BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři vstoupí do Ligy mistrů soubojem s Frölundou

25. 8. 2021
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Je to tady, Bruslaři se vrací do nejprestižnější evropské klubové soutěže a hned na začátek jim los přisoudil jeden z nejúspěšnějších týmů v celé Evropě, který se ovšem v posledních dvou ročnících švédské nejvyšší soutěže umístil na sedmé pozici. Čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů z Göteborgu se tak bude snažit navázat spíše na své mistrovské tituly z Ligy mistrů. Zápas se odehraje již tento čtvrtek od 17:00 ve ŠKOENERGÉ Aréně.Pokud se nemůžete dostat přímo na stadion, tak můžete duel sledovat na kanále Sport 2, využít livestreamu na oficiálních stránkách CHL či textového přenosu.

Středočechy čeká druhá účast v CHL, zatímco Frölunda ani jednou nechyběla

Po čtyřech sezónách budou mít Bruslaři šanci poměřit síly s nejlepšími týmy v Evropě. Liga mistrů nabízí střetnutí celků, které v základní části své ligy obsadily špičku či bojovaly o celkové vítězství ve vyřazovací fázi. Mladá Boleslav při své první účasti těsně nepostoupila ze skupiny, kde měla za soupeře Växjo a Minsk. Ve zmiňovaném ročníku 2016/2017 se stala celkovým vítězem právě švédská Frölunda, která obhájila triumf z předchozí sezóny. Indiáni si v uvedeném roce totiž ve finále poradili se Spartou, když zvítězili 4:3 v prodloužení. Zlatý gól tehdy vstřelil Niklas Lasu, jenž v kádru Frölundy zůstal dodnes. Švedský velkoklub od té doby dokázal vyhrát European Trophy ještě dvakrát, mimo jiné ve finále proti Hradci Králové. Letos bude tým z Göteborgu do CHL vstupovat jako obhájce poslední udělené trofeje, nejúspěšnější tým historie soutěže a aspirant na zlatý hattrick. „Je to pro nás obrovská výzva. Poměřit se s nimi a zkusit je porazit,“ řekl v rozhovoru pro iSport kapitán Martin Ševc.

Příprava na novou sezónu se lépe vyvedla Švédům

Bruslaři sehráli v srpnu tři přátelské zápasy a dvakrát odešli poraženi. Nejprve si s Boleslaví poradil Litvínov a o dva dny později Plzeň. Odveta na ledě Škodovky vyšla lépe Bruslařům, kteří si odvezli domů výhru 5:1. Středočeši zvrátili utkání na svou stranu větší efektivitou a zlepšenými přesilovkami. Frölunda v úvodním přípravném utkání podlehla loňským finalistům SHL z Rögle, ale od tohoto utkání už se veze na vítězné vlně. Indiáni nejprve přehráli Växjo, pokračovali obratem v zápase s Leksandem a přípravu ukončili výhrou v derby nad Färjestadem.

Návrat nejlepšího střelce v historii CHL či posila z Třince

Frölunda před sezónou přivítala hned několik posil a jednou z nich byl také útočník z Třince, Michael Špaček. Na odchovance Pardubic, draftovaného ve čtvrtém kole Winnipegem, čeká po zámoří a finské nejvyšší soutěži třetí zahraniční štace. Fanoušky Indiánů bezpochyby potěšil návrat amerického útočníka, Ryana Lasche. Forvard z Kalifornie dodnes ve statistikách CHL drží první místo v počtu vstřelených branek. Do kádru před sezónou přibyl také zkušený obránce Christian Folin, který má v NHL odehráno přes 250 zápasů. V brankovišti bude Frölundu držet Matt Tomkins. Pro rodáka z kanadské Alberty to je vůbec první evropské angažmá. V červenobílém dresu by měla nastoupit také šestka letošního draftu NHL, Simon Edvinsson. Fanoušci se můžou těšit na výkony Maxe Friberga, který v loňské sezóně odehrál 27 zápasů za Tre Kronör a představil se i na mistrovství světa. Největším tahákem bude kapitán Frölundy a dvojče Henrika Lundqvista, Joel Lundqvist. Kapitánské céčko nosí na své hrudi už od roku 2009 a za Indiány už stihl odehrát přes 1000 zápasů. Zkušený forvard má za sebou také tři sezóny v NHL, kde nastupoval za Dallas.

Foto zdroj: Michael Erichsen (BildByran); Martin Rose (Getty Images)

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav