BK MLADÁ BOLESLAV

Odstartovala aukce artefaktů, pomozte s námi ARO oddělení Klaudiánovy nemocnice

16. 11. 2020
Autor: Klub
M l. B o l. – Ve víkendovém článku jsme vám představili charitativní projekt, který BK Mladá Boleslav startuje k pondělí 16. listopadu. Jedná se o dražbu celkem 15 hokejových artefaktů, které souvisí s historií Bruslařského klubu a jeho bývalými i současnými hráči. V následujícím článku přinášíme představení jednotlivých položek a především zveřejňujeme odkaz, na kterém aukce probíhá. Její trvání je od pondělí 16. listopadu 2020 do 7. prosince 2020. Připomínáme, že stejně jako v minulých letech k finální vydražené částce přidá další finanční prostředky i klub a sami hráči, celý projekt navíc zaštiťuje sám majitel klubu Mgr. Jan Plachý, MBA. Vybrané prostředky poputují na oddělení ARO mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, konkrétně na takzvané lineární dávkovače, které v současné době slouží i pacientům s covidem-19.

Lapačka Davida Ritticha

Pamatuje si zatím nejúspěšnější sezónu Mladé Boleslavi, kdy se A tým dostal až do semifinále extraligy? Pokud jste odpověděli ano, tak vám jméno David Rittich nemůže být cizí. Tehdy třiadvacetiletý gólman působil na postu brankářské jedničky a po základní části patřil v procentuální úspěšnosti mezi pětici nejlepších maskovaných mužů extraligového ročníku 2015/2016. Během sezóny se natolik zalíbil zámořskému celku Calgary Flames, že s ním následně podepsal smlouvu. Přestože první rok v NHL odehrál pouze jeden zápas, dokázal si vybudovat postavení v týmu a nyní patří mezi hlavní opory. Jeho procentuální úspěšnost se drží nad 90% hranicí.

Lapačka Michala Valenta

Brankář Michal Valent, slovenský rodák a jedna ze známých tváří boleslavského hokeje. K Bruslařům přišel v sezóně 2009/2010, coby třiadvacetiletý mladík. Za dobu pěti let, kdy zde působil, zažil spoustu rozmanitých emocí – od smutku ze sestupu do druhé nejvyšší české ligy, až po radostný návrat zpět mezi elitu. Svou éru v Mladé Boleslavi ukončil během ročníku 2014/2015 a vrátil se zpět do rodného Slovenska. Momentálně chytá v týmu HK Dukla Trenčín.

Lapačka Jana Růžičky

Poslední kousek gólmanské výstroje této charitativní aukce patřil Janu Růžičkovi. Boleslavský odchovanec již v mládežnických kategoriích ukazoval své hodnoty. Premiéru u A týmu si odškrtl ve svých šestnácti letech v sezóně 2013/2014. Jako junior dva roky působil v americké USHL, po návratu zpět zůstal věrný Bruslařům, jejichž svatyni, i přes nepříjemnosti způsobené zraněním, střeží dodnes.

Rukavice Petra Holíka

Petr Holík působil v Mladé Boleslavi spíše krátce. Útočník ze Zlína nejprve na počátku ročníku 2017/2018 odcestoval do Ruska, kde v 10 utkáních nastoupil za Severstal Cherepovets. K velkému překvapení se z KHL navrátil zpět do České republiky a podepsal kontrakt s Bruslaři. Ve 38 zápasech si připsal 19 bodů a koncem ledna 2018 odešel na hostování do Komety, jejíž dres obléká i v letošní sezóně.

Hokejka Richarda Krále

Rekordman, který odehrál dvacet sezón v české extralize. Kapitán, pod jehož velením vybojovala Mladá Boleslav účast v nejvyšší soutěži. Richard Král se poprvé v dresu Bruslařů představil o rok dříve, v ročníku 2006/2007 a s kapitánským „céčkem“ strávil ve městě automobilů čtyři léta. Posléze nastupoval v polském JKH GKS Jastrzebie, kde ve čtyřiačtyřiceti letech ukončil hráčskou kariéru. Nyní působí jako hlavní kouč u pardubických juniorů.

Hokejka Jana Hanzlíka

Obránce Jan Hanzlík vyrůstal v Mladé Boleslavi, ale na přelomu tisíciletí přešel pod křídla pražské Sparty, kde účinkoval 13 let. Po dobu jeho éry se dvakrát s Pražany radoval ze zisku mistrovského titulu. Když pocítil, že potřebuje změnu, přesunul se na tři roky do Brna a odtud zpět do rodného města, kde během sezóny 2018/2019 ukončil kariéru. Za necelých dvacet let v extralize odehrál přes 900 duelů. Brusle ale na hřebík nepověsil, u boleslavské mládeže se stará o dovednostní rozvoj obránců a u 8. třídy mu náleží funkce asistenta trenéra.

Hokejka Martina Ševce

Aktuální kapitán a opora týmu? Obránce Martin Ševc možná nepatří k nejmladším hráčům týmu, ale k nezkušenějším rozhodně. Hokejovou dráhu započal na Kladně, okusil švédskou, následně i švýcarskou ligu. Rok působil v KHL Dynamo Minsk a podílel se i na stříbrném umístění mužstva HC Lev Praha v ročníku 2013/2014. Po návratu ze Švédska jeho následné kroky směřovaly k libereckým Bílým Tygrům, se kterými hned v prvním roce jeho působení slavil titul mistra. Minulou sezónu posílil řady Bruslařů a po právu mu náleží kapitánský post.

