BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři představují své gamery pro novou sezónu

12. 12. 2020
Autor: Zdena Bobková, Adéla Kvapilová
P r a h a / M l. B o l e s l a v – V sobotu 5. 12. 2020 se v Praze uskutečnilo setkání všech hráčů EHL, tedy ENYAQ Hockey League, která v ČR počíná svou druhou sezónu. Bruslaři si museli podle nových pravidel ponechat jen jednoho svého hráče z minulého ročníku, tím byl fanouškům dobře známý JiFi23, který společně s Kumbikem opanoval základní část i play-off a vybojovali společně titul. Pro ročník 2020/2021 se pravidla lehce upravila a k Jindrovi "JiFi23" Fenclovi se přidali noví spoluhráči – Jakub „Kubii7“ Bláha a Michael „MichaelHetz“ Hetzendorfer. A my vám nyní přinášíme tři krátké rozhovory se všemi našimi hráči, abychom vám je alespoň trochu představili.

Jindřich Fencl – JiFi23

Jindřich Fencl, který vystupuje pod přezdívkou „JiFi23“, není u fanoušků této soutěže žádnou neznámou. V prvním ročníku společně s „Kumbikem“ zdvihl nad hlavu pohár pro mistra EHL. Gamingu se věnuje přibližně 15 let, ale za profi hráče se nepovažuje. Mimo virtuální svět se rád chopí hokejky a s přáteli vyjede na opravdovou ledovou plochu. Jeden z jeho velkých snů je podívat se do Ameriky na NHL a zažít atmosféru zámořského hokeje na vlastní kůži.

Co říkáte na to, že si vás Boleslav vybrala? Jste rád?

Ano jsem za to rád, že jsem dostal důvěru i do další sezóny a bude pro mě čest reprezentovat klub, se kterým se povedlo vyhrát historicky první sezónu EHL. Na druhou stranu mě trochu překvapilo, že si nevybrali více propagovaného Kumbika, o to víc si toho vážím. (úsměv)

Pravidla se pro letošní sezónu pozměnila, oproti prvotnímu ročníku přibude jeden hráč. Znáte své nové parťáky?

Potkali jsme se minulou sezónu a prohodili pár slov, v tu dobu jsme byli ještě soupeři a panovala mezi námi rivalita. Po EHL sezóně jsme spolu začali více komunikovat a založili v NHL klub Infamous, kde každý ovládá jeden post jako v realitě. Michael hraje pravé křídlo nebo centra, Jakub je náš tichý čaroděj v brance a já hraju levou obranu, snažím se, aby Jakub měl co nejméně práce v brance. (úsměv) Přihlásili jsme se do 6vs6 ligy VPG v NHL20, kterou jsme ovládli. Tím pádem jsme poslední měsíce spolu v kontaktu denně přes zprávy a Playstation party (hlasový komunikační). Doufám, že tuto týmovou synergii přeneseme i do nové sezóny EHL.

Jak si rozumíte? V čem si myslíte, že by mohla být vaše výhoda?

Jsme v podobném věku, takže si i více rozumíme a hodně vzájemně podporujeme. Máme za sebou už hodně zkušeností jak s hraním NHL, tak i v osobním životě a na to budeme sázet. Jak jsem již zmínil, hrajeme spolu v klubu 6vs6, tak bychom mohli mít určitou výhodu v sehranosti v zápasech 2vs2 v EHL, což považuji také za velké plus.

Myslíte si, že máte šanci navázat na loňský úspěch, který se vám s "Kumbikem" povedl?

Uděláme pro to maximum, abychom se to pokusili obhájit. Navíc jak sleduji výkonnost hráčů, tak se Kubovi podařilo porazit 3x po sobě ve víkendovce (HUT champs) mého bývalého spoluhráče "Kumbika". Takže doufám, že mu tato forma vydrží i do zápasu EHL. Já a Jakub jsme klidné hlavy, což je veliká výhoda, i když se v zápase prohrává, nesesypeme se a dokážeme s výsledkem něco udělat. Jen Michael je trochu horká hlava, tak ho budeme muset trochu krotit. (smích)

Vnímáte, že se o esportu více mluví?

Jo je to super, že se to začíná rozvíjet i u nás. V cizině už je to celkem zaběhlé, tak nesmíme zůstávat pozadu. Navíc v tomto období pandemie je to i možnost, jak u toho sportu trochu zůstat, když už nemůžete na led, tak na něj můžete aspoň virtuálně. Je škoda, že se esport nerozvíjel dříve, teď už mi, jak se říká, trochu ujíždí vlak vhledem k mému věku, ale i přesto dokážu překvapit, ba i dokonce porazit některé soupeře, kteří si myslí, že jsou nejlepší.

Změnil se váš život po vítězství prvního ročníku EHL?

Nijak zvlášť ne, pořád chodím do práce. Jen mi trochu přibyli sledující na Instagramu. Byl jsem vyhlášen hráčem měsíce května na herním portálu Playzone, toho si hodně cením, protože tam bývají opravdová esa a hodně mě to překvapilo, že mě oslovili. Snažím se zůstat pořád stejný a nechodím s nosem nahoru jako někteří. Jen cítím závist a zášť od některých protihráčů z EHL, kteří se přes to pořád nedokážou přenést. Bohužel vyhrát mohl jen jeden tým.

V rozhovoru po výhře titulu jste říkal, že prizemoney poputují na letenku a vstupenku na zápas NHL. Platí to stále, nebo už jste výhru použil na něco jiného?

Ano, na tom se nic nemění. Peníze jsem uložil na spořicí účet a čekám, až skončí aktuální nepříznivá situace.

Těšíte se na novou sezónu?

Těším se, je tam celkem hodně změn. V každém týmu jsme teď tři a mně osobně čeká více zápasů (jeden zápas 1v1 a dva zápasy 2v2 v každém kole). Bude i více offline kol, tak se budeme potkávat se spoluhráči častěji a bude sranda. Hned 15.12. zahajujeme sezónu offline kolem proti Hradci.


Jakub Bláha – Kubii7

Jakub Bláha, neboli mezi esporťáky „Kubii7“ pochází z Třebíče. Z té se ale kvůli práci odstěhoval a aktuálně bydlí nedaleko Berouna. Je mu 27 let a má dvě děti. Většinu volného času tak tráví především s nimi, ale pilně se věnuje také hraní na PlayStationu. Jeho dalšími koníčky jsou sport, především fotbal a florbal.

Jakube, jak jste se dostal k esportu?

K hraní esportu se postupně dostávám už od svého mládí. Od mala jsem hrál různé počítačové sportovní hry, z těch hokejových jsem začínal na NHL 99., pak jsem hrál většinu dalších ročníků této hry s menšími přestávkami. Vždy to ale bylo hodně rekreační formou. Aktivněji se hře věnuji až v posledních dvou letech.

Jaký byl prozatím váš největší úspěch?

Mezi největší úspěchy bych určitě zařadil účast v prvním ročníku esport hokejové ligy a následný postup do play-off. Pak také postup z kvalifikace na posledním GWC (Mistrovství světa ve hře NHL), kde jsem pak v hlavní fázi prošel do třetího kola.

Co říkáte na to, že si vás v draftu vybrala právě Mladá Boleslav?

S výběrem od Mladé Boleslavi jsem naprosto spokojen. Přeci jen je to vítěz minulého ročníku, takže těžko hledat možný lepší tým. Navíc k sobě budu mít super spoluhráče.

Znáte se už se svými novými parťáky?

Ano, oba už je znám velmi dobře. V této sezóně spolu hrajeme v šestkovém týmu Infamous (zápas dohromady hraje šest esport hráčů, přičemž každý z nich hraje na jednotlivém postu, pozn. red.), takže už jsme zvyklí být společně na jedné straně. Také už jsme se několikrát potkali jako soupeři, především v minulém ročníku, takže znám i kvalitu svých spoluhráčů z tohoto pohledu. Vzájemných zápasů bylo dost a většinou byly hodně vyrovnané. S JiFim jsme se potkali už v rámci minulé EHL, svůj zápas jsem vyhrál o gól, ale v celkovém součtu zápasů s tehdejším týmovým spoluhráčem nám to na výhru stejně nestačilo.

Bylo setkání v Praze tedy úplně poprvé, kdy jste se viděli naživo?

Ano. Sice se známe hodně i díky tomu zmíněnému šestkovému týmu, kde hrajeme společně. Ale je to většinou online komunikace, takže face to face to bylo opravdu až v Praze.

