BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři jsou podruhé v historii v semifinále. Bleskově vyřadili Pardubice

23. 3. 2021
Autor: Vojtěch Drbohlav
M l. B o l. – Obrovská radost zavládla v úterý večer v útrobách pardubické Enteria arény. Bruslaři totiž dokázali podruhé v historii postoupit do semifinále nejvyšší tuzemské soutěže a zároveň vyřadili pardubické hokejisty ze čtvrtfinále nejkratší možnou cestou. Středočeši se tak stali historicky prvním týmem, jenž vyřadil Pardubice v play-off poměrem 4:0. Mladou Boleslav nyní čeká dlouhá pauza, semifinále začne až 3. dubna.

Jedním z klíčových faktorů série s Pardubicemi se staly přesilové hry, které se podařilo Bruslařům oproti základní části výrazně zlepšit. Zatímco v základní části měly Pardubice mnohem lepší početní výhody než Boleslav, v play-off se Středočechům podařilo soupeře v přesilovkách prakticky vynulovat a naopak góly z vlastních přesilovek nasázet do branky soupeře. Boleslavské využití početních výhod dosahuje po sérii s Pardubicemi 34,78 procenta.

Čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Generali Česká pojišťovna play-off je navíc mladoboleslavský Jakub Kotala, který ještě na podzim působil v prvoligovém Havířově a v Bruslařském klubu neměl tolik prostoru. Právě proti Pardubicím se mu dařilo především v přesilovkách a v první formaci po boku Davida Šťastného a Adama Zbořila. Je Jakub Kotala hráčem, kterému výrazně více vyhovuje první formace? "Řekl bych, že potřebuji cítit důvěru od trenéra a mít ten čas na ledě, takže bych řekl, že pokud mi trenér dá čas na ledě, jsem tam něco schopný předvést," uvedl po vítězném čtvrtém zápase Jakub Kotala, který působil v elitních formacích Bruslařského klubu už před šesti lety, a to v dresu mladoboleslavských juniorů, s nimiž získal stříbrnou medaili v Extralize juniorů. I on, podobně jako další členové mladoboleslavské kabiny, však po vyřazení Pardubic naznačuje, že pouze samotný postup do semifinále není to, s čím by se Bruslaři chtěli spokojit.

Pavel Patera: Za čtvrtfinále se medaile nedávají

Hráči, ale i trenéři zůstávají při zemi. "Já už jsem to říkal klukům, za čtvrtfinále se medaile nedávají. Udělali jsme první krok a teď se připravíme na dalšího soupeře. Samozřejmě, máme radost, to je úplně jasné," naznačuje Pavel Patera skutečnost, že by se svými svěřenci rád došel mnohem dál. Postup do semifinále po zápase označil jako "první krok".

Bruslaře nyní čeká dlouhá pauza, protože svého soupeře vyřadili v nejkratším možném čase. To trenér Pavel Patera vítá. "Je to určitě dobře, ta sezóna, když se hrálo celou dobu úterý-pátek-neděle, tak jsme rádi, že si můžeme dát trochu voraz a připravit se na dalšího soupeře," těší jednoho z mužů mladoboleslavské střídačky. Do semifinále vkročí Bruslaři dvojzápasem o víkendu 3. a 4. dubna. O tom, proti jakému soupeři se postaví a zda zahájí semifinálovou sérii na domácím, nebo venkovním ledě, rozhodnou až výsledky sérií mezi Spartou a Olomoucí a Třincem a Brnem.

Historicky nejdál se podařilo Bruslařům dostat po pěti letech. Naposledy totiž boleslavští hokejisté hráli semifinále Tipsport extraligy na jaře 2016, tedy druhou sezónu po návratu do nejvyšší tuzemské soutěže. Ambiciózní tým legendárního trenéra Františka Výborného tehdy v šesti zápasech ve čtvrtfinále vyřadil Hradec Králové a v následném semifinále narazil v rámci derby na nedaleký Liberec. Silnému soupeři však tehdy nestačil a ve všech čtyřech zápasech prohrál.



Zobrazit příspěvek na Instagramu
Příspěvek sdílený BK Mladá Boleslav (@bkmladaboleslav)