BK MLADÁ BOLESLAV

Klepišův návrat a bratrský souboj, Bruslaři přivítají brněnskou Kometu

10. 11. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. - Extraligový restart oslavili mladoboleslavští hokejisté vítězstvím, dva body z Českých Budějovic se ale nerodily snadno. Svěřenci trenérů Rulíka a Patery se dlouho nemohli prosadit, ve druhé třetině navíc sami inkasovali. O vyrovnání na 1:1 se postaral kapitán Martin Ševc, bonusový bod v prodloužení zařídil už pětigólový kanonýr David Šťastný. Bruslaři tak zapsali první venkovní vítězství v sezoně, na domácím ledě jsou naopak neporaženi. O prodloužení této bilance se pokusí už ve středu 11. listopadu proti Brnu. Kometa zatím hledá herní pohodu, ze čtyř kol posbírala pouhopouhé tři body. Utkání se odehraje před kamerami České televize, úvodní vhazování padne v 17:00.

Erat ukončil kariéru, Plekance má nahradit Klepiš

Brno se po skončení minulé sezony rozloučilo hned se třemi pamětníky mistrovských titulů z let 2017 a 2018. Smlouva skončila Tomáši Malcovi, nabídku z Českých Budějovic vyslyšel brankář Marek Čiliak. V osmatřiceti letech se navíc pro konec kariéry rozhodl Martin Erat. „Je to definitivní, nastala pravá chvíle. Každopádně jsem to hodně zvažoval. Jako u drtivé většiny kluků rozhodly rodina a zdraví. Zdraví je přednější, nechci, abych jednou místo toho, že bych si hrál s dětmi, skončil na vozíku," prohlásil zkušený útočník, kterého sužovaly problémy s ploténkami, pro iSport.cz. Kvůli zdravotním problémům své maminky opustil Kometu také Tomáš Plekanec. Trojnásobný medailista z mistrovství světa se vrátil na Kladno, kde může být blíž rodině.

„S Tomášem jsme situaci probírali už delší dobu, jeho rozhodnutí naprosto chápu. Jsou situace v životě, kdy je rodina naprostou prioritou. Samozřejmě mě to hrozně mrzí, protože tak špičkového centra těžko budeme nahrazovat," uvedl trenér a majitel klubu Libor Zábranský. Náhrada se našla právě v Mladé Boleslavi, Brňané si plácli s Jakubem Klepišem, pro kterého bude středeční duel pikantní záležitostí. „Určitě tomu výraznou mírou přispěl odchod Tomáše Plekance, který se bohužel odehrál za nešťastných okolností. Je to tím pádem trochu shoda náhod, ale já jsem za tuhle šanci hrozně rád. Přece jenom ne každý se může dostat do Komety,“ řekl o svém novém angažmá bývalý Bruslař.

Právě Klepiš vede s pěti asistencemi týmovou produktivitu Komety, nejvíce branek zatím nasázel Peter Schneider. Rakouský reprezentant naposledy působil ve švýcarské nejvyšší soutěži, do Čech se vrátil poprvé od juniorského věku, kdy hájil barvy Českých Budějovic a Znojma. Brněnská ofenziva se rozrostla ještě o Jakuba Valského s Tomášem Šoustalem, obranné řady rozšířili Ralfs Freibergs, posila ze Zlína, a Jakub Zbořil. Bratr boleslavského centra Adama Zbořila se v extralize připravuje na nadcházející ročník NHL, kde se popere o místo v sestavě Boston Bruins. Po uplynulé přestávce se v dresu Komety objevil také Filip Král. Nadějný, teprve jednadvacetiletý bek začal sezonu v Přerově, kde v sedmi utkáních zapsal deset bodů, ale vzhledem k pozdrženému startu Chance ligy kývl na nabídku svého mateřského klubu. S Brnem rovněž začíná trénovat Libor Hájek z New York Rangers.

Budou Bruslaři čelit i Holíkovi s Muellerem?

