BK MLADÁ BOLESLAV

Paráda. Boleslavská dvojice zdolala Kometu a zahraje si finále

1. 5. 2020
Autor: Adéla Kvapilová
Ml. B o l. – Pátek 1. května 2020 ve znamení hokejových přestupů, ale i semifinále virtuální Esport hokejové ligy, ve kterém nechyběli ani zástupci Bruslařů Jindřich “Jifi23“ Fencl a Radek “Kumbik“ Kumbera. Proti nim nastoupila dvojice brněnské Komety Roman „bladeito“ Pilný a Josef „Pepcastachurcik“ Stachura. Oběma boleslavským gamerům vyšla samostatná hra, ve které ani jednou neinkasovali. Jelikož ovládli i duel dva na dva, mohli se tak radovat z postupu do finále. To odehrají v pátek 8. května proti kladenským Rytířům.

Semifinále proti Kometě

Boleslavské borce v další etapě při cestě přes vyřazovací boje čekala nelehká úloha, a to porazit brněnskou Kometu. Moravští gameři Roman „bladeito“ Pilný a Josef „Pepcastachurcik“ Stachura skončili po základní části v tabulce na pátém místě. Do čtvrtfinále nastoupili proti čtvrtému celku – libereckým Bílým Tygrům. Vyrovnanou sérii nakonec v pátém zápasem rozhodli a slavili vítězství a postup do semifinále, kde narazili na dvojici Bruslařů.

Krůček po krůčku...

„Byl jsem trochu nervózní, lhal bych, kdybych řekl, že ne. Věděl jsem, že nesmím zaváhat a zápas vyhrát, abych uklidnil svého spoluhráče, který měl proti sobě jednoho z nejlepších gamerů NHL v Česku,“ řekl na úvod Jindřich Fencl.

První semifinálový zápas této série rozehráli proti sobě “Jifi23“ a “bladeito“. Už před začátkem bylo jasné, že tento duel bude velice zajímavý, protože oba gameři rozhodli své čtvrtfinálové série. Úvodní branka padla v polovině první části, když se prosadil boleslavský gamer. Ten díky své produktivitě do konce počáteční periody přidal ještě jeden gól. Ve druhé třetině mohli diváci vidět dvě neuznané branky, nejprve na straně Mladé Boleslavi, následně i na straně Brna. Nakonec se ale opravdu síť rozvlnila, a to za gólmanem Komety – 3:0. Během třetí části se kotouč ještě jednou dostal za brankovou čáru, z gólu se po čtvrté radovali Bruslaři. V posledních minutách si “bladeito“ zahrál početní výhodu 5 na 3, ale skóre už poupravit nedokázal, a tak Mladá Boleslav vyhrála úvodní střetnutí semifinálové série. „Nikdy jsem proti Romanovi nehrál, ale bral jsem to spíše jako výhodu. Chtěl jsem využít momentu překvapení a vyložit všechny karty v prvním střetnutí. Po prvních dvou gólech v první třetině jsem byl na koni a soupeř znervózněl, pak už jsem měl zápas pod kontrolou. A třešničkou na dortu bylo i udržení čistého konta,“ ohodnotil svůj povedený výkon boleslavský gamer.

Ve druhém utkání proti sobě nastoupili “Kumbik“ a dvojka draftu “Pepcastachurcik“. Utkání začal “Kumbik“ stejně dobře jako jeho spoluhráč “Jifi23“. Boleslavský gamer se prosadil již během úvodních minut. Na druhou branku se nečekalo dlouho. Po střele z mezikruží se necelé čtyři minuty před koncem první třetiny znovu radoval Radek Kumbera. Během druhé části navázal na své tažení z úvodu a při úniku dvou hráčů zvýšil na 3:0. Poslední dějství už žádný gól nepřineslo, tím pádem i tento zápas patřil jednoznačně Bruslařům. Svůj výkon ohodnotil následovně: „Věděl jsem, že mě čeká jeden z nejtěžších hráčů v České republice. Měl jsme z něj i trochu respekt, ale zvládnul jsem to. Podle mě rozhodla pevná obrana. Většinou hraji ofenzivně, ale tady jsem zkusil vytáhnout něco jiného a povedlo se.“

Třetí střetnutí, v němž hráli všichni čtyři gameři dohromady, nabídlo napínavou podívanou. Do vedení se tentokrát dostali brněnští hráči, kteří Bruslařům na počátku duelu vstřelili první gól nejen zápasu, ale i série. Hubené jednobrankové vedení jim vydrželo až do poloviny druhého dějství. Po chybné rozehrávce zpoza brány udeřila Mladá Boleslav – 1:1. V následujících minutách bylo znát, že jde do tuhého, protože každé klopýtnutí mohlo rozhodnout. Už se zdálo, že zápas dospěje do prodloužení, když 42 vteřin před sirénou přišla pro Kometu ledová sprcha. Boleslavští hráči vsítili rozhodující branku, díky které ovládli sérii proti brněnské Kometě 3:0 a poslali do poslední fáze playoff – samotného finále.

Jak se takový gól zrodil? „Měli jsme pár dobrých šancí, které se nám nepodařilo proměnit. Když bylo asi pět minut do konce, tak jsem Radka uklidňoval. Řekl jsem, že to přijde a můžeme to stále rozhodnout i v poslední minutě,“ sděluje "Jifi23". „Z ničeho nic to bylo hráč na hráče. Viděl jsem, že si Jindra najíždí na střelu z první, ale byl blokovaný, tak jsem to zkusil vzít na sebe a jsem rád, že se to povedlo,“ popisuje postupující gól “Kumbik“.

Semifinálová série byla rychlejší, než někteří očekávali…„Čekal jsem, že to bude až na pět zápasů, s tímto scénářem jsem před touto sérií vůbec nepočítal. Soupeř byl velmi kvalitní, když dokázal vyřadit Liberec ve čtvrtfinále. Možná to vypadalo jednodušeji než série s Plzní, ale nebylo tomu tak," vyjadřuje se k semifinále "Jifi23". „Pro nás je to příjemné překvapení a určitě si díky tomu i více věříme,“ dodává s úsměvem Radek Kumbera.

Kdo bude finálovým sokem? Rytíři Kladno

Semifinálová série Kladna a Pardubic byla velmi dramatická. První dva individuální souboje jasně ovládli Kladenští. Při hře dva na dva se zadařilo Dynamu, jehož zástupce Michal "Michal1996" Vaněk vyhrál i čtvrtý duel série. O finalistovi musel rozhodnout pátý zápas, v němž se střetli Martin "Tejky" Tejček a Adam "Callmepablo" Čejka. Šťastnější z něj vyšel kladenský “Tejky“, který skóroval necelé dvě minuty před koncem prodloužení a poslal tak Rytíře do finále.

Zde se oba týmy poperou o historicky prvního vítěze Esport hokejové ligy a finanční odměnu 150 tisíc korun.

„Těším se a zároveň se bojím. Když jste ve finále, tak chcete za každou cenu vyhrát. Ale už teď víme, že jsme podali výborný výkon. Finále bude o maličkostech, setkají se kvalitní hráči a bude to určitě boj,“ říká na závěr Radek, se kterým se shoduje i jeho spoluhráč Jindra: „Těším se moc. Když už jsem tomu obětoval tolik času, tak jsem rád, že mohu být ve finále. Teď budou rozhodovat maličkosti a individuální chyby. Je třeba jít do zápasů opět v dobré náladě a neudělat zbytečné chyby.“