Co od následující sezony očekáváte a jaké jsou vaše cíle?

Vzhledem k tomu, že si mě vybral obhájce titulu, tak nemůžu mít jiný cíl než celkové vítězství.

Z pohledu hráče – jste rád, že se o esportu začalo teď více mluvit?

Rozhodně je to super. Asi jako většina hráčů jsem rád za každé zviditelnění esportu, konkrétně hry NHL. EHL je super projekt, kterému se to daří. Soutěž je medializovaná, streamovaná a ačkoli to bylo i díky situaci kolem koronaviru, tak jsme se dostali až do živého televizního vysílání. Nová sezóna vypadá opět zajímavě, tak věřím, že budeme zase hodně vidět.


Michael Hetzendorfer – MichaelHetz

Michael „MichaelHetz“ Hetzendorfer je jednatřicetiletý rodák ze Strakonic, který ale celý život žije tam, kde by podle Járy Cimrmana přece chtěl žít každý – v Českých Budějovicích. Podle jeho slov vždycky miloval hry a sport obecně, především hokej, fotbal a basketbal. Hře NHL se věnuje od roku 1995.

Michaeli, jak jste se k esportu dostal?

Hře NHL se věnuji už od roku 1995 a online hokeji od roku 2013. K esportu jsem se dostal minul rok v EHL, když jsem se s Honzíčkem 1992 dostal až do play-off. Snažím se od té doby hodně streamovat a věnovat tomu maximum. Podobně se věnuji také hře Fifa.

Jaký byl prozatím váš největší úspěch?

Jako největší úspěch řadím play-off EHL. A pak různé turnaje, ve kterých jsem se většinou umístil v TOP 8 – TOP 10 v Československu (čeští a slovenští hráči hrají jednu soutěž dohromady, pozn. red.). Byl jsem jeden ročník v HUT 23. ve světě ve hře NHL19.

Co říkáte na to, že si vás vybrala právě Mladá Boleslav?

Jsem moc šťastný, že si mě Boleslav vybrala a moc si toho vážím.

Znáte se už se svými novými parťáky? Bylo setkání v Praze tedy úplně poprvé, kdy jste se viděli naživo?

Oba parťáky znám, oba jsem už dokázal porazit, oni mě zatím ne (úsměv). Oba dva patří do našeho týmu v EASHL (EA Sports Hockey League, pozn. red.), ve kterém hrajeme šestky. JiFi hraje levého obránce, Kubii je brankář a já pravé křídlo. Spolu s JiFim jsme ten klub vytvořili a společně také spravujeme jeho sociální sítě. Osobně si myslím, že náš tým patří mezi TOP 3 kluby na československé scéně. Naživo jsem se ale s oběma kluky viděl až v Praze.

Co čekáte od následující sezony a jaké jsou vaše cíle?

Čekám, že obhájíme titul. Uděláme pro to vše, co je v našich silách. Pro mě by to byl sen a chtěl by to pro klub, město a kluky (JiFiho a Kubiiho). A hlavně, kdyby to JiFi podruhé vyhrál, tak si myslím, že by bez pochyb znamenalo, že je to nejlepší československý hráč na esport scéně.

Z pohledu hráče – jste rád, že se o esportu začalo teď více mluvit?

Ano, jsem rád, že se o tom mluví a doufám, že kluby se k tomu postaví více než minulý rok a jednou to i u nás bude fungovat jako v zahraničí, např. ve Finsku, Švédsku, Kanadě a USA. V těch zemích mají jednotlivé ligové týmy své hráče, kterým platí a ti lidé se tím živí, reprezentují klub, propagují ho, streamují své zápasy. Zkrátka, jedná se o zaměstnání jako každé jiné. Ale u nás je vše ještě na začátku, ale třeba to tu jednou také tak bude.


Pokud byste se chtěli o klucích dozvědět více, rozhodně je můžete sledovat na Facebooku nebo na Instagramu, nebo se můžete podívat na profily jejich esport týmu na sociálních sítích:

Instagram: nhl_infamous – (https://www.instagram.com/nhl_infamous/

Facebook: Not Famous Legends – https://www.facebook.com/Not-Famous-Legends-110906757360728/

Twitter: NotFamousLegends (InFamous) – https://twitter.com/famouslegends