BK MLADÁ BOLESLAV

Změny v dorostenecké lize: MČR nebude, sestoupí minimálně šest týmů

26. 5. 2021
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – S několika změnami se bude v nové sezóně, stejně jako juniorská liga, potýkat i nejvyšší česká soutěž dorostenců. Seskupení úvodních skupin Extraligy dorostu je totožné s minulým ročníkem, avšak nejzásadnější rozdíl přichází v závěrečné pasáži. Po několika letech se nebude hrát Mistrovství České republiky, vyvrcholením bude klasické finále play off. Strašák v podobě sestupu bude číhat hned na šest nejhorších mužstev, další dvě budou bojovat v baráži o udržení.

Co zůstává stejné?

Rozdělení týmů do tří skupin podle umístění klubů v rámci republiky zůstává stejné, akorát se skupiny už nebudou nazývat „Západ“, „Východ“ a „Střed“, ale pouze A, B nebo C.

Systém úvodní části a nadstavby

V rámci základních skupin se dvoukolově utká každý s každým (jednou doma a jednou venku). Po osmnácti odehraných zápasech postoupí první čtyři týmy skupiny do nadstavby, která utvoří dvě nové skupiny. Postupující ze skupiny B (dříve Střed) se rozdělí – dva týmy se připojí k A a dva k C. Výsledky ze základní části se do této pasáže nebudou převádět.

V těchto skupinách se uskuteční dvacet kol (čtyřikrát každý s každým). Každé z dvanácti mužstev bude mít jisté místo v play off. K nim se přidá vítěz nižší skupiny a jeden nejlepší tým z druhé pozice. Zatím není přesně specifikováno, jaké bude uskupení celků ve skupině, zda se proti sobě postaví napříč původními skupinami.

Největší změna: MČR nebude

Největší změna přichází v závěrečné fázi. Po několika letech se opouští od mistrovství republiky, což znamená, že se vyřazovací fáze dohraje až do konce. Osmifinále se bude hrát na dvě vítězství, čtvrtfinále a semifinále shodně na tři výhry, o mistru ligy rozhodne finále na čtyři vítězné duely.

Podobně jako u juniorů i Extraliga dorostu počítá se sérií poražených semifinalistů. O bronzovém umístění rozhodnou zápasy hrané na dvě vítězství.

Pokud týmy nebudou v TOP 4 po úvodní části…

Druhá nadstavbová část je připravená i pro zbytek týmů, které se neumístí v první čtyřce po základní části. Mančafty umístěné mezi pátým a desátým místem zůstanou v původních skupinách, kde rovněž sehrají 20 duelů (čtyřkolově každý s každým), nicméně body získané během první fáze jim zůstanou. Dvě nejslabší družstva z každé skupiny (celkem šest týmů) této nadstavbové části sestoupí přímo do nižší soutěže, tedy Ligy dorostu. Na mužstva ze čtvrtého místa a nejhorší ze třetích příček čeká ještě šest zápasů v nové skupině, kam se získané body nezapočítávají a začíná se opět s čistým kontem.

Dva nejslabší celky tohoto čtyřčlenného uskupení následně odehrají baráž ve formě další skupiny proti dvěma nejlepším týmům z Ligy dorostu. Tato pasáž se také bude hrát dvoukolově, po šesti kolech získají nejlepší dva právo účasti v Extralize dorostu pro nadcházející ročník 2022/23 a třetí se čtvrtým sestoupí do nižší soutěže.

Kdy odstartuje nová sezóna?

Hracími dny první části by podle rozpisu měly být pátek a neděle, ve druhé pasáži čtvrtek a sobota. Start soutěže je naplánován na pátek 10. září 2021. Nadstavbová část a skupiny o udržení poběží od 2. prosince do 5. března 2022. Fáze o titul vypukne 9. března, šampióna nejvyšší české dorostenecké ligy bychom se měli dozvědět v polovině dubna, ve stejném čase budou vrcholit i boje o udržení.

V uplynulé sezóně odehráli mladí Bruslaři pouze šest zápasů, z toho se pětkrát radovali z výhry. Doufejme, že nadcházející ročník se už dohraje bez omezení.

Dorostenci BK Mladá Boleslav narazí ve skupině A na tyto týmy: HC Energie Karlovy Vary, HC Litvínov, HC Škoda Plzeň, Piráti Chomutov, Rytíři Kladno, Bílí Tygři Liberec, HC Meteor Třemošná, PZ Kladno, HC Hvězda Praha