BK MLADÁ BOLESLAV

Litvínov nedává moc gólů, ale v poslední době vítězí. Co na to Bruslaři?

30. 11. 2020
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - V utkání proti Pardubicím to místy výkonnostně skřípalo. Podstatné jsou ale body, a ty získali mladoboleslavští hokejisté všechny. Důležitou roli na cestě za třetím vítězstvím v řadě hrály dva faktory. Povedená pasáž v první třetině, kdy Středočeši během čtyř minut nastříleli Dynamu tři branky, a také výborný výkon Jana Růžičky, který si připsal devětadvacet úspěšných zákroků. Znovu do akce naskočí Bruslaři v úterý 1. prosince, jejich soupeřem bude Litvínov. Zatímco v přípravě se svěřenci trenérů Rulíka a Patery potkali s Vervou hned třikrát, v nové extraligové sezoně půjde o první vzájemné střetnutí. Přímý přenos můžete sledovat prostřednictvím Hokejka TV, úvodní buly padne na Zimním stadionu Ivana Hlinky v 17:30.

Nájezdy se daří, jinak ale litvínovský útok tápe

V létě dostal litvínovský klub nový impulz. Obměnilo se vedení, přišli noví trenéři, několika úprav doznal také hráčský kádr. O veškerých předsezónních novinkách z tábora Severočechů si můžete přečíst zde a zde, Vstup do nového ročníku se ale Vervě nevydařil. Před přerušením Tipsport extraligy odehrála jen tři domácí utkání a ze všech odešla v roli poraženého. Ani po opětovném roztočení hokejového kolotoče to nejprve nevypadalo ideálně, body začaly na kontě chemiků ve větším množství přibývat až v druhé polovině listopadu. Svěřenci Vladimíra Országha vyhráli čtyři z posledních šesti utkání, přičemž hned třikrát triumfovali v samostatných nájezdech.

Tuto dovednostní disciplínu zvládli v Liberci, doma proti Olomouci a také v neděli na ledě pražské Sparty. „Kluci předvedli výborný výkon, makali celých šedesát minut. Výborně zachytal i náš brankář. V utkání se nám celkově dařilo pokrývat prostor před brankou, což bylo velmi důležité. V nájezdech rozhodla šikovnost Lukáše Válka, za dva body jsme moc rádi,“ neskrýval po zápase spokojenost slovenský kouč. Jeho družina v uplynulých týdnech boduje i přes trápení v koncovce. Ofenziva Severočechů skřípe, pětadvacet vstřelených branek za třináct zápasů budiž jasným důkazem. Litvínov je v tomto ohledu nejhorší z celé extraligy, produktivitu táhnou „pouze" šestibodoví Richard Jarůšek a Patrik Zdráhal.

Pohodu z minulých let marně hledají Viktor Hübl nebo František Lukeš. Na nule zatím zůstává Jan Myšák, který se v mateřském klubu rozehrává před odletem do zámoří. Talentovaný útočník na začátku října úspěšně prošel draftem NHL, z osmačtyřicátého místa si jej jako nejvýše postaveného zástupce českého hokeje vybral Montréal. „Mají neuvěřitelnou fanouškovskou základnu. Už jsem s nimi dělal i rozhovory, kde mě na to upozorňovali. Těším se na první krůčky v organizaci. Je to zatím taková menší odměna za práci, kterou jsem dělal strašně dlouho. První krůček k mému snu, což je NHL. Jsem z toho hrozně nadšený!“ prohlásil jeden z plánovaných tahounů národního týmu na nadcházejícím mistrovství světa juniorů.

Zatímco o pravidelný přísun gólů a asistencí od Myšáka nebo dalších útočníků se Severočeši opřít zatím nemohou, mezi třemi tyčemi mají jistotu. Denis Godla, letní akvizice od kladenských Rytířů, zatím opanuje souboji s Davidem Honzíkem o post brankářské jedničky. Pětadvacetiletý Slovák byl velmi důležitou postavou především v úspěšných zápasech s papírovými favority. Proti Liberci pochytal jednatřicet střel, na Spartě zaznamenal osmadvacet úspěšných zásahů. Jak si s ním pořadí mladoboleslavští střelci?

Sestavy z posledního utkání

HC Verva Litvínov: Godla – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Demel, Kudla, Doudera – Jarůšek, Hanzl (A), Zdráhal – Lukeš, Hübl (C), Válek – Myšák, Gerhát, Látal – Havelka, Helt, Zygmunt

BK Mladá Boleslav: Růžička – Šidlík, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Klikorka – Lunter, Zohorna, Šťastný – Jääskeläinen, Zbořil (A), Stránský – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Cienciala, Bičevskis

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 1. 12. 2020 17:30

HC Verva Litvínov 23. kolo BK Mladá Boleslav
11. místo, 13 bodů umístění 6. místo, 25 bodů
25:35 skóre 50:36
4:2 (Brno) nejvyšší výhra 11:4 (Karlovy Vary)
3:6 (Třinec) nejvyšší prohra 2:4 (Plzeň, Vítkovice)
0 utkání bez vstřeleného gólu 0
1 utkání bez inkasovaných gólů 1
8,70 % využití přesilových her 16,39 %
4 góly v přesilových hrách 10
84,44 % ubráněná oslabení 81,25 %
0 góly v oslabeních 0
Richard Jarůšek,
Patrik Zdráhal, oba 6 bodů
nejproduktivnější hráč David Šťastný, 18 bodů
Richard Jarůšek, 5 branek nejlepší střelec David Šťastný, 12 branek
Patrik Zdráhal, 4 asistence nejlepší nahrávač Martin Ševc, 8 asistencí
Aaron Irving, +4 nejlepší hráč v +/- Radim Zohorna
David Šťastný, oba +11
Uvis Janis Balinskis, -9 nejhorší hráč v +/- Joona Jääskeläinen,
David Cienciala, oba -2
Tomáš Pospíšil, 33 minut nejtrestanější hráč Martin Pláněk, 44 minut
Aaron Irving, 29 bodů Radegast index Martin Pláněk, 28 bodů
Denis Godla 91,67 %
David Honzík 88 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 90,15 %
Gašper Krošelj 88,10 %
Denis Godla 2,17
David Honzík 3,35
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,29
Gašper Krošelj 2,80
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav