BK MLADÁ BOLESLAV

Suchá příprava týmů akademie běží už měsíc naplno

6. 6. 2020
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Už více než čtyři týdny se na novou sezónu připravují nejstarší hráči mládeže BK Mladá Boleslav. Boleslavští akademici pracují mimo jiné pod dohledem kondičního trenéra Jaroslava Černého. Postupně si procházejí třemi rozdílně náročnými fázemi tréninků a kromě posilovny chodí také běhat nebo plavat. Intenzivní příprava trvá již měsíc, probíhat bude do konce června.

Hokejisté mladoboleslavské akademie si sice na start suché přípravy počkali o něco déle, přesto je koronavirová pandemie tolik neomezila. Do tréninků se pustili začátkem května, tedy jen několik dní poté, co byl start původně naplánován. Mladí Bruslaři byli a jsou rozdělení do jednotlivých tréninkových skupin, v nichž se nepřipravují pouze pod vedením svých trenérů, s nimiž absolvují celou sezónu, ale také s kondičním trenérem Jaroslavem Černým.

"Přípravu jsme začali 6. května, nyní za sebou máme čtvrtý týden přípravy," popisuje Černý. "Komplikace byla spíš v tom, že jsme pořádně nevěděli, jestli začneme, nebo ne, proto jsme museli mít více alternativ. Ve hře byla také individuální příprava, kterou jsme praktikovali hned po uzavření soutěže. Naštěstí vše začalo dle plánu, a my se tak můžeme naplno připravovat," těší kondičního trenéra mladoboleslavské akademie.

A na co se hokejisté v rámci suché přípravy zaměřují? "To, co jsme nastavili na začátku (rozdělení hráčů do skupin dle vládního nařízení), jsme zachovali. A vlastně v tom pokračujeme dál. Přípravu jsme začali hodně obecně první neúplný týden jsme se snažili, aby si hráči opět osvěžili to, co dělali předešlý rok. Pro nově příchozí to bylo hodně nové, ale kluci se k tomu postavili čelem. Momentálně už jsme v procesu, kdy máme přípravu rozdělenou po týdnech (středně obtížný, obtížný a zotavovací)," přibližuje Jaroslav Černý každodenní práci na zimním stadionu a dalších sportovištích ve městě.

Suchá příprava pod vedením trenéra Davida Vrbaty

K dispozici je hráčům totiž nejen ŠKOENERGO Aréna a její posilovny, ale také lesopark Štěpánka, kam se chodí běhat. Akademici rovněž využívají fotbalový areál v městské části Sahara. K těmto sportovištím přibude v dalších dnech také bazén.

Hokejisté se připravují pod vedením kondičního trenéra Jaroslava Černého (na snímku vzadu vlevo)

Jaroslav Černý přibližuje také zásadní rozdíl mezi kondiční přípravou mládežníků a profesionálních hokejistů. "Nejzásadnější je ten, že hráči A týmu jsou už hotoví hráči, borci, od kterých se očekává, že vědí, znají, umí. Náš úkol, počínaje 6. třídou, je připravovat postupně děti, hráče tak, aby byl přechod mezi jednotlivými ročníky jednodušší, aby věděli, co je čeká a kam budou směřovat. Tak jsme si to loni nastavili a touto cestou jdeme. Pro mě to znamená jediné – aby byli kluci připraveni po fyzické, zdravotní i mentální stránce na 100 %. Až přijde jejich čas, musí chytit šanci za pačesy," dodává kondiční trenér, který u boleslavské mládeže působí od loňského léta.

Mládež pokračuje v suché přípravě až do konce června. Podle plánu má skončit v den předávání vysvědčení, na led by se hráči měli přesunout kolem 20. července.


Trenérské složení týmů akademie BK Mladá Boleslav v sezóně 2020/2021

Junioři: Petr Haken a Ladislav Kolner

Dorost: Václav Pletka a David Vrbata