BK MLADÁ BOLESLAV

Hokej hlásí návrat! Boleslav odstartuje letní turnaj proti Karlovým Varům

3. 8. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Žijeme ve zvláštní době. Každé zpestření je vítáno a u hokeje to platí dvojnásob! Bruslaři měli minulou sezonu velice dobře rozehranou a toužili po pořádném úspěchu. Bohužel, zasáhla vyšší moc, nedá se nic dělat. Svěřenci trenérského dua Rulík - Patera rychle přesměrovali svou pozornost na budoucnost, odmakali letní přípravu a v úterý 4. srpna vyjedou na led k prvnímu zápasu po téměř pěti měsících. V rámci základní skupiny Poháru Generali České pojišťovny vyzvou karlovarskou Energii. Aktuální situace v České republice není nakloněna zaplněným stadionům, proto se utkání musí odehrát za zpřísněných opatření, která najdete zde. Začínáme v 17:00.

Všechno zlé je pro něco dobré. Až postupem času se ukázalo, že pád o patro níže v roce 2017 Karlovým Varům vlastně pomohl. Západočeši totiž vsadili na koncepční práci a vybudovali konkurenceschopné mužstvo, které se po návratu do elitní soutěže rozhodně neztratilo. Základní část minulé sezony zakončili svěřenci Martina Pešouta na devátém místě a po dlouhých devíti letech postoupili do extraligového play-off. Sérii s Hradcem Králové měli dobře rozehranou, ale jak daleko by došli, už se nikdy nedozvíme. Za dobrými výkony Energie stála především produktivní útočná formace ve složení Tomáš Rachůnek, Dávid Gríger a Jakub Flek, která dohromady posbírala úctyhodných 131 bodů.

V nadcházejícím ročníku musí Karlovy Vary objevit nové ofenzivní tahouny, protože Rachůnek s Grígerem vyslyšeli volání ambicióznějšího klubu a přestoupili do Liberce. „Oba tvrdili, že pakliže zůstanou v Čechách, tak jedině u nás. V průběhu listopadu dostali nabídku na prodloužení smlouvy, ale počátkem února nám prostřednictvím agentů sdělili, že ji nepodepíšou. Bude mě to mrzet hodně dlouho, nejednali s námi narovinu,“ vyjádřil zklamání trenér Pešout. Energie se rozloučila také s veteránem Vojtěchem Polákem, Vladimírem Emingerem či Matějem Stříteským, který se přesunul do nedaleké Plzně.

Kapitán pokračuje, dorazí hráči z NHL?

Opačným směrem putoval pětatřicetiletý Lukáš Pulpán. Společně s ním rozšířili obranné řady Západočechů Oldrich Kotvan a host z brněnské Komety Daniel Kowalczyk. Ze sestupujícího Kladna přivedly Karlovy Vary útočníky Patrika Machače s Tomášem Redlichem. Zajímavou akvizicí by mohl být dvacetiletý Jan Hladonik, který během dvou uplynulých ročníků Chance ligy posbíral osmapadesát bodů v šedesáti zápasech. Na zkoušku ze Sokolova dorazil druholigový kanonýr Martin Kadlec, nové kontrakty si vysloužili třeba Petr Šenkeřík, Ondřej Beránek či Petr Koblasa.

Ještě minimálně o rok si svou bohatou kariéru prodlouží velezkušený Václav Skuhravý. „Pořád mám chuť do hokeje a nechce se mi končit. Bylo to pro mě jednoduché rozhodnutí,“ uvedl kapitán Energie, jemuž chybí dvaapadesát utkání k pokoření tisícovky extraligových startů. Na prvním tréninku se Martinu Pešoutovi hlásilo hned čtyřiatřicet hokejistů, jedním z mála absentujících byl Jan Bednář. Zatím se neví, kde talentovaný brankář stráví příští sezonu. Ve hře je setrvání v extralize, ale také přesun za oceán.

Napovědět by mohl říjnový draft NHL, kde bude Bednář patřit k nejlákavějšímu českému zboží. Karlovy Vary i přes široký kádr hledají další posily. Vzhledem k posunu zámořských soutěží je možné, že se na podzim budou po českých kluzištích prohánět někteří hokejisté z NHL. Zájem o působení na západě Čech projevil útočník Los Angeles Kings a odchovanec Energie Martin Frk. Podle posledních zpráv probíhají námluvy i s dalšími dvěma hráči. „Není úplně jednoduché se dohodnout. Zájem je oboustranný, ale musí se vyřešit spousta dalších věcí. Někde jsme v jednání trochu dál, jinde spíš na začátku,“ řekl asistent trenéra Tomáš Mariška.

Nová éra karlovarského hokeje

Energie vstupuje do sezony 2020/21 s jednou výraznou změnou. Osmnáct let staré logo nahradila nová, modernější varianta. Ta má představovat rychlost, pohyb a dynamiku, tedy prvky, které jsou pro hru Západočechů typické. Minulostí jsou i tradiční zelené dresy, Karlovy Vary se budou prezentovat v černé, bílé a šedé barvě. „Logo se mi líbí. Někomu může připadat jednoduché, ale myslím si, že právě v jednoduchosti je krása. Za mě velký palec nahoru,“ prohlásil Jakub Flek. Právě šikovný útočník patří, společně s brankářem Filipem Novotným, k hlavním tvářím nové etapy energetiků.

Mladý tým bez výraznějších hvězd hodlá favority opět trápit aktivním a nepříjemným hokejem. Papírové předpoklady sice neřadí Karlovy Vary příliš vysoko, ovšem stát se může cokoliv. Pomoc při stavbě nového kádru představuje i fakt, že z extraligy nikdo nesestoupí. „Když se dostanete někam nahoru, tak vám v naší finanční situaci mužstvo rozeberou. Když u nás někdo vystřelí, odejde. Je to trochu úděl druhé poloviny tabulky. Stojíme zase na začátku a musíme tým znovu vybudovat. Spoléháme na to, že když mužstvo zůstane pohromadě, mohlo by v dalších letech hrát hodně nahoře a čeřit vody bohatých klubů,“ věří Martin Pešout.