BK MLADÁ BOLESLAV

Je tu střetnutí dvou sérií. Přetne Boleslav tu budějovickou vítěznou?

17. 2. 2022
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – BK Mladá Boleslav a HC Motor České Budějovice momentálně tvoří dva velké protiklady. Zatímco Motor má na svém kontě už sedm výher v řadě, Bruslaři jsou bohužel na opačné škále stupnice a to se svými šesti po sobě jdoucími prohrami. Podaří se Středočechům zlomit tento stav konečně ve svůj prospěch a Jihočechům pokazit radost, ale především – konečně potěšit své fanoušky a sami sobě zvednout sebevědomí. Držme jim v tom palce už tento pátek 18. února od 17:30.

Bruslaři si nutně potřebují zvednout sebevědomí

I utkání s Vítkovicemi, ve které Bruslaři věřili coby ve zlomové (snad i proto, že nad Vítkovicemi letos už třikrát zvítězili), Středočechům bohužel nevyšlo. Přitom to dlouho vypadalo nadějně, střelecky vyrovnaný zápas, v němž ne a ne padnout branka, mohl na svou stranu strhnout de facto kdokoliv. Ke smůle Bruslařů to oni nebyli. Domácí rozhodli ve třetí dvacetiminutovce a dvěma přesilovkými brankami. "Vývoj toho zápasu spěl k tomu, že kdo dá gól, tak asi vyhraje. Bohužel jsme šli do oslabení a Vítkovice si výhru zajistily v přesilovkách, kdy dvě proměnily, což tenhle zápas rozhodlo. Pět na pět si myslím, že to byl vyrovnaný duel, kdy jsme soupeře moc nepouštěli do nějakých vyložených šancí. I když měli trochu víc ze hry, ale že by nás přečíslovali nebo nám ujížděli, to určitě ne," řekl o utkání trenér Radim Rulík.

Motor jede na vítězné vlně a chce ještě výš

Českobudějovickému Motoru patří aktuálně pátá příčka v tabulce, což je něco, s čím asi málokdo počítal. Na čtvrtou Plzeň navíc ztrácí Jihočeši pouhé dva body a to mají ještě zápas k dobru. Pro pátečního soupeře Bruslařů tak vůbec není nereálná ani první čtyřka a dá se proto očekávat, že o elitní příčky, jenž zaručují přímou účast ve čtvrtfinále, bude ještě velký boj. Ať už se svěřenci trenéra Modrého do čtvrtfinále dostanou přímo a nebo ne, jedno je jisté. Letošní sezóna bude pro Motor úspěšná. Předsezónním cílem Českých Budějovic bylo vyhnout se baráži a zabojovat o předkolo. I proto může být tamní vedení spokojeno. Po loňských trablech a jednoznačném posledním místě se letos blýská na lepší časy. Tým táhnou zkušení matadoři, které si českobudějovické vedení před sezonou přivedlo a zdá se to jako velmi dobrý tah.

Motor hraje bez svého kapitána, ale ve velké pohodě. Aktuálně drží sérii sedmi vítězných utkání v řadě. Přemožitele našel naposledy pětadvacátého ledna, kdy prohrál na plzeňském ledě. Přitom jsou to právě kluziště soupeřů, kde se Jihočechům v aktuální sezóně daří. Z venkovních zápasů mají na kontě 38 bodů, což je třetí nejlepší počínání v rámci celé extraligy.

Jestli se českobudějovickému vedení něco povedlo, pak to bylo angažování Lukáše Pecha. Zkušený centr táhne produktivitu Motoru a navíc je aktuálně třetí v bodování celé extraligy. Posbíral již 52 bodů (20+32) a je zároveň také nejlepším střelcem svého mužstva. O jedenáct bodů méně má na kontě další ikona, útočník Milan Gulaš (17+24). Ale jak už bylo řečeno, kapitán Motoru v posledních duelech v sestavě chyběl. Jednoznačnou gólmanskou jedničkou je letos Dominik Hrachovina, jehož úspěšnost zásahů činí 90,65%. Posledních pět utkání odchytal Jan Strmeň, vždy vítězně.

Vzájemné zápasy

Mladá Boleslav v letošní sezoně zatím porazila Motor jen jednou a to hned v prvním střetnutí (6:1). Pak jako kdyby se začalo pomalu projevovat ono výkonnostní se "překlápění" na druhou stranu a v dalších dvou duelech už dominovali Jihočeši – 4:1 a pak těsným výsledkem 2:1. Podaří se Bruslařům vyrovnat skóre?

Sestavy z posledního utkání

BK Mladá Boleslav: Růžička – Jánošík, Ševc (C), Pýcha, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman, Bernad – Kantner, Fořt, Šťastný – Flynn, Najman, Kousal – Grim, Bičevskis, Stránský (A) – Simon, Závora, Půček

HC Motor České Budějovice: Strmeň – Šenkeřík, Piskáček (A), Bindulis, Percy, Štencel, Vráblík, Štich – Chlubna, Koláček, Vondrka (C) – Beránek, Hanzl, Karabáček – Abdul, Pech (A), Ondráček – Voženílek, Holec, Valský