Hokejka Radima Zohorny

Nejmladší z bratrského tria – Radim Zohorna – začínal s hokejem v Havlíčkově Brodu. V dorosteneckých letech se přesunul do Brna, kde v barvách Komety v sezóně 2014/2015 debutoval. Na sklonku ledna minulého roku přestoupil do Mladé Boleslavi a objevil se v hledáčku amerických lovců. Po nedohraném ročníku podepsal jednoletou dvoucestnou smlouvu s Pittsburghem. Kvůli pandemii koronaviru byl start nejprestižnější soutěže světa odložen, a tak čtyřiadvacetiletý dále nastupuje v zápasech Středočechů a pyšní se svými statistikami.

Hokejka Davida Šťastného

Šikovný levák David Šťastný pochází z Přerova. Před příchodem do Mladé Boleslavi odehrál tři sezóny ve Zlíně. Od ročníku 2018/2019 nastupuje v základní sestavě Bruslařů, patří k nejproduktivnějším hráčům a stal se miláčkem fanoušků.

Brusle Davida Výborného

Pětinásobný mistr světa. Bronzový medailista ze Zimní olympiády v Turíně. Ikona nejen boleslavského, ale i českého hokeje. David Výborný, kterého určitě znáte pod přezdívkou „Vejba“, zahájil svoji bohatou kariéru ve Spartě. V 19 letech byl draftován Edmontonem, avšak nakoukl pouze do AHL. Po této zkušenosti okusil i švédskou ligu, ale navrátil se zpět k Pražanům. V roce 2000 si ho osvojil tým Colombus Blue Jacket, ve kterém nakonec odehrál sedm sezón. Během roku 2008 se přesunul zpět do Prahy, kde získal roli kapitána. Ta mu vydržela i v Mladé Boleslavi, kam přestoupil v roce 2011. Přestože ročník 2011/2012 skončil pro Bruslaře propadem do první ligy, hráč s číslem devět zůstal oddaný a v roce 2014 se s Mladou Boleslaví vrátil zpět mezi špičku. Hráčskou kariéru ukončil po sezóně 2015/2016 kvůli zranění.

Dres Tomáše Hyky - hraný originál, Liga mistrů

Útočníka Tomáše Hyku není potřeba představovat. Boleslavský odchovanec dával o sobě vědět již v mládežnických kategoriích. Dvě léta strávil v Kanadě, poté působil rok ve Švédsku a po návratu ze zahraničí se usídlil v Mladé Boleslavi, kde jste ho mohli vidět po boku Pavla Musila a Radana Lence. Trio zvané „HyMuLe“ bylo hlavním motorem týmu. Rozpadlo se v roce 2017, kdy čtyřiadvacetiletému Hykovi přišla nabídka z NHL. Za „velkou louží“ působil dva roky, ale šance dostával spíše v AHL. Uplynulou sezónu se rozhodl pro změnu a přešel do KHL, kde hájí barvy mužstva Traktor Čeljabinsk.

Dres Jakuba Orsavy - originál, historická replika ze sezony 2016/2017

Jakub Orsava se poprvé objevil v sestavě Bruslařů v roce 2016. Šumperský rodák přestoupil z Třince a v rámci hostování nahlédl do kádru Pardubic nebo Chomutova. V Mladé Boleslavi se prosazoval už od svých začátků a v sezóně 2017/2018 se s 21 trefami stal nejlepším střelcem Bruslařů. Po domluvě s brněnskou Kometou se v lednu 2019 vyměnil s Radimem Zohornou. Momentálním působištěm devětadvacetiletého útočníka je Mountfield HK.

Dres Marka Schwarze - hraný originál, sezona 2010/2011

Staronový brankář Marek Schwarz je boleslavským odchovancem, který se do dospěláckého hokeje podíval ve Spartě. Prožil dvouleté angažmá v zámoří a po návratu do rodné vlasti získal extraligový titul s Libercem. Z Podještědí se navrátil zpět do města automobilů, kde zatím odchytal dvě utkání v rámci turnaje Generali Česká Cup.

Dres Matěje Stříteského - hraný originál, 110 let klubu, sezona 2017/2018

Vsetínský odchovanec Matěj Střítevský nastoupil do kádru Mladé Boleslavi v sezóně 2014/2015, a to po velmi dobře odehrané sezóně v Litvínově, ve které se řadil k nejproduktivnějším obráncům Vervy. Smlouva s bekem byla původně na dva roky, nakonec ale řady Bruslařů opustil až v ročníku 2018/2019, kdy odešel na hostování do Dukly Jihlava.

Dres Ondřeje Dlapy - hraný originál, charitativní utkání, sezona 2019/2020

Obránce Ondřej Dlapa se do Mladé Boleslavi podíval díky hostování z Chomutova v ročníku 2017/2018 a od té doby u Bruslařů setrvává. Na ledě ho rozhodně nepřehlédnete, řadí se totiž k těm vyšším hráčům extraligy.