BK MLADÁ BOLESLAV

S kluky chci fungovat jako parťák, říká nový trenér brankářů Mensator

1. 6. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Do nadcházejícího ročníku Tipsport extraligy nebudou Bruslaři vstupovat pouze se změnami v hráčském kádru, ale také s novými tvářemi v realizačním týmu. Role trenéra brankářů a vedoucího mužstva se ujal Lukáš Mensator, který v minulosti vychytal titul Karlovým Varům a v posledních letech pracoval v prvoligovém Sokolově. Kdo měl hlavní podíl na jeho příchodu? Jaké vnímá svou dvojroli v Mladé Boleslavi? A jakým koučem plánuje být?

Jak se váš příchod do Mladé Boleslavi upekl?

Kontaktoval mě Vašek Nedorost, známe se už dlouho. Sice je o trochu starší než já, ale potkávali jsme se v mládežnických reprezentacích. Dosud jsem působil v karlovarské akademii, pak tři roky u A-týmu v Sokolově, který hraje Chance ligu. Angažmá v Boleslavi beru jako ten pomyslný posun o úroveň výše. Nabídka mě mile překvapila a moc rád jsem ji přijal.

Hrál v jednání nějakou roli i sportovní ředitel Radim Vrbata?

Určitě. Jsme kamarádi, moje manželka fotí pro jeho projekt Bez frází. Kvůli práci cestuje po celé republice a Karlovy Vary jsou přeci jen trochu z ruky. Zatím bydlíme kousek směrem na Prahu, ale od července bychom se chtěli usadit v Boleslavi. Děti tu budou hrát hokej, nastoupí do školy. Momentálně je to pro nás nejlepší varianta, všechno to do sebe hezky zapadlo.

Jak staré jsou vaše děti?

Máme dva kluky. Staršímu je dvanáct let, mladšímu deset. Shodou okolností to vychází tak, že jeden bude hrát pod Markem Schwarzem a druhý zase v kategorii, kterou vede právě Radim Vrbata.

Zpátky k vám. Budete zastávat funkci trenéra brankářů i vedoucího mužstva, což je pro boleslavský klub novinka.

Co tak v poslední době pozoruji extraligu, tak mi přijde, že už se jedná o standardní postup. Vím, že Martin Prusek to tak má ve Vítkovicích, Jaroslav Kameš v Třinci. Něco podobného funguje také u mládeže, kde se většinou spojují pozice videokouče a trenéra gólmanů.

Co nového se budete muset naučit?

Pozice vedoucího mužstva je pro mě novinka, takže doufám, že ze začátku si tady všichni pomůžeme navzájem. Je mi jasné, že se budu muset trochu rozkoukat, ale vím, že je na mě spoleh, a věřím, že to v klidu zvládnu. Liga mistrů je sice skoro za dveřmi, ale i tak si myslím, že mám dostatek času na to, abych si to osahal. Ale hlavně jsem tady kvůli gólmanům. Kariéru jsem ukončil před čtyřmi lety, od té doby se tomu věnuji. Začínal jsem u dětí, což je podle mě správné. V trenérské kariéře by měla být nějaká posloupnost. Poslední sezona v Sokolově byla solidní. Povedla se i gólmanům, které jsme tam měli ze Sparty a z Karlových Varů. Doufám, že na to v Boleslavi dokážu navázat.

Budete působit jen u áčka, nebo také u mládeže?

Ještě u juniorů. Je velká výhoda, že tu se mnou bude i Filip Šindelář. Postupem času se k nám přidá i Marek Schwarz. Myslím si, že jen v málo klubech v republice pracují tři bývalí extraligoví brankáři. Samozřejmě to není záruka úspěchu. Není to tak, že dobrý hráč bude automaticky dobrým trenérem. Ale cesta, kterou se Boleslav v tomto ohledu vydává, mi přijde skvělá.

Už jste nějak kontaktoval Jana Růžičku nebo Gašpera Krošelje?

Gašpera zatím ne, protože odjel domů. Honzovi jsem se plánoval ozvat, ale předběhl mě. Volal mi sám od sebe, což mě mile překvapilo. Pobavili jsme se a nějak se domluvili, jakým způsobem by mělo probíhat léto.

Snad se neurazíte, ale říká se, že brankáři jsou trošku jiní než ostatní hráči. Může pro ně být příchod nového trenéra gólmanů trochu citlivější záležitostí, když se změní něco, na co byli delší dobu zvyklí?

To je strašně individuální. Když jsem ještě chytal, měli jsme ve Varech devět let stejného trenéra brankářů. Takhle dlouhodobá spolupráce už nebyla přínosná ani pro jednu stranu. Tím rozhodně na nic nenarážím, ale podobné změny mohou zafungovat jako takové oživení, nový impulz. Během kariéry jsem měl poměrně dobrou sebereflexi a uvědomoval si vlastní chyby. Nikdy jsem nebyl gólmanem, který by nad sebou potřeboval bič. Stejný přístup vyznávám i jako trenér, snažím se mít s brankáři přátelský vztah. Klukům chci poskytnout takový servis, o který budou stát, a fungovat jako jejich parťák. Ale samozřejmě to takhle nejde pořád, někdy je potřeba do toho šlápnout.

Jan Růžička si v individuální přípravě pomáhá i různými virtuálními cvičeními. Jsou už v dnešní době technologie nedílnou součástí hokeje?

Snažím se do tréninků zařadit moderní věci a sleduju aktuální trendy, takže v tomhle Honzu určitě podpořím. Poslední tři roky jsem dělal video pro Sokolov a mládežnické reprezentace. Nejsem žádný ajťák, ale za tu dobu jsem se v tom naučil trochu orientovat. Budu mít na starosti video u brankářů, ale jinak se Honzovi Vidnerovi nechci plést do práce. Kdyby něco potřeboval, rád mu pomůžu.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav