BK MLADÁ BOLESLAV

Play-off startuje: Bruslaři vyzvou pardubické Dynamo

17. 3. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Sedmadevadesát bodů, třetí místo v tabulce, několik nových individuálních rekordů a podruhé v řadě přímý postup mezi nejlepší osmičku. Mladoboleslavští hokejisté mají za sebou nejlepší základní část v klubové historii, veškeré statistické ukazatele můžete najít zde. „Myslím, že dobré výsledky byly dané kolektivem, který se vytvořil. Ukázalo se, že tým nemusí mít úplně hvězdné hráče a přesto se může pohybovat takhle vysoko," pochvaloval si po dvaapadesáti kolech trenér Radim Rulík. Jeho svěřenci ale nechali zdařilou úvodní fázi sezony za sebou a soustředí se na nadcházející play-off. Ve čtvrtfinále se střetnou s Pardubicemi, které si v předkole poradily s nepříjemnými Karlovými Vary. Série odstartuje na ledě ŠKOENERGO Arény ve čtvrtek 18. března od 17:00 před kamerami České televize. Druhé utkání můžete sledovat na O2 TV Sport, tentokráte od 19:00.

Bruslaři vstupují do play-off s obrovským odhodláním

Když před rokem přišla zpráva o zrušení play-off, zavládl v mladoboleslavském táboře smutek. Tým si skvěle sedl, byl pasován do role černého koně vyřazovacích bojů a vyhlížel čtvrtfinálové klání s Plzní, na kterou si věřil. Nyní je situace velice podobná. „Pro každého jsme byli hrozně nepříjemným soupeřem. Celou sezonu jsme se prezentovali důrazným a bruslivým hokejem, ve kterém chceme pokračovat. David Šťastný prožil extrémně povedenou základní část, ale jinak nemáme úplně hvězdný kádr. Moc se o nás nemluví," uvědomuje si brankář Jan Růžička.

Nepsané sportovní pravidlo říká, že play-off je úplně jiná soutěž, kde se dosavadní výsledky mažou a všichni začínají na stejné startovní čáře. Ukázkovým příkladem budiž Olomouc, která v předkole překvapila celou hokejovou veřejnost, když vyřadila favorizované indiány bez ztráty jediného utkání. „Základní část se nám opravdu povedla. Že se jednalo o úspěch, můžeme říct až tehdy, když na ni navážeme v play-off. Pokud dobré výsledky nepotvrdíme, celých dvaapadesát kol jsme se mořili zbytečně. Chceme se dostat co nejdál a udělat maximum nejen pro sebe, ale pro celou Mladou Boleslav. Na čtvrtfinále jsme neskutečně natěšení," burcuje před startem série obránce a příležitostný útočník David Bernad.

Poslední utkání odehráli Bruslaři v neděli 7. března na ledě pražské Sparty. Následoval krátký odpočinek a poté návrat k tréninku a přípravě na klíčovou fázi tohoto ročníku. Zda bylo zhruba deset dní volna k užitku či na škodu, ukážou až první duely čtvrtfinálové série. „Základní část se odehrála v hodně nahuštěném programu, v podstatě až nyní jsme se na trochu delší dobu zastavili. Přestávka přišla vhod, ale na druhou stranu jsme trochu vypadli ze zápasového tempa. Jde o to, abychom mužstvo vyladili, nabudili a připravili fyzicky i psychicky, aby bylo nakopnuté. Nějaké drobné problémy nás ještě trápí, ale do play-off bychom měli vstoupit v plném složení včetně gólmanů," prozrazuje Radim Rulík.

Pardubice během základní části kvalitně posílily

Zatímco Středočeši chtěli v sezoně 2020/21 navázat na předešlé výsledky, Pardubice hodlaly otočit list a rozepsat novou kapitolu své bohaté historie. Novým majitelem Dynama se stal miliardář Petr Dědek, během letní pauzy mužstvo posílil třeba bek národního týmu Jakub Nakládal. Zpočátku to opět nevypadalo nikterak nadějně, špatný vstup do základní část odnesl trenér Milan Razým. Jeho místo zaujal boleslavským fanouškům dobře známý Richard Král, který má k ruce i klubové legendy Petra Sýkoru a Tomáše Rolinka. Vždycky jsem proti němu stál jen na střídačce soupeře. Byl to rozdílový hráč, který dokázal proměňovat šance, vymýšlet přesilovky, udržet se na puku. Ve své době byl jedním z nejlepších hráčů v extralize," říká na adresu kouče Dynama Rulík.

Východočeši začali pod Královým vedením stoupat tabulkou. Základní část zakončili na sedmé pozici a do play-off postoupili poprvé od roku 2018. Velký podíl na solidním umístění měly i některé posily, které Pardubice přivábily až v průběhu sezony. Kanadský kanonýr Anthony Camara (21+14) ovládl týmovou tabulky produktivity, ofenzivu pomáhal podporovat také slovenský zadák a známý rychlík Marek Ďaloga. Na konci přestupového období ulovilo Dynamo hned tři zvučné akvizice z KHL - gólmana Konstantina Barulina a útočníky Andreje Kosticyna s Tomášem Zohornou. Prvně jmenovaný se zatím musí spokojit s pozicí brankářské dvojky. Český reprezentant nastřádal v devíti zápasech základní části osm bodů, běloruský veterán sbíral spíše disciplinární tresty. Oba ale svému týmu výrazně pomohli k postupu z předkola.

