BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři neprohráli s Pardubicemi osmkrát v řadě. Uspějí i v neděli?

28. 11. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Mladoboleslavští hokejisté podali v posledních dvou utkáních výborné výkony, vyčníval především David Šťastný. Na destrukci Karlových Varů (11:4) se podílel čtyřmi přesnými zásahy, v Olomouci (3:0) asistoval u všech tří branek. Sedmadvacetiletý útočník se vyhoupl na čtvrté místo tabulky produktivity Tipsport extraligy, hned za ním figuruje Radim Zohorna. Zápas na Hané vyšel Středočechům i z hlediska defenzivy, Jan Růžička pochytal čtyřiadvacet střel soupeře a zaznamenal první nulu v sezoně. Vítěznou sérii mohou Bruslaři prodloužit v neděli 29. listopadu, do ŠKOENERGO Arény přijedou Pardubice, které vzájemné střetnutí naposledy ovládly v lednu roku 2018. V této sezoně Dynamo jako první sáhlo ke změně trenéra, společně s neuspokojivými výsledky musí řešit i nepříjemnou kauzu okolo Roberta Kousala. Přímý přenos můžete sledovat na Hokejka TV, začínáme v 16:00.

Pardubice daly sbohem legendě, do tří let chtějí titul

Už se z toho pomalu stává tradice. Pardubice v posledních letech do každé sezony vstupují s tím, že chtějí oprášit zašlou slávu, ale nakonec do posledního kola bojují o záchranu. Letos se z extraligy nesestupuju, v baště českého hokeje tedy mají na práci trochu více klidu. Po příchodu nového, ale vzhledem k smluvním nesrovnalostem zatím úředně nepotvrzeného majitele, miliardáře Petra Dědka, který prohlásil, že by do tří let rád oslavil zisk titulu, zažívá Dynamo malou revoluci. Klub začíná novou éru, třeba z loga po dlouhé době zmizel tradiční kůň.

„Mám rád výzvy. Pardubice mají obrovskou historii, nikdy nesestoupily z extraligy. Jejich značka byla trošku zaprášená, ale když jsem přišel, tak jsem jasně řekl, že jí vrátím lesk. Naším cílem opravdu není udělat úspěch a jít pryč. Dnes máme smlouvu v podstatě na pětadvacet let, což z Pardubic činí jeden z nejzajištěnějších klubů v Česku s ohledem na budoucnost,“ nechal se Dědek slyšet v rozhovoru pro Hokej.cz. Změny se během přípravy na tuto sezonu odehrávaly na více frontách, ale hráčský kádr tolik nepostihly. Ze Zlína dorazil produktivní francouzský reprezentant Valentin Claireaux, v druholigové Jihlavě si Dynamo vyhlédlo Lukáš Anděla. Ze zámoří přišel talentovaný obránce Ondřej Vála, největší letní posilou se ovšem stal Jakub Nakládal, který se na východ Čech vrátil po devíti letech.

„Každý návrat úspěšného odchovance je pro klub vždycky dobrou vizitkou. Kuba si drží vysokou kvalitu na mezinárodní scéně již několik let, a proto jsme spokojeni, že jsme jeho příchod dotáhli do úspěšného konce,“ pochvaloval si sportovní ředitel Dušan Salfický. S těžkým srdcem se v Pardubicích naopak loučili s Tomášem Rolinkem. Čtyřicetiletého veterána dohnala ke konci kariéry i aktuální situace ve světě: „Kvůli COVIDu, všem opatřením a následnému netrénování na ledě, jsem si uvědomil, že bych nemohl být na sezonu, o které jsem dlouho věděl, že bude mou poslední, stoprocentně připravený.“

Kluboví patrioti na střídačce, co s Kousalem?

Jak se ukázalo, hráč jeho ražení by se perníkářům na ledě pořád hodil. Dynamo odstartovalo tento ročník podobně jako ty předchozí. Že se vše nezačne obracet k lepšímu jen mávnutím kouzelného proutku, napovědělo hned první kolo a drtivá porážka 1:7 s Libercem. Stejným výsledkem padly Pardubice také na Spartě, z dosavadních třinácti utkání vyhrály za tři body jen dvakrát. V tabulce se krčí na dvanácté příčce, o bod před posledními Českými Budějovicemi. Vedení v čele s Petrem Dědkem bylo tak nuceno do okysličení sestavy investovat dříve, než si asi představovalo.

Útočnou posilu našli Východočeši v Anthonym Camarovi, který posbíral v loňském ročníku nejvyšší švédské soutěže šestadvacet bodů. Sedmadvacetiletý Kanaďan přišel s nálepkou problémového hráče, na předchozích adresách měl problémy s kázní a dodržováním klubových hodnot. Jeho angažování tedy představuje určitý otazník. Přesným opakem budiž návrat prověřeného obránce Marka Ďalogy, brankářskou skupinu do konce kalendářního roku doplní Daniel Vladař, kmenový hráč Bostonu. Na hostování do Kladna zamířil ruský obránce Stěpan Zacharčuk, po prohraném derby s Hradcem se Pardubice rozloučily s koučem Milanem Razýmem i jeho asistenty Michalem Mikeskou a Petrem Čáslavou.

Trenérského kormidla se ujal boleslavským fanouškům velmi dobře známý Richard Král, kterému pomáhají další osobnosti pardubického hokeje. David Havíř coby asistent, Petr Sýkora v roli trenéra individuálních dovedností a také již zmíněný Rolinek, nový manažer týmu. „Zároveň by měl tmelit kolektiv, předávat zkušenosti. Tento krok byl záměrný, všichni čtyři jsou kluboví patrioti. Mohli jsme sáhnout po větších jménech, ale v současnosti je toto řešení pro Pardubice nejlepší. Věřím, že nám fanoušci chvíli dají prostor,“ prohlásil Petr Dědek v rozhovoru pro iDnes.cz. Východočeši se po změně na střídačce uvedli fantastickým obratem z 3:6 na 7:6 proti rozjetému Třinci. V následujícím utkání podlehli Liberci 1:4, ale v pátek na domácím ledě přetlačili Litvínov 2:1.

Koncentrovat se vyloženě na hokej ale v Dynamu nemohou, je totiž potřeba vyřešit i jiné, daleko nepříjemnější záležitosti. Desátého listopadu byl policií kvůli nerespektování přikázaného směru jízdy zastaven Robert Kousal. Jedna z hlavních opor Pardubic podstoupila testy na drogy, které v jeho těle odhalily stopy kokainu. Podrobnější šetření prvotní výsledky nepotvrdilo, třicetiletý útočník měl však pozitivní krevní nález na THC. „Pokud se to skutečně potvrdí a my budeme mít v ruce papír, Robert dostane výpověď. I marihuana je zakázána látka a já nehodlám dělat kompromisy. Toto nemůžeme v Dynamu tolerovat. Až budeme mít vše černé na bílém, klub vydá oficiální stanovisko," uvedl Dědek. Jak celá kauza dopadne?

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boeleslav: Růžička – Ševc (C), Šidlík, Pláněk (A), Dlapa, Fillman, Bernad, Klikorka – Zohorna, Lunter, Šťastný – Jääskeläinen, Zbořil (A), Stránský – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Cienciala

HC Dynamo Pardubice: Kantor – Kolář (A), Nakládal (C), Mikuš, Hrádek, Ďaloga, Holland – Svačina, Poulíček, Tybor – Camara, Mandát (A), Claireaux – Blümel, Rohlík, Paulovič – Kusý, Anděl, Zeman – Matýs

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 29. 11. 2020 16:00

BK Mladá Boleslav 22. kolo HC Dynamo Pardubice
7. místo, 22 bodů umístění 12. místo, 11 bodů
47:34 skóre 26:49
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 7:6 (Třinec)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 1:7 (Liberec, Sparta)
0 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 0
14,04 % využití přesilových her 8,33 %
8 góly v přesilových hrách
4
79,31 % ubráněná oslabení 69,05 %
0 góly v oslabeních 1
David Šťastný, 17 bodů
nejproduktivnější hráč Radoslav Tybor, Jakub Nakládal,
Vladimír Svačina, všichni 7 bodů
David Šťastný, 12 branek nejlepší střelec Vladimír Svačina,
Radoslav Tybor, oba 4 branky
Radim Zohorna,
Martin Ševc, oba 7 asistencí
nejlepší nahrávač Jakub Nakládal, 6 asistencí
Radim Zohorna,
David Šťastný, +12
nejlepší hráč v +/- Anthony Camara, +3
David Cienciala, -3 nejhorší hráč v +/- Vladimír Svačina, -7
Martin Pláněk, 44 minut
nejtrestanější hráč Rhett Holland, 35 minut
Radim Zohorna,
Martin Pláněk, 26 bodů
Radegast index Jakub Nakládal, 26 bodů
Jan Růžička 89,53 %
Gašper Krošelj 87,90
úspěšnost brankářů Pavel Kantor 90,48 %
Milan Klouček 76,32 %
Jan Růžička 2,33
Gašper Krošelj 2,80
průměr inkasovaných gólů na zápas Pavel Kantor 2,56
Milan Klouček 8,31