BK MLADÁ BOLESLAV

Trenér Radim Rulík: První krok se podařil, v play off chceme být zase co nejlepší

13. 3. 2021
Autor: Michal Konvalina
M l. B o l. – Rekordní základní část je minulostí. Bruslaři posunuli loňská maxima a se ziskem 97 bodů obsadili třetí místo. Trenér Radim Rulík v rozhovoru neskrýval spokojenost s tím, čeho tým dosáhl. „Kdyby nám to někdo řekl před začátkem sezony…,“ usmíval se. Zároveň přiznal, že uplynulých 52 kol bylo náročných – i kvůli podzimní nucené pauze, kdy se tým popral s nákazou koronavirem. V přerušení byl zároveň prostor na ladění formy, což se pak podle něj v časově omezeném a místy hektickém programu projevilo. „Byla to pro nás všechny nová zkušenost. Ale ukázalo se, že hráči jsou schopní to zvládnout, navíc výkonnost mužstev díky množství zápasů v rychlém sledu byla slušná,“ řekl ještě úvodem.

Rozhovor si můžete pustit také v audio podobě zde.

Když se blížilo dosažení klubového rekordu, řešili jste to v kabině, nebo jste to vůbec neprožívali?

V kabině jsme to vůbec neřešili. Nevím, kdo to jak měl v hlavách, ale můžu mluvit za nás trenéry. Když jsme se dostali na tu kótu 91 bodů, tak jsme věděli, že loni jsme získali 92 a s Pavlem Paterou jsme si říkali, že by bylo skvělé, kdybychom to překonali. To se podařilo v zápase s Třincem v 51. kole. V 52. kole se ještě povedla výhra na Spartě, s čímž jsme vůbec nepočítali, takže jsme přivezli další tři body a bylo z toho těch 97. Řešili jsme to tedy trošku jen na konci a mezi námi trenéry, směrem k mužstvu nepadlo ani slovo.

Co bylo hlavním faktorem, že se týmu tolik povedla ta základní část? Byla to sehranost týmu?

Myslím, že taková soudržnost toho kolektivu. Ta sehranost... Sestava se docela měnila, některá sehranost byla větší, některá menší. V začátku strašně pomohl první útok Lunter-Zohorna-Šťastný, ti dominovali, byli produktivní. Ostatní se k nim přidali. Potom tedy Radim Zohorna odešel, ale mužstvo se s tím vypořádalo. Myslím, že to bylo dané tím kolektivem, který se vytvořil. Ukázalo se, že tým nemusí mít úplně hvězdné hráče a přesto se může pohybovat takhle vysoko.

Kdybyste měl říct nějakou slabinu, co se vám tolik nelíbilo, co by to bylo?

Celou sezonu jsme pracovali na herním projevu. Přesilovky nám zezačátku tolik nešly, ani oslabení nebyla taková jako v minulém roce. Postupně jsme se v tom ale zlepšili, pořád jsme pracovali. Nebudu to nějak blíž komentovat, ale pořád máme co dál zlepšovat - buly a situace po nich a obecně zapracovat na herním projevu. Chceme hrát aktivní hokej, stále je na čem pracovat.

Když se ještě ohlédneme více obecně za tou základní částí, bylo tam něco, co vás překvapilo nebo zaujalo?

Ne že by mě to vyloženě překvapilo, ale bylo hodně znát, že se letos nesestupovalo. Nemělo to takový psychický dopad na mužstva z dolní části tabulky. Ta dokázala potrápit a porážet týmy z první poloviny tabulky. Bylo to nesmírně vyrovnané a kvalitě hokeje to hodně pomohlo. Třeba Litvínov v závěru chytil výbornou formu a dokázal porazit kohokoliv z extraligy, podobně na tom byly i další týmy. Nebylo poznat, kdo byl třetí a kdo desátý jedenáctý.

Během těch 52 kol základní části se jen jednou stalo, že byste vyšli bez bodu ve dvou zápasech po sobě. Jak se dá dosáhnout takové vyrovnanosti?

Tak se to někdy sejde... (úsměv)

Poslední zápasy proti týmům ze špičky tabulky se vydařily, je to před play off velká vzpruha?

Určitě je to lepší, než kdyby se prohrálo a mužstvo by vypadlo z té čtyřky, kde se pohybovalo celou sezonu. Myslím, že ten první krok se nám podařil. Ale když to takhle budu počítat, tak je potřeba udělat kroky dva a ten druhý máme teprve před sebou. Co se týče nastavení v hlavách a té situace v týmu, tak je to výborné. Máme všechno ve vlastních rukách, až teď se bude rozhodovat o sezoně. Vše, co jsme do toho zatím vložili, musíme zúročit.

Máte teď až nezvykle dlouhou pauzu, je to pro vás spíš výhoda nebo nevýhoda?

Výhoda to bude, pokud ta mužstva, se kterými se potkáme, budou hrát na pět zápasů. Pokud by hrála třeba na tři, tak to výhoda nebude, protože přeci jen se z toho zápasového tempa vypadne.

Můžete naznačit, na co byste se chtěli během té pauzy zaměřit?

Budeme se snažit vyladit některé věci, na které během základní části nebylo tolik času, protože bylo hodně zápasů a nebyl na to úplně prostor. Zařadíme tam pár věcí, které jsme v poslední době tolik netrénovali. Každopádně jde o to, abychom mužstvo vyladili, nabudili a připravili fyzicky i psychicky, aby bylo nakopnuté, když to tak řeknu, do těch bojů v play off.

Řešily se v klubu nějaké konkrétní ambice do play off?

Vůbec. Jednoznačně chceme být co nejlepší, stejně jako v základní části.

Jak to vypadá směrem do play off s mladšími hráči, můžou se zase objevit v sestavě?

Můžou. Nemáme tak široký kádr útočníků. Trošku širší to máme v becích, ale pokud bude potřeba, tak jednoznačně mají šanci si zahrát i v play off. Na druhou stranu bychom ale byli rádi, kdybychom byli co nejvíc zdraví. Uvidíme.

Máte sám za sebe přání, koho byste chtěl do čtvrtfinále?

Vůbec jsem nad tím takhle nepřemýšlel. Myslím, že to ani nemá cenu. Počkáme, kdo na nás vyjde, a pokusíme se na něj co nejlíp připravit.

Nebojíte se toho vývoje epidemické situace, aby to s play off neskončilo tak jako loni na jaře?

Člověk si to ani neuvědomuje, ale když jsem si pročítal ty situace a zhodnocení od ligy směrem k play off, že tým, který by se dostal do nějakých zdravotních problémů, bude kontumovaný a vypadává, tak se toho trošku bojím. Přál bych si, abychom prostě byli zdraví a mohli to play off odehrát v plné síle.

Děkujeme za rozhovor.