanci se trenérsky realizovat a z původních dvou let se protáhlo až na těch devět. Hlavně jsem měl štěstí na lidi, s kterými jsem měl možnost spolupracovat. Na vedoucího Ivana Růžičku (otec brankáře Jana Růžičky - pozn. red.), který mi po nástupu moc pomohl a naše spolupráce se pak protáhla na pět let. Ale i na trenéry, s kterými jsem během působení v Boleslavi trénoval a vždy se na ně mohl spolehnout. Ať už na Péťu Bubínka (Petr Buben, současný trenér 3. třídy), na Hýčmena (Tomáš Hyka starší - pozn. red.), Žábu (Boris Žabka, bývalý obránce A týmu a později trenér), na Škálu (Martin Škaloud, sekretář mládeže a trenér 9. třídy), Vencu (Václav Pletka, trenér dorostu) a tvrďáka Kolnyho (Ladislav Kolner, trenér mládeže, nyní u juniorky)," vyjmenovává trenér.

Jan Křivohlávek, který do Mladé Boleslavi přišel v roce 2011 z Havířova, zaznamenal největší úspěch hned první sezónu, během níž pracoval jako hlavní trenér juniorky, konkrétně v sezóně 2014/2015. Juniorský tým tehdy pod jeho a vedením Borise Žabky uspěl v základní části i v nadstavbě. Před soupeři budil respekt. A ačkoliv panovali Bruslaři celou sezónu spíše za outsidera, nakonec mnohým nejspíš vyrazili dech.

Ve čtvrtfinále vyřadili Bruslaři favorizovanou Plzeň 3:1 na zápasy a čekalo na ně semifinále s Vítkovicemi, které přehráli Boleslavští 2:1 na zápasy. Ve finále se Středočeši střetli s Chomutovem, na který v obou zápasech těsně nestačili. Na krk si tak tehdejší tým před zraky boleslavských fanoušků pověsil stříbrné medaile. Jednalo se o dosud největší úspěch mládežnického týmu BK Mladá Boleslav, pod který se podepsal skvěle sehraný a soudržný tým pod vedením tehdejšího kapitána a nynějšího obránce Bruslařů Davida Bernada.

Jak trenér přiznává, i pro něj byl tento milník zatím největším úspěchem v kariéře. "Byla to nádherná jízda. S Žábou (Borisem Žabkou) jsme si rozuměli, i když jsme byli každý úplně jiný. A snažili jsme se to přenést na hráče. Sešla se výborná parta a každý hráč měl svou roli, kterou se snažil odvádět ve prospěch týmu. I když jsme nedošli až na vrchol, rád na to vzpomínám. V trenérské kariéře to je (zatím) největší úspěch," vzpomíná Jan Křivohlávek na nejhezčí momenty své práce v Bruslařském klubu.

Junioři BK Mladá Boleslav na začátku play-off na jaře 2015. Nechali si tehdy obarvit vlasy na zeleno, do klubových barev

Junioři BK Mladá Boleslav na začátku play-off. Nechali si tehdy obarvit vlasy na zeleno, do klubových barev

Březen 2015. Jan Křivohlávek na střídačce se svým trenérským kolegou Borisem Žabkou, který se v prosinci 2016 přesunul na pozici asistenta trenéra Výborného u A týmu. Boris Žabka nyní trénuje na Slovensku, v minulosti oblékal dresy mladoboleslavského A týmu a také B týmu.

Skončili sice druzí a titul jim těsně utekl, pro Boleslav to ale byli vítězové, kteří se nesmazatelně zapsali do klubové kroniky a dokázali, že uspět může každý

Prvotní zklamání z nevybojovaného titulu přešlo záhy v euforii. Junioři dosud největší historický úspěch slavili několik dní na několika různých místech. Na snímku je jedna z oslav na místě, kde se hráči tradičně scházeli - ve Sportbaru naproti obchodní akademii

"Devět let v Boleslavi se mi nesmazatelně vrylo do srdce. Byla to krásná etapa a rád se sem budu vracet," dodává trenér, který nyní zamíří do Olomouce, kde bude působit také u mládeže.

Na místo hlavního trenéra juniorů se nyní přesune dosavadní hlavní trenér dorostu a sportovní manažer mládeže Petr Haken, který Janu Křivohlávkovi za jeho práci pro Bruslařský klub děkuje. "Rozhodli jsme se udělat tuto změnu s tím, že Honza Křivohlávek tady působil řadu let a já mu chci tímto poděkovat za tu práci, kterou tady odvedl," řekl v nedávném rozhovoru Petr Haken.