Svěřenci trenéra Zábranského stihli před přerušením soutěže odehrát jen dvě utkání, potýkali se totiž s koronavirem. Návrat na led pokazila Brnu vysoká domácí porážka s Plzní (3:7), o dva dny později už mistři z let 2017 a 2018 urvali první body proti Českým Budějovicím, které přetlačili po samostatných nájezdech. Kometa sice vstoupila do sezony s nejvyššími ambicemi, zatím se však ukazuje, že přebudované mužstvo se musí teprve sehrát. Zodpovědnost opět bude stát třeba na zkušených Martinu Zaťovičovi s Ondřejem Němcem, v sestavě se ale zároveň objevují dosud neokoukaná jména. Mladíci jako Vojtěch Střondala, Matěj Svoboda nebo Jakub Brabenec se musí v extralize teprve rozkoukat. Další výkonnostní skok se očekává také od Stanislava Svozila, který si v neděli odkroutil premiéru v A-týmu hokejové reprezentace.

První utkání po téměř měsíční pauze odehrála Kometa v sobotu na ledě Třince. Odvezla si pouze bod, ale vzhledem k průběhu mohla být spokojena, vždyť Tomáš Vincour srovnal na 3:3 jen pár vteřin před koncem třetí třetiny. V pondělí Brno nezvládlo domácí souboj s Litvínovem, který v DRFG areně urval premiérové vítězství v sezoně. „Dostali jsme se do vedení, ale ve druhé části jsme s ním špatně naložili. To byl den otevřených dveří. Nevím, proč jsme se prezentovali touhle hrou, kdy jsme soupeři otvírali obranu. Litvínov trestal a ještě některé nájezdy neproměnil. Druhá třetina nás jednoznačně stála utkání," zhodnotil porážku 2:4 trenér Kamil Pokorný.

V obou zápasech byla na Kometě znát absence klíčových útočníků - Petra Holíka a Petera Muellera. Prvního jmenovaného nepustil do hry pozitivní test na covid-19, americký kanonýr před dvěma týdny, tedy v době, kdy Tipsport extraliga ještě stála, odletěl s rodinou zpět do své domoviny. „Požádali jsme pana Zábranského, zda by Peter nemohl odletět domů a připravovat se individuálně s hráči z NHL a AHL na ledě. Jakmile se extraliga rozjede, je domluveno, že se opět připojí k týmu," prohlásil hráčův agent Tomáš Krejčí pro iSport.cz. Podle posledních informací se Mueller vrátil do Čech v pondělí. Pokud projde testy s negativním výsledkem, měl by být pro středeční duel s Bruslaři k dispozici.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boeleslav: Růžička – Ševc (C), Šidlík, Pláněk, Dlapa, Fillman, Bernad, Klikorka – Šťastný, Zohorna, Lunter – Jääskeläinen, Zbořil, Kotala – Kousal, Najman, Flynn – Stránský, Bičevskis, Strnad

HC Kometa Brno: Vejmelka – Pyrochta, Zbořil, Král, Němec, Gulaši, Svozil, Freibergs – Zaťovič (C), Brabenec, Vincour – Kunc, Klepiš, Schneider – Svoboda, Rákos, Valský – Plášek ml., Střondala, Horký

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 11. 11. 2020 17:00 (ČT)

BK Mladá Boleslav 4. kolo HC Kometa Brno
7. místo, 8 bodů umístění 10. místo, 3 body
15:12 skóre 12:18
5:2 (České Budějovice) nejvyšší výhra 4:3 (České Budějovice)
2:4 (Plzeň) nejvyšší prohra 3:7 (Plzeň)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
0 utkání bez inkasovaných gólů 0
7,41 % využití přesilových her 13,33 %
2 góly v přesilových hrách
2
76 % ubráněná oslabení 86,67 %
0 góly v oslabeních 0
Radim Zohorna,
David Šťastný, oba 6 bodů
nejproduktivnější hráč Jakub Klepiš, 5 bodů
David Šťastný, 5 branek nejlepší střelec Peter Schneider, 3 branky
Radim Zohorna, 4 asistence nejlepší nahrávač Jakub Klepiš, 5 asistencí
Martin Ševc,
Radim Zohorna, oba +5
nejlepší hráč v +/- Filip Král, +2
David Cienciala, -3 nejhorší hráč v +/- Filip Pyrochta, -5
Martin Pláněk, 36 minut
nejtrestanější hráč Ondřej Němec, 6 minut
Radim Zohorna,
Martin Ševc, oba 12 bodů
Radegast index Michal Gulaši, 14 bodů
Jan Růžička 89,39 %
Gašper Krošelj 87,18 %
úspěšnost brankářů Lukáš Klimeš 90,32 %
Karel Vejmelka 86,14 %
Jan Růžička 2,33
Gašper Krošelj 2,52
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Klimek 2,77
Karel Vejmelka 4,67