BK MLADÁ BOLESLAV

Spokojený či nikoliv? Máme rozdělenou práci a cestu, po které jdeme, říká trenér Ladislav Čihák

14. 11. 2022
Autor: Jitka Čechová
M l. B o l. – Mladoboleslavský A tým v dosavadním průběhu sezóny odehrál 18 zápasů, ze kterých vyválčil 24 bodů. Svěřenci trenéra Ladislava Čiháka první letošní reprezentační přestávku přečkávají na devátém místě tabulky. Bodový rozdíl na pátou pozici Třince a nebo předposlední Spartu s Litvínovem je však stejný, činí pouhopouhé tři body. Dá se tedy očekávat, že návrat do extraligového koloběhu bude pro další průběh soutěže klíčový. Hlavní trenér Bruslařů se rozhovořil o svých pocitech ze vstupu do sezóny, o marodce týmu, trénování na malé hale či přípravě na sérii venkovních zápasů.

První třetina základní části je za námi, stejně tak i první reprezentační přestávka. Jak jste spokojený s dosavadním průběhem sezóny?

Člověk nesmí podléhat tomu, že se nám teď ty zápasy výsledkově nepovedly. Ale ano, nesbírali jsme body, to se nepovedlo. Bohužel nám také vypadli tři centři, což se na výsledcích podepsalo. V tu chvíli přestaly fungovat přesilovky, které nám na začátku šly. Cítím ale, že je tam ta pracovitost, nasazení a zarputilost pro hru. Samozřejmě tam jsou věci, které musíme zlepšit jako třeba tlak do brány a proměňování gólových šancí, na tom musíme pracovat. Nechci říkat, jestli jsem spokojený nebo ne, máme tu rozdělanou práci a cestu, po které jdeme. Když se nám to někde zadrhne, musíme se z toho oklepat a jít dál.

Nastínil jste nám několik slabších aspektů hry. Co hráčům nejvíce vytýkáte?

Nelze výslovně říct, že bych něco vytýkal. My pracujeme kontinuálně, když vidíme dobré věci nebo i špatné věci, tak to klukům hned řekneme. Spíše tedy navazujeme na tu dlouhodobou stránku a snažíme se s hráči pořád pracovat. Horko těžko jim mohu vyčíst, když se dostanou do gólové šance a nedají gól. To už je pak na každém hráči zvlášť. Párkrát jsme měli špatné vstupy do třetiny, potom zase dobré, takže asi taková ta nevyrovnanost. Potom ten tlak do brány, na kterém jsme se snažili pracovat už de facto od začátku. Pokud jde o něco individuálního, klukům to ukážeme a jedeme dál.

„Zúžení marodky? Budeme zase silnější“

Nemůže to být teď do jisté míry psychologický boj, protože jak říkáte, ta hra se klukům úplně nedá vyčíst. Není to takové tlačení káry do kopce?

Ano, trošičku to tak je. Člověk ty kluky musí udržet v pozornosti, nesmí se uchlácholit tím, že je to dobré. Není to dobré, protože nemáme body. Herní projev je jedna věc, sbírání bodů druhá. Samozřejmě je lepší mít dobrý herní projev, protože by se to štěstí mohlo překlopit na naši stranu a my díky němu budeme vyhrávat. Pokud je špatný projev a sbíráte body, tak je člověk rád, že sbírá body, ale z dlouhodobého hlediska je to neudržitelné. Takže ano, naše práce je, abychom teď kluky dobře nastavili. Pravda je vidět na ledě a dříve nebo později se ukáže. K týmu nebo hráči, který maká, se to nakonec přikloní v dobrém.

Nakousl jste také zraněné hráče, kterých bylo poměrně dost. Do jaké míry to ovlivnilo současnou situaci?

Vždycky to ovlivní řadu věcí, ať už jsou to do oslabení, přesilovky nebo 5 na 5. Samozřejmě jsou v tom i jiné týmy, ale myslím si, že nás to ovlivnilo dost. Musíme ale být sebekritičtí, měli jsme se s tím vyrovnat a nějaké ty body uhrát, ale to už teď nezměníme. Já věřím, že se kluci uzdraví, dobře potrénují a po repre pauze budeme zase silnější.

Můžeme tedy čekat, že se hráči z marodky zapojí zpátky do zápasového tempa?

Ano, většina z nich by se po reprezentační přestávce měla vrátit.

Momentálně chybí tři body na páté místo, stejný počet na předposlední. Sledujete nějakým způsobem tabulku?

Sleduji a kdo říká že ne, tak neříká pravdu. To už je ale každého věc. (úsměv) Klesla nám teď čísla na přesilovce i na oslabení, když vám vypadnou centři, nemáte vhazování. Mimo hru byl také Adam Jánošík, který je výborný defenzivní obránce a chybí nám do oslabení i do těch rozhodujících momentů zápasu. Takže ano, sleduji, ale po těch letech už to beru s odstupem. Myslím si, že stále platí přísloví o tom, že zajíci se počítají až po honu.

„Venkovní série? Dobrý tým umí hrát doma i venku“

Nemáte nyní možnost trénovat na velké hale, museli jste se přesunout na malou. Ovlivnilo to nějak tréninky?

Vůbec ne, žádný problém. Naopak si myslím, že je to příjemná změna. Je tam menší hřiště, takže je to kontaktnější, ale mně to absolutně nevadí. U kluků nevím, těch se na to neptám, protože tohle je realita, a tak to je. Nemyslím si ale, že by nám to nějak uškodilo. Tréninky tam byly náročné, takže nám tam nikdo nezmrznul. (úsměv)

Kvůli výměně mantinelů na velké hale vás čeká i série venkovních zápasů. Bude to o to náročnější nebo využijete toho, že ten tlak bude třeba menší?

Já si myslím, a vždycky jsem klukům říkal, že dobrý tým umí hrát doma i venku. A dobrý tým se musí umět vypořádat s tlakem domácím i venkovním, kde celá hala samozřejmě fandí tomu svému týmu. Maximálně to cestování, ale kluci jsou profíci a vědí, do čeho jdou. My chceme začít sbírat body hlavně doma a současně se chceme zlepšovat i venku. Neřekl bych tedy, že to bude nějaký problém. Pravda se ukazuje na ledě a je jedno jestli jste doma nebo venku.

Děkujeme za rozhovor.