BK MLADÁ BOLESLAV

Dvojzápas s Litvínovem. Ve středu hrají Bruslaři na severu Čech, ve čtvrtek doma

19. 8. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Zatímco odvetu s Libercem zvládli mladoboleslavští hokejisté vítězně, na Karlovy Vary nevyzráli ani napodruhé. Ve vyrovnaném utkání na západě Čech se mohli opřít o skvělého Jana Růžička, ale ani tak produktivnějšího soupeře nepřehráli. Mezi střelce se zapsal pouze Jan Stránský a Energie uspěla poměrem 3:1. Do konce základní skupiny Poháru Generali České pojišťovny zbývá Bruslařům odehrát už jen dvě utkání proti Litvínovu. Verva, která vstoupila do turnaje později kvůli nákaze v kabině, posbírala v dosavadních čtyřech kolech sedm bodů a drží se na druhé příčce. Oba týmy se nejprve představí ve středu 19. srpna od 17:30 na Zimním stadionu Ivana Hlinky a o den později se střetnou ve ŠKOENERGO Aréně, kde padne úvodní buly v 17:00.

Litvínov mají zvednout Országh se Sýkorou

Minulá sezona málem skončila propadákem, Severočeši se o udržení extraligové příslušnosti strachovali do úplného konce. Definitivní jistotu záchrany získali až v závěrečném duelu základní části proti kladenským Rytířům, které na domácím ledě rozstříleli 6:2. Od té doby prošel litvínovský hokej řadou změn, podobné drama si už nikdo z klubu nepřeje zažít. Funkce generálního manažera a člena představenstva po pěti letech opustil Jiří Šlégr. Pro odchod se rozhodl také Josef Beránek, pozici sportovního manažera místo něj zaujal Pavel Hynek.

„Jestli můžu říct jednu věc, kterou vidím koncepčně špatně: od roku 2015 se nezapracovali nebo nekoupili žádní hráči střední generace, kteří by postupně přebírali otěže od starších hráčů,“ popsal problémy Vervy bývalý kouč Sparty, Plzně či ruského Soči. Jedním z prvních Hynkových kroků byl výběr nového realizačního týmu. Litvínov se domluvil na spolupráci s bývalým asistentem trenéra u slovenské reprezentace Vladimírem Országhem, jemuž bude pomáhat velezkušený Václav Sýkora.

„Vladovu práci dlouhodobě sleduji. Mám na něj skvělé reference od hráčů z České republiky i ze Slovenska, kteří pod ním nastupovali. Vím, jakou morálku a řád měl v mužstvech, která trénoval předtím. To, že si k sobě vybral Vaška Sýkoru, byla správná volba. Jsem strašně rád, že se podařilo dát dohromady realizační tým v tomto složení. První měsíce mě přesvědčili o tom, že to trenéři uchopili správně,“ pochvaloval si Hynek.

Opory zůstávají, Godla brankářskou jedničkou

Verva se rozloučila třeba s brankářem Jaroslavem Janusem či reprezentačním obráncem Michalem Moravčíkem, který zamířil do finské Tappary. Nových kontraktů se naopak dočkali Jan Ščotka, Patrick Kudla, Richard Jarůšek, Tomáš Pospíšil a Samson Mahbod. Další rok na severu Čech přidají také dvě ofenzivní opory z posledních ročníků – František Lukeš a Viktor Hübl, jenž si ve žluto-černém dresu odkroutí už osmnáctou sezonu. „Těší mě, že noví trenéři projevili zájem, abych pokračoval. Body teď už neřeším, chci být hlavně prospěšný týmu,“ řekl dvaačtyřicetiletý veterán.

Po dlouhých jednadvaceti letech naopak v Litvínově končí Michal Trávníček. „Nemám potřebu se tady vnucovat. Nebo je prosit, aby si mě nechali. Sdělili mi, že mají jinou vizi, a já do ní nezapadám. To je prostě život,“ okomentoval situaci dlouholetý kapitán Severočechů. Chemici doposud přivábili šest nových akvizic. Tou nejzvučnější je brankář Denis Godla, který v uplynulé sezoně zaujal tuzemskou hokejovou scénu svými výkony na Kladně. „Je hodně pohyblivý, má hodně highlight zákroků. Navíc je menšího vzrůstu, takže se musí víc hýbat a rychleji číst herní situace. Brali jsme ho s potenciálem, že se ještě může rozvíjet,“ nechal se slyšet litvínovský trenér gólmanů Zdeněk Orct.

Vedení Vervy si přálo hlavně posílení defenzivy. Vzhledem k tomu, že český trh už byl víceméně prázdný, museli žluto-černí lovit v zahraničních vodách. Vůbec poprvé se v extralize představí Uvis Janis Balinskis a Aaron Irving. Třiadvacetiletý Lotyš má za sebou účast na třech světových šampionátech a také angažmá v KHL, o rok starší Kanaďan přichází z nejvyšší švédské soutěže. „Uvis Janis je komplexní obránce, kterého můžeme využít do přesilovek i oslabení. Aaron má kvalitní přihrávku, výbornou střelu a je to pravák. Takových beků na hráčském trhu moc není,“ pochvaloval si Vladimír Országh.

Slovenský lodivod může počítat i se třemi posilami do ofenzivy. Zatím na měsíční zkoušce je v Litvínově polský mladík Alan Lyszczarczyk, který se v posledních letech solidně prezentoval v nižších zámořských soutěžích. Zvýšení produktivity si na severu Čech slibují od Patrika Zdráhala. Šikovný útočník v minulosti nakoukl do národního týmu, poslední sezona, během níž postupně hájil barvy Vítkovic a Plzně, mu ale nevyšla podle představ. Naopak pomoc v defenzivní činnosti, výborný pohyb a v naší nejvyšší hokejové soutěži málo vídanou rychlost bruslení nabídne Vervě pro boleslavské fanoušky velice dobře známý Martin Látal.