BK MLADÁ BOLESLAV

Pracovití, zodpovědní a hrajeme jako tým. To je naše výhoda, říká trenér dorostu Pletka

11. 11. 2021
Autor: Lukáš Chuchválek
M l. B o l. – Velmi úspěšný start do sezóny má boleslavská mládež. K mikrofonu se postavil trenér dorostu Václav Pletka, jehož tým v třinácti odehraných zápasech nasbíral 31 bodů a bojuje v horní čtyřce o první místo. K tomu má slibně nakročeno, navíc má zápas k dobru. Trenér Pletka si pochvaluje pracovitost současných ročníků spadajících do dorostenecké kategorie a je rád, že si několik jeho hráčů vysloužilo pozvánku do reprezentace. V základní části čeká po reprezentační pauze dorostence ještě pět střetnutí a Václav Pletka se již těší na nadstavbu, kde doufá, že bude mít každý zápas velkou kvalitu. A co boj o příčky nejvyšší? Když bude šance, bude se o ně s celým týmem rvát.

Momentálně jste druzí ve vaší skupině západ, jak dosavadní průběh dorostenecké nejvyšší soutěže hodnotíte?

Je to vyrovnané. V čele jsme s Libercem, s Plzní a s Karlovými Vary a přetahujeme se o první místo. Jsou tam tedy čtyři vyrovnané manšafty a záleží, kdo jak s kým vždycky hraje, aby se posunuly nahoru před ostatní. Pak tam je desetibodová díra a pátý Litvínov, který má jen 20 bodů. Ale ten Litvínov by také mohl mít těch bodů více, dobře hraje i Hvězda Praha. Jsme rádi, že jsme v této vrchní skupině, a že těch kvalitních zápasů je víc.

V čem je vaše největší síla, díky které jste takto nahoře?

Myslím si, že máme kvalitní gólmany, kteří chytají dobře. Máme hodně pracovitý tým, kde se ti kluci snaží plnit věci, které mají. Jsou pracovití, zodpovědní a hrají jako tým. V tom máme výhodu a zatím se nám daří.

Máte druhý nejnižší počet obdržených branek, méně už má pouze Jihlava. Nesouvisí to nějak s defenzivnějším stylem hry?

Neřekl bych, že máme defenzivní styl. Kluky nabádáme, abychom v pěti bránili, v pěti útočili. A již jsem zmínil kvalitní gólmany, kteří chytají dobře. Kluci se doplňují a vracejí se do obrany tak, jak mají, a hrají v ní zodpovědně. Z toho pak vyplývá, že dostáváme málo gólů, to zatím musím zaklepat. Akorát nám chybí více gólů směrem dopředu.

Letos jste prohráli jen dvakrát, z toho jedna porážka byla vyšší ve druhém kole s Libercem. Jak to na kluky působí? Musíte je třeba trochu krotit?

To spíše se slabšími soupeři, jako jsou PZ Kladno nebo Třemošná. Tam musíme kluky trochu usměrňovat, protože například PZ dostává skoro každý zápas deset gólů. Takže i před zápasy s nimi kluky nabádáme k zodpovědnému přístupu jako ke každému jinému utkání. Moc se nám to nedaří, protože když mají kluci v hlavě, že hrají se slabším soupeřem, špatně se motivují a myslí si, že se soupeř porazí sám. Ale i ti kluci z Třemošné a PZ bojují, bruslí a jsou schopní vám dát náhodně gól. A teďka, když bude mít jejich gólman zrovna fazónu a nenechá si žádný gól dát, se budete s tím manšaftem trápit. Nedávno to mohlo být tady s Třemošnou, kdy to bylo v první třetině 1:0, oni měli čtyři vyložené šance, ale gólman nás podržel. Něco jsme si řekli v kabině a pak ti kluci k tomu přistoupili o něco lépe a začali jsme je přehrávat. Samozřejmě, euforii musíme krotit, protože to jsou ještě mladí kluci, kteří když párkrát vyhrají, tak si myslí, že jsou neporazitelní.

Jaký je váš osobní názor na ty poslední dva týmy, tedy na PZ Kladno a Třemošnou? Je podle vás dobře, že jsou v nejvyšší dorostenecké soutěži týmy, jejichž úroveň neodpovídá standardu?

Myslím si, že byla před dvěma lety škoda, že sezónu přerušil ten covid, v soutěži už mohlo být o šest manšaftů méně a liga mola být vyrovnanější. Je tu pár manšaftů, teď to neříkám proto, že my jsme zrovna nahoře, ale prospělo by celému českému hokeji, kdyby zápasy měly větší úroveň a kluci by se daleko více snažili. Lépe by je to připravilo pro mezinárodní scénu. Takhle jsou ty zápasy s nimi ne zbytečné, ale kluci si v nich dělají věci, na které mají čas, protože jim to soupeř dovolí. Ale kdyby ten soupeř byl kvalitní, pak by nezískávali špatné návyky, nepřidržovali by puky, nedělali by zbytečné kličky kolem hráčů, které na kvalitní soupeře nefungují.

Máte tři hráče nominované do reprezentace do šestnácti let, jednoho do reprezentace do sedmnácti let. Jste s tím spokojený? Je i toto ukazatel správné cesty?

Sešly se tu dobré ročníky. Dva tisíce pětky i dva tisíce šestky jsou, jak jsem říkal, pracovití kluci, šikovní a jsme rádi, že se prosazují na mezinárodním poli. Ještě by tam byl Patrik Král, který je zraněný, ale ten je také v širší nominaci do šestnáctky. Jsme rádi, že kluci dostávají šanci a mohou své síly měřit s Finy, Švédy, atd. Uvidí, že na mezinárodním poli je to jiný hokej, a to je bude tlačit k tomu, aby na tréninku ještě víc makali. To samé platí i pro suchý trénink, aby nic neošidili a posouvali se dál.

Co budete dělat během reprezentační přestávky?

Několik lidí je s nároďákem, další jsou nemocní a doléčují zranění. Těch čtrnáct dní s ostatními využijeme k tomu, abychom dělali věci, které nám nešly. Jsou to rovnovážné stavy, střelba, protože nás trápí koncovka, a budeme pracovat na kondici, abychom ji měli a zvládli závěr soutěže.

Pár hráčů z juniorky se podívalo do A týmu. Snažíte se tím nějak motivovat dorost?

Samozřejmě. Dáváme jim za vzor třeba Morika (Davida Moravce – pozn. red.), teďka Jana Závoru, že tu šanci do áčka dostávají. Dorostenci sice mají juniorku ještě před sebou, ale Vojta Vochvest už do pár zápasů juniorů nakoukl. Říkáme jim, že tu šanci tady má každý, a záleží už jenom na nich, jak se k tomu postaví a jak budou pracovat.

Čtvrtina soutěže je za námi. Vidíte, že to funguje. Nějaké cíle byly stanoveny před sezónou, tak jak je nyní vidíte?

Prvním cílem bylo dostat se do té první čtyřky a postoupit do nadstavby. Doufám, že to zvládneme a nepokazíme si to následujícími pěti zápasy, které nám chybějí. V nadstavbě bude těžký každý zápas, protože všechny manšafty tam budou slušné, solidní. Tam se nám ukáže výkonnost našeho týmu a pomalu si během toho budeme připravovat tým na příští rok. Budeme více zabudovávat dva tisíce šestky ročník. A když bude šance dostat se do bojů o nejvyšší příčky, budeme se chtít o ně porvat.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav