BK MLADÁ BOLESLAV

Základní část se blíží do finále. Formu Bruslařů prověří Pardubice

25. 2. 2021
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Bruslaře čeká v nahuštěném programu Tipsport extraligy další utkání. V pátek od 17:30 přivítají na domácím ledě HC Dynamo Pardubice. Tým, o němž se ještě na podzim mohlo zdát, že bude i letošní sezónu za otloukánka soutěže. Výkony Pardubic se však zlepšily po nástupu trenéra Richarda Krále a Východočeši stoupali tabulkou. Nyní si nicméně za sebou táhnou třízápasovou sérii proher. Středočeši naopak potřebují bodovat, aby si zajistili dobrou výchozí pozici do play off. Jak se to Bruslařům bude dařit, můžete sledovat on-line prostřednictvím Hokejka TV nebo textového přenosu na Onlajny.com.

Pardubice se gólově trápí

Pardubickým hokejistům se v posledních třech zápasech nedařilo. Nejprve podlehli silnému Třinci 2:6, poté dvakrát nestačili na svého soupeře těsným rozdílem. S Litvínovem prohráli 1:3 a v úterním derby nestačili na Hradec Králové těsně 1:2. Jeden z hlavních problémů, který tak pardubické trenéry nyní trápí, je produktivita. „První třetina byla z naší strany ustrašená. Dvě třetiny jsme byli jednoznačně lepší, akorát neproměňujeme šance, hrozně se nadřeme na gól," komentoval neúspěch na hradeckém ledě trenér Richard Král, který mužstvo převzal v průběhu této sezóny.

Právě po přesunu Richarda Krále k A mužstvu začali pardubičtí hokejisté zlepšovat své výkony. Extrémně se jim vydařil zejména prosinec, během kterého bodovali téměř ve všech utkáních. Poměrně dost výher však Východočeši zaznamenali i v lednu. Právě díky tomu se tak Pardubice již několik týdnů drží konstantně na sedmé příčce extraligové tabulky, aktuálně mají na svém kontě 73 bodů, což je o 12 méně, než mají Bruslaři.

Boleslav čeká náročný závěr základní části

Los posledních zápasů základní části nehovoří pro boleslavské hokejisty zrovna jednoduše. Kromě Pardubic se utkají mimo jiné také s Hradcem Králové, Spartou nebo Třincem. Poslední dobou navíc Bruslaři opět ztratili body se soupeři, kteří jsou ve spodních příčkách extraligové tabulky. Podlehli neoblíbeným soupeřům ze Zlína a z Ostravy.

Bruslaři se potýkají také s absencí některých hráčů. V Olomouci se zranil brankář Gašper Krošelj, v minulém utkání pak nenastoupil kapitán Martin Ševc. Nadále chybí také Adam Zbořil nebo Mário Lunter. V obraně navíc v posledních zápasech nenastupoval ani Marek Hrbas. Trenéři tak byli nuceni několikrát hýbat sestavou, v utkání na ostravském ledě působil v prvním útoku dokonce obránce David Bernad. "Trochu divočina. Když za mnou v pondělí trenér přišel a sdělil mi to, tak jsem na něj koukal a čekal, kdy se začne smát. Ale on nezačal. Pochopil jsem, že to myslí vážně. Poté, co jsem se dozvěděl, že nastupuji v první lajně, řekl jsem si „super“. (smích) Kdybych se schoval někde ve třetí nebo čtvrté, bylo by to asi lepší, ale přijal jsem to a snažil jsem se udělat maximum," komentoval svou misi dlouholetý hráč Mladé Boleslavi, který se s juniorkou v roli kapitána před šesti lety podílel na dosud nejlepším výsledku nejstarších mládežnických kategorií a vybojoval druhou příčku v extralize.

Bruslařům nyní už zbývá pouhý týden na dohrání základní části a zmobilizování sil na nadcházející play-off. Pokud budou v závěrečných zápasech bodovat, mohou do play-off vstupovat až později proti vítězům předkola, a to navíc s výhodou začátku série na domácím ledě. To by pro Středočechy mohl být vítaný čas na doléčení zranění, nabrání nových sil a také případné zlepšení přesilových her. V nich jsou totiž boleslavští hokejisté druzí nejhorší z celé extraligy. Jak se jim podaří základní část zakončit, to napoví právě již páteční klání s Pardubicemi.

Vzájemné zápasy

Ve vzájemných duelech této sezóny se v součtu dařilo lépe Mladé Boleslavi. Bruslaři soupeře nejprve na konci listopadu porazili 3:0, poté v lednu těsně 5:4 po samostatných nájezdech a o několik dní později se svěřenci Richarda Krále padli 1:2 po prodloužení. Celkem tak Středočeši s Pardubicemi v této sezóně ztratili zatím tři body.

Sestavy obou týmů z posledního zápasu

BK Mladá Boleslav: Růžička – Dlapa, Pláněk (A), Moravec, Šidlík, Allen, Fillman – Bernad, Bičevskis, Stránský (C) – Kousal, Najman (A), Šťastný – Cienciala, Claireaux, Jääskeläinen – Flynn, Szturc, Kotala

HC Dynamo Pardubice: Klouček – Zdráhal, Mikuš, Nakládal, Ďaloga, Hrádek, Kolář, Bučko – Camara, Zohorna, Kousal – Blümel, Poulíček, Paulovič – Pochobradský, Roman, Horký – Kusý, Rohlík, Zeman

Statistiky

ŠKOENERGO aréna | 26. 2. 2021 17:30

BK Mladá Boleslav 48. kolo HC Dynamo Pardubice
3. místo, 85 bodů umístění 7. místo, 73 bodů
148:111skóre 123:131
11:4 (Karlovy Vary)nejvyšší výhra 5:2 (Zlín, Olomouc)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 1:7 (Sparta, Liberec)
1 utkání bez vstřeleného gólu 3
3 utkání bez inkasovaných gólů 3
14,21 % využití přesilových her 20,38 %
28 góly v přesilových hrách 32
82,99 % ubráněná oslabení 78,15 %
5 góly v oslabeních 5
David Šťastný, 47 bodů nejproduktivnější hráč Anthony Camara, 31 bodů
David Šťastný, 23 branek nejlepší střelec Anthony Camara, 18 branek
David Šťastný, 24 asistencí nejlepší nahrávač Robert Kousal, 24 asistencí
Petr Šidlík, +9 nejlepší hráč v +/- Anthony Camara,
Matej Paulovič, +9
Gabriel Szturc, -2
nejhorší hráč v +/- Stepan Zakharchuk
Tomáš Zeman, -5
Martin Ševc, 94 minutnejtrestanější hráč Anthony Camara, 50 minut
Petr Šidlík, 87 bodůRadegast index Jakub Nakládal, 116 bodů
Jan Růžička 91,67 %
Gašper Krošelj 91,28 %
úspěšnost brankářů Pavel Kantor 90,64 %
Milan Klouček 90,54 %
Jan Růžička 2,17
Gašper Krošelj 2,40
průměr inkasovaných gólů na zápas Pavel Kantor 2,55
Milan Klouček 3,01