BK MLADÁ BOLESLAV

Příprava pokračuje, Bruslaři se představí na ledě Liberce

10. 8. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - První přípravné utkání mladoboleslavských hokejistů nabídlo pořádně divokou podívanou. Souboj s Karlovými Vary se už v první třetině zvrhl v přestřelku, diváci nakonec viděli hned dvanáct branek. Bruslaři, za které nastoupilo velké množství hráčů z prvoligového Ústí nad Labem, tahali za kratší konec a Západočechům podlehli 5:7. V úterý 11. srpna čeká svěřence trenérů Rulíka a Patery venkovní duel na ledě Liberce. Bílí Tygři naopak vstoupili do Poháru Generali České Pojišťovny vítězně, když přetlačili Energii 5:4 po prodloužení. Úvodní buly bude vhozeno v 18:00.

Už se z toho pomalu stává tradice. Liberečtí hokejisté v základní části dominují a na začátku jara si dopřejí příjemné dostaveníčko s Prezidentským pohárem, který si za posledních pět let potěžkali hned čtyřikrát. V minulém ročníku sice měli Severočeši trochu pomalejší rozjezd, ale nakonec se jako jediní dostali přes stobodovou hranici. Tým šlapal jako obvykle a dařilo se také individualitám. Michal Birner obsadil druhé místo v tabulce produktivity, hned za ním skončil Libor Hudáček. Naprosto klíčovou postavou byl pro Bílé Tygry Dominik Hrachovina, který neměl v brankářských statistikách napříč extraligou konkurenci.

Jenže pětadvacetiletý gólman dal po sezoně Liberci sbohem a podle původní dohody se vydal zpět do finské Tappary Tampere. „Liberecká organizace funguje skvěle, všechno je na vysoké úrovni. Vytyčili jsme si společný cíl, za kterým jsme si šli. Všichni táhli za jeden provaz. Tohle angažmá pro mě bylo obrovským povzbuzením,“ pochvaloval si Hrachovina. Spolu s ním si sbalil kufry také Hudáček, jenž se pod Ještědem nedomluvil na finančních podmínkách nové smlouvy. Spekulovalo se o přesunu do Třince, ale slovenský útočník si nakonec plácl s Nižněkamskem. Severočechy dále opustili třeba Jan Ordoš s Rostislavem Maroszem a po šesti letech také Lukáš Krenželok.

Nabídky odjinud naopak odmítl kapitán Petr Jelínek, který podepsal novou dvouletou smlouvu. Zkušený centr je neodmyslitelnou součástí a jedním z lídrů liberecké kabiny. To samé platí i o Ladislavu Šmídovi. Obránce s bohatými zkušenostmi z NHL zahnal myšlenky o možném konci kariéry a Bílým Tygrům se rovněž upsal na další dvě sezony. „Už teď se zařadil mezi legendy tohoto klubu. Svým profesionálním přístupem k tréninku i neuvěřitelnou touhou po vítězství a úspěchu týmu je vzorem pro mladé i starší hráče. Každý klub by měl mít svého Láďu Šmída,“ uvedl generální manažer Ctibor Jech.

Pozor, Tygři útočí!

Prodloužení kontraktů si vysloužili také Michal Bulíř a trenér Patrik Augusta. V reakci na odchod Filipa Pešána k reprezentaci vytvořilo vedení klubu pozici asistenta generálního manažera, které se chopil Jaroslav Kverka. Severočeši doposud přivedli šest nových hráčů. Obranu rozšířil Mislav Rosandič, na výkony Dominika Hrachoviny se pokusí navázat Petr Kváča s Jaroslavem Pavelkou. „Jsem si vědom, jací elitní gólmani Libercem prošli. Budu se tyto standardy také snažit plnit, abych zde mohl pokračovat co nejdéle,“ prohlásil první jmenovaný, jenž ukázal svůj potenciál v dresu Třince.

Naopak jeho starší kolega celou minulou sezonu promarodil a za Plzeň neodchytal ani jedno utkání. „Bílí Tygři jsou jednou z nejlepších hokejových organizací u nás. Brankářům se tam věnuje výborný kouč Martin Láska. Jarda si uvědomuje, že dostává velkou příležitost,“ řekl Pavelkův agent Martin Podlešák. Severočeši zakončili uplynulý ročník s bilancí 179 nastřílených branek a silnou ofenzivu by měli disponovat i nadále. Vítané posílení představují Tomáš Rachůnek s Dávidem Grígerem z Karlových Varů, kteří byli loni součástí jednoho z nejproduktivnějších útoků soutěže a dohromady posbírali 89 bodů.

„Tomáš je silný na kotouči, dokáže si poradit v těžkých situacích a dobře rozehrát i vystřelit. Dávid je šikovný hráč s dobrými bruslařskými schopnostmi. Je rychlý, dravý a nebojí se chodit do prostor, kde to bolí,“ nechal se slyšet Patrik Augusta. Padesátiletý kouč bude znovu spoléhat i na Michaly Birnera s Bulířem a Radana Lence, po půl roce stráveném v ruském Magnitogorsku navíc ohlásil návrat Tomáš Filippi, který v minulosti už několikrát ukázal, že je produktivním hráčem. Liberecký útok by tak opět mohl být postrachem zbytku extraligy.