BK MLADÁ BOLESLAV

Nechali jsme tam úplně všechno, radoval se po skalpu Liberce Jan Růžička

30. 12. 2020
Autor: Vojtěch Drbohlav
L i b e r e c – Byl to velmi náročný zápas. Na Jana Růžičku mířilo hned 38 libereckých střel a mladoboleslavský brankář vychytal hned několik gólových příležitostí libereckých hráčů. Všem z nich však odolal a společně s týmem se mu podařilo udržet čisté konto podruhé v řadě, byl rovněž vyhlášen nejlepším hráčem zápasu na boleslavské straně. Jan Růžička navíc ze hry neinkasoval již 147 minut a na libereckém ledě vychytal Bruslařům vítězství po dlouhých 10 letech. Za odměnu jej i celý tým,čeká tác řízků, což je prémie, která byla na toto utkání vypsána jedním z novinářů.

Po deseti letech jste vyhráli v Liberci. Vy, jakožto mladoboleslavský odchovanec a rodák, si tu nelichotivou sérii jistě dobře pamatujete. Jste o to víc rád, že se vám to konečně podařilo zlomit, respektive ve vašem případě vychytat?

Ano. Mám radost z toho, že jsme to tady už konečně zlomili, ale nějak bych to nepřeceňoval a chtěl bych zůstat nohama na zemi, protože v konečném důsledku jsme získali pouze tři body do celkové tabulky. Samozřejmě jsme rádi, že jsme se toho zbavili, ale řekl bych, že s velkou pokorou musíme pokračovat dál.

Co kromě vašeho výkonu bylo klíčové v tomto utkání natolik, že vám to přineslo ony tři body?

To, že tam všech 22 lidí nechalo absolutně všechno. Podřídili jsme všechno systému a týmové hře, abychom nakonec byli úspěšní. A naštěstí to tak dopadlo.

Chytil jste několik libereckých gólových střel, dohromady jich na vás šlo 38. Jak se vám proti tolika libereckým střelcům chytalo?

Byl to trochu odlišný zápas než doma s Brnem. Tam jsem toho moc neměl, tentokrát si myslím, že jsem byl naopak od první minuty v permanenci. Já jsem si to užíval, cítil jsem se dobře. Kluci přede mnou hráli výborně, nedovolili jsme žádnou dorážku, takže jsme rádi a jsem rád, že jsme vyhráli.

Proti Liberci je to pro Mladou Boleslav možná vždy o něco větší motivace, protože se jedná o derby. Vy navíc v libereckém týmu znáte hned několik hráčů. Je to tak, že se třeba do takových zápasů dokážete víc namotivovat?

Myslím si, že ne. Já tohle nemám moc rád. Tyhle věci pak mají tendenci sklouznout do přemotivovanosti. Před zápasem tam samozřejmě nějaký pozdravení s klukama bylo, teď si ten zápas večer asi nějak zhodnotíme, napíšeme si, zavoláme, ale nic víc bych v tom neviděl.

Věc, která se nestává úplně běžně: Máte druhé čisté konto v řadě, v sezóně celkově třetí. To také vypovídá o tom, že nyní máte dobrou formu, souhlasíte?

Ano, ale toto je kolektivní sport. Takže ty nuly jsou zásluhou všech, nechtěl bych to nějak přeceňovat, nebo podceňovat. Jsem samozřejmě rád hlavně za to, že na konci těch zápasů jsme my na té vítězné straně. To je pro mě to nejdůležitější. Bude to znít jako klišé, ale kdybychom vyhráli 9:8 nebo 1:0, tak budu mít stejně velkou radost.

Pokud budeme brát v potaz předchozí zápasy s Libercem, tak v nich většinou bylo hodně emocí a také trestných minut. To se vám tentokrát dařilo poměrně dost eliminovat. Byli jste na to hodně upozorňovaní, abyste si na to v Liberci dali pozor?

Samozřejmě. Liberec má výborné přesilovky. Myslím si, že už jen ta jejich soupiska mluví za vše. Oba týmy ale podle mě hrály čistě, až na tu třetí třetinu, kdy už ta hra byla otevřená. Jinak se ale hrálo čistě. Sice čistě, ale tvrdě. A myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli.

Vraťme se ještě jednou k té pokořené černé sérii. Reportér Českého rozhlasu Pavel Petr vás před utkáním namotivoval vypsanou odměnou, konkrétně vám za vítězství v Liberci slíbil tác řízků. Byly vypsány i nějaké další motivační odměny?

Ne. Ale Musím říct, že Pavla jsem do toho trochu přemluvil já po zápase s Brnem, tak doufám, že ho tady potkám a že mu to připomenu (úsměv). Takže to byla jediná odměna. Pokladníkovi (obránce David Bernad - pozn. red.) jsem to předal a ten s tím samozřejmě počítá (úsměv).

Děkujeme za rozhovor.