Zohorna s Camarou se v sérii proti Karlovým Varům blýskli dvěma brankami a čtyřmi asistencemi, Kosticyn získal jen o bod méně. Za zmínku stojí Milan Klouček a jeho úspěšnost zákroků pohybující se těsně pod hranicí pětadevadesáti procent (94,40 %). Pardubice i díky jeho formě a fungujícím přesilovkám (30 %) potvrdily roli mírného favorita a houževnatou Energii přetlačily 3:1 na zápasy. Výborně se jim povedlo především druhé domácí utkání, které vyhrály rekordním výsledkem 11:3. „Všechny pětky byly produktivní. Třeba čtvrtá lajna? Výborný výkon. Nejde jen o nějaký ten gól, ale jak se na ledě chovala. Kluci byli hodně nepříjemní, udrželi v pásmu hodně puků, byly na ně fauly. Myslím, že jdeme zaslouženě dál. Na Boleslav si věříme," pochvaloval si kapitán Nakládal.

Boleslav v posledních letech na Dynamo umí

Ve vyřazovací fázi Tipsport extraligy se Bruslaři s Pardubicemi ještě nikdy nesetkali. Pokud jde ale o základní část, Dynamo dlouhodobě patří mezi jejich nejoblíbenější soupeře. Od začátku ročníku 2017/18 se spolu oba celky odehrály šestnáct soutěžních duelů. Třináct z nich skončilo vítězstvím Mladé Boleslavi, která s Východočechy na domácím ledě naposledy padla v prosinci roku 2015. V této sezoně svěřenci trenérů Rulíka a Patery získali proti svému čtvrtfinálovému protivníkovi devět bodů z dvanácti (3:2, 5:4 sn., 1:2 pp., 5:2), jediná porážka přišla v polovině ledna na v Enteria areně.

Vzájemné duely se nejvíce vydařily Davidu Šťastnému (2+4). Z tábora soupeře si, co se bodů týče, vedl nejlépe Matej Paulovič. „Mají velice kvalitní kádr a výborné individuality. Jde o hodně útočný tým, jejich první lajna byla v předkole opravdu produktivní. Ale my se na ně nechceme nijak výrazně zaměřovat, soustředíme se především na sebe. Věřím, že když předvedeme takové výkony jako v základní části, tak postoupíme," myslí si brankář Růžička.

„Pardubicím ohromně pomohl příchod nového majitele, který za nemalé peníze dokázal mužstvo výborně posílit. My se i nadále budeme spoléhat na týmový projev. Máme čtyři vyrovnané formace, kvalitní obranné dvojice a brankářskou trojici na vysoké úrovni. Je třeba, abychom pracovali jako jedna parta a aby všechna rozhodnutí, která na ledě uděláme, byla ve prospěch týmu," dodává trenér Rulík.

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Schwarz – Moravec, Pláněk (A), Allen, Fillman, Dlapa, Jasečko, Vacík – Cienciala, Claireaux, Jääskeläinen – Flynn, Najman, P. Kousal – Bernad (C), Zbořil (A), Závora – Půček, Bičevskis, Polák

HC Dynamo Pardubice: Klouček – Mikuš, Ďaloga, Vála, Nakládal (C), Kolář (A), Hrádek, Bučko – R. Kousal, Zohorna, Camara – Paulovič, Poulíček (A), Blümel – Horký, Roman, Rohlík – Pochobradský, Kratochvil, Kosticyn

Statistiky po základní části

ŠKOENERGO Aréna | 18. 3. (17:00, ČT) a 19. 3. (19:00, O2)

BK Mladá Boleslav čtvrtfinále play-off HC Dynamo Pardubice
3. místo, 97 bodů umístění 7. místo, 81 bodů
167:126 skóre 141:146
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 5:1 (Vítkovice, ČB)
3:6 (Litvínov) nejvyšší prohra 1:7 (Liberec, Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 3
3 utkání bez inkasovaných gólů 3
15,42 % využití přesilových her 22,09 %
33 góly v přesilových hrách 38
84,13 % ubráněná oslabení 78,18 %
6 góly v oslabeních 5
David Šťastný, 52 bodů nejproduktivnější hráč Anthony Camara, 35 bodů
David Šťastný, 26 branek nejlepší střelec Anthony Camara, 21 branek
David Šťastný, 26 asistencí nejlepší nahrávač Robert Kousal, 24 asistencí
David Šťastný, +21
nejlepší hráč v +/- Matej Paulovič, +11
Gabriel Szturc, -3
nejhorší hráč v +/- Ondřej Rohlík, -13
Martin Ševc, 110 minut nejtrestanější hráč Jakub Nakládal,
Anthony Camara, 52 minut
Petr Šidlík, 91 bodů Radegast index Jakub Nakládal, 126 bodů
Marek Schwarz 93,10 %
Jan Růžička 91,34 %
Gašper Krošelj 91,28 %
úspěšnost brankářů Pavel Kantor 90,64 %
Milan Klouček 90,54 %
Konstantin Barulin 90 %
Marek Schwarz 2,00
Jan Růžička 2,27
Gašper Krošelj 2,40
průměr inkasovaných gólů na zápas Pavel Kantor 2,55
Milan Klouček 2,90
Konstantin Barulin 3,11
×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav