BK MLADÁ BOLESLAV

Jiná a plná otazníků. Startuje extraliga, Bruslaři vyzvou Karlovy Vary

16. 9. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Nadcházející hokejová sezona představuje obrovskou neznámou. Dohraje se? Kolik zápasů se odloží? A jak velký dopad bude mít současná situace na kluby? Problémů se může objevit hned několik. Nezbývá než doufat, že vše proběhne bez výraznějších komplikací. Bruslaři v úterní generálce opět po roce vyzvali Spartu. Na rozdíl loňska nedotáhli duel do vítězného konce a padli 0:1 po prodloužení. S výkonem však mohli být spokojeni. Vázla pouze koncovka, hned několikrát scházelo i potřebné štěstí. První ostrý test podstoupí mladoboleslavští hokejisté v pátek 18. září na ledě Karlových Varů, se kterými mají velice čerstvou zkušenost. V KV Areně padne úvodní vhazování v 17:30. Pokud chcete na utkání odcestovat s Boleslavskou smečkou, přihlašte se zde.

5:7 a 1:3. Výsledky obou vzájemných soubojů z léta hovoří pro Energii. Zároveň je třeba dodat, že Radim Rulík a Pavel Patera ani jednou nenasadili tu nejsilnější sestavu. Nepsané sportovní pravidlo navíc říká, že ostrá utkání a příprava jsou dvě zcela odlišné záležitosti. V minulém ročníku získala Mladá Boleslav proti západočeskému soupeři osm bodů z dvanácti. Všechny čtyři zápasy dvou bruslařsky skvěle vybavených mužstev se musely divákům líbit, dohromady v nich padlo sedmadvacet branek. „Já osobně raději hraji soutěžní utkání než jenom přáteláky, takže se na pátek těším. Doufám, že vyjedeme v plné zbroji a na Karlovy Vary nastoupíme s tím nejlepším, co umíme," řekl směrem k úvodnímu kolu nové extraligové sezony útočník Jan Stránský.

Mladé hvězdičky dočasným, ale velkým přínosem

Západočeši mají za sebou výsledkově celkem zdařilou přípravu. Na postup ze základní skupiny Poháru Generali České pojišťovny jim nestačilo ani deset bodů, vyřazovací boje si tedy zahráli Liberec a Litvínov. Když pomineme letní turnaj, odehráli svěřenci Martina Pešouta ještě čtyři utkání. Nestačili pouze na partnerské mužstvo Sokolova, před vlastními fanoušky naopak postupně porazili Slavii, České Budějovice a Hradec Králové. V defenzivě jsme velmi slušně zapracovali na organizaci hry, neměli jsme vzadu zásadní problémy. V útoku nás trápila produktivita, na tom ale stále pracujeme. Na start extraligy bychom měli být připraveni dobře,“ uvedl v rozhovoru pro klubový web asistent trenéra Tomáš Mariška.

Z hlediska bodování vyšlo předsezónní období nejlépe Jiřímu Černochovi (1+7) a Petru Koblasovi (5+3). Velmi dobře do týmu zapadly i nové posily. Energie si, dokud to čas a situace v zámoří dovolí, hodně slibuje od Davida Kašeho s Jakubem Laukem. Talentovaní mladíci nastupují po boku Jakuba Fleka, který ve čtvrtek podepsal s klubem novou smlouvu do roku 2022. Dohromady vytvořili velice nebezpečnou formaci, která bude na podzim prohánět a trápit obrany soupeřů. Není jednoduché si vzít hráče s tím, že v listopadu zase odletí. Proto je paráda, že to ve Varech vyšlo a já mám kde hrát. S Laukičem a Flíčkem jsme k sobě zapadli parádně, všichni tři jsme rychlostní typy. Hodíme to dopředu, hrajeme jednoduše a vytváříme tlak do branky" prohlásil Kaše v rozhovoru pro iSport.cz.

Jak se Energie s nevyhnutelnou absencí obou hvězdiček vypořádá? Nějaký plán máme, ale budeme to řešit, až budou muset odejít. Věříme, že je tu budeme mít co nejdelší dobu, protože nám pomáhají neskutečným způsobem zvýšit kvalitu tréninku i v samotných zápasech," nechal se slyšet Tomáš Mariška. Západočeši tak vstupují do sezony se zajímavým kádrem, na přestupovém trhu si počínali poměrně aktivně. O většině změn jsme vás již informovali zde a zde. Od posledního vzájemného střetnutí pátečních soupeřů ale uplynul už měsíc, a z Karlových Varů za tu dobu dorazily další novinky. Zvýšenou konkurenci v útoku odnesl Patrik Machač, který zamířil do prvoligového Vsetína. Se svým mateřským klubem se rozloučil také Jan Bednář.

Velký příslib a talent z dílny české brankářské školy podepsal smlouvu v QMJHL, jedné ze zámořských juniorských soutěží. „Jdu tam odvést co nejlepší kus práce a posunout se, abych mohl v kariéře jít dál. V Energii má za sebou obrovskou historii. Trenér Pešout mi dal skvělou příležitost chytat za A-tým už v takhle mladém věku. Poděkování patří i celému klubu za podporu," rozloučil se stále teprve osmnáctiletý gólman, který už netrpělivě vyhlíží říjnový draft NHL.

Karlovy Vary zároveň dotáhly příchody dvou nových akvizic na celosezónní hostování. V případě Dalimila Mikysky, jenž na západě Čech působil už během minulého ročníku, se jedná spíše o návrat do známého prostředí. Naopak Libor Zábranský mladší, syn trenéra a majitele brněnského klubu, je pro fanoušky Energie dosud neokoukaným hráčem. Znám ho už ze svého předchozího angažmá v Kometě. Hledali jsme praváka, který by nám po odchodu několika opor pasoval do přesilových her," osvětlil tento krok Martin Pešout.