BK MLADÁ BOLESLAV

David Moravec o turnaji čtyř zemí: Každá repre akce je skvělá

5. 9. 2021
Autor: Adéla Kvapilová, foto: Jan Beneš/Český hokej
M l. B o l. – Česká reprezentace do 20 let v předposledním prázdninovém týdnu v rámci Turnaje čtyř zemí v Hodoníně sehrála tři utkání a turnaj na domácí půdě ovládla. Mezi nominovanými hráči nechyběl ani boleslavský bek David Moravec, který ještě na jaře patřil do výběru osmnáctek. Jaké jsou jeho postřehy?

Turnaj se uskutečnil od 26. do 28. srpna v Hodoníně a zúčastnily se ho čtyři týmy – Česká republika, Finsko, Švédsko a Rusko. A právě český výběr na samém konci před domácím publikem mohl zvednout pohár pro vítěze. „Tenhle turnaj byl pro mě speciální a skvělý. Hráli jsme v Česku před domácími fanoušky, moje rodina mě viděla hrát. Bylo to vážně super, fanoušci v Hodoníne nám hodně pomohli, byla tam skvělá atmosféra.“ rozplývá se David Moravec a pokračuje: „Každá repre akce je pro mě skvělá. Vidím se s kluky, se kterými se nemám možnost vidět v soutěži.“

Obrana české dvacítky byla nejmladší v celém turnaji. Kromě Michaela Krutila a Michala Hrádka patřili ostatní beci ještě na jaře do kádru osmnáctek. Přesto ale dokázali zazářit. „Obránci celkově zvládli turnaj velice solidně. Je vidět návaznost na práci realizačního týmu osmnáctky, kde je má na starosti Radim Skuhrovec,“ hodnotil výkony mladých zadáků pro portál hokej.cz trenér Pavel Trnka. „Styl hry se ani nějak moc nezměnil, je to podobné, akorát tady hraju si o rok staršími kluky,“ porovnává rozdíly mezi kategoriemi boleslavský bek.

Sedmnáctiletý Moravec působil ve formaci s Michalem Hrádkem a seskupení jim očividně svědčilo. „Hrálo se mi s ním skvěle. Vyhověli jsme si, každý tomu druhému pomáhal,“ popisuje souhru s pardubickým zadákem. „Akce byla hodně směřovaná k mistrovství světa, takže se tady hodně tlačilo na každý trénink a zápas, ať je co nejlepší od každého hráče,“ dodává.

Klíčem k úspěchu je samozřejmě skvělá parta, která na přípravném turnaji před šampionátem nechyběla. „S kluky jsem se hodně bavil, nejvíce si ale v kabině rozumím se Standou Svozilem. Trávili jsme spolu hodně času.“

Očekávání na umístění byla vysoká. Český tým měl oproti ostatním složení skoro "v plné polní", s podobným mančaftem je v plánu se představit na mistrovství světa do 20 let. Cítili se hráči pod tlakem? „Nic jsem si nepřipouštěl a podle mě ani kluci. Chtěli jsme podat co nejlepší výkon, co umíme," zdůrazňuje sedmnáctiletý Moravec.

Před samotnou akcí se zúčastnil turnaje ve Finsku, kde byly výběry Švýcarska U20, Finska U19 a U20. O nominaci se dozvěděl pět dní před akcí. „Byl jsem na turnaji ve Finsku a tam jsem chtěl podat co nejlepší výkon, abych se dostal na další kempy,“ prozrazuje. Do Skandinávie zamířil i v rámci Ligy mistrů s mladoboleslavský A týmem, kam hráči odjeli bojovat o cenné body do tabulky.

Podaří se boleslavskému talentu nominovat se i na světový šampionát do Edmontonu? To nám napoví následující měsíce.

Výsledky zápasů:

čtvrtek 26. srpna 2021
Česká republika – Finsko 3:0
Rusko – Švédsko 4:1

pátek 27. srpna 2021
Finsko – Rusko 3:0
Česká republika – Švédsko 9:3

sobota 28. srpna 2021
Švédsko – Finsko 1:2
Česká republika – Rusko 3:4

Konečné pořadí:

1. Česká republika 3 zápasy/6 bodů, skóre 15:7
2. Finsko 3 zápasy/6 bodů, skóre 5:4
3. Rusko 3 zápasy/6 bodů, skóre 8:7
4. Švédsko 3 zápasy/0 bodů, skóre 5:15

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav