BK MLADÁ BOLESLAV

Zpět do extraligového tempa. Bruslaři hostí Motor, budou se na domácím ledě radovat i podruhé?

19. 12. 2022
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Reprezentační přestávka je minulostí a Tipsport extraliga je zpět. V rámci jejího 29. kola dorazí do Mladé Boleslavi mužstvo z Českých Budějovic. Domácí tým měl v úmyslu přeložit utkání pro marodku, ale hosté zápas chtěli odehrát v předem určeném termínu. Bruslaři první vzájemný zápase na ledě ŠKOENERGO Arény zvládli a Motor tak přišel o svou neporazitelnost. Jihočeši si však spravili chuť na domácím ledě, kde Bruslařům nedovolili skórovat a sami dali tři góly. Bude i po třetím vzájemném souboji platit pravidlo, že vítězí domácí tým? To se dozvíme v úterý večer, utkání začíná v 17:30.

Boleslavští v Olomouci neskórovali a vraceli se bez bodů

Po těsné prohře se Spartou vyrazili Bruslaři do Olomouce, kde o extraligové body bojovali s Kohouty. Během první třetiny byli Bruslaři o něco aktivnější střelecky, gólově však nikoliv. Během druhé periody navíc měli hosté k dispozici dvě přesilovky, ale ani čtyřminutový trest Pláška za vysokou hůl nebyl potrestán. Ve 32. minutě tak udeřila domácí Mora, když se pohotovou dorážkou prezentoval Karel Plášek. Bruslaři z 10 přesilovkových minut nevytěžili nic, zatímco Kohouti využili hned druhou početní převahu po nedovoleném zákroku Lintuniemiho. Přesnou ranou z levého kruhu totiž navýšil Jakub Orsava. Rozhodující okamžiky nastaly ve druhé třetině, kdy jsme špatně vyhodnotili přečíslení soupeře. Pak jsme dostali gól v oslabení, kdy se puk po několika odrazech dostal k volnému hráči před brankou,“ hodnotil Petr Haken gólové akce domácích. Olomouc ve třetí třetině dbala především na defenzivu, a tak útočili hlavně hostující Bruslaři. Jejich střelecká převaha však nic nezměnila, Konrád zůstal nepřekonán a domácí mohli slavit zisk tří bodů. Mladá Boleslav odjížděla bez bodů i vstřelené branky, což se svěřencům Ladislava Čiháka v letošní sezóně stalo již poosmé. Zase jsme nedali branku, takže nemůžeme pomýšlet na to, abychom nějaké body získali,“ povzdechl si Petr Haken po zápase. Zvládnou Bruslaři prolomit střelecký půst nebo se budou trápit také v utkání s Motorem?

Foto: Josef Polehňa, HC Olomouc

Kometa v Budvar Aréně vedla, ale Motor dokázal zápas otočit ve druhé části

České Budějovice po návratu z Třince, kde braly dva body z nájezdového rozstřelu, přivítaly na domácím ledě trápící se Kometu. Trenér Modrý do sestavy zařadil i mladíka Samuela Drančáka, který jako vůbec první hráč ročníku 2006 nastoupil do extraligového zápasu. „Snažil jsem se klukům být platný, abych nebyl pouze do počtu, řekl Drančák po své premiéře. V 5. minutě však se svými spoluhráči sledoval, jak se Kometa ujímá vedení. Důraz na brankovišti předvedl nejlepší střelec hostů Luboš Horký. Střelecky aktivnější Motor se dočkal ve druhé periodě, když po pasu Pecha vyrovnal zkušený Milan Gulaš, druhý gól poté přidal Martin Hanzl. Ve třetí třetině mohl vedení pojistit Gulaš, ale Furch Kometu podržel. Na druhé straně nedokázal vyrovnat Holík, a tak přišel trest. Vyloučení Ščotky potrestal v 51. minutě Daniel Gazda a bylo rozhodnuto. „V důležitých momentech zápasu jsme byli produktivnější než Kometa, a proto jsme vyhráli. Mužstvo zaslouží velké poděkování za nasazení a charakter, s jakým utkání zvládlo, Plný bodový zisk ze zápasu s Kometou znamenal navýšení bodového rozdílu mezi 13. Motorem a posledním Kladnem, ten nyní činí 5 bodů.

Foto: Petr Tibitanzl, HC Motor České Budějovice

Ve vzájemných zápasech zatím vítězí domácí tým

Poprvé na sebe oba sokové narazili ve 3. kole Tipsport extraligy 23. září. Motor do Mladé Boleslavi přijel jako neporažený, ale to se změnilo. V první periodě skórovali Jan Stránský a Ondřej Najman, ale hosté po návratu z kabin dokázali snížit. Přesilovku využil Martin Hanzl, který těžil z dobré Gulašovy přihrávky. Hráči v modrém chtěli vyrovnat, ale inkasovali potřetí, když druhý gól přidal Ondřej Najman. Ten ve třetí periodě dokonal hattrick, skóre pak ještě upravil David Šťastný. Jednoznačná výhra 5:1 odstartovala nezáviděníhodnou sérii, při které se Motor propadl až na samé dno tabulky a trenérovi Modrému hrozil vyhazov.

Druhé vzájemné utkání přišlo nedlouho poté, co Modrý ustál ultimátum od vedení, když se svým týmem porazil plzeňskou Škodovku. Bruslaři 30. října přijeli do Budvar Arény s cílem odvést tři body, což z pohledu tabulkového postavení týmů vypadalo jako jednoduchý úkol. Opak byl však pravdou. Diváci u televizních obrazovek ČT Sport čekali na gól až do 38. minuty, kdy bezbrankový stav zlomil Josef Koláček. Přesilovku pak na začátku třetího dějství využil Jan Štencel – 2:0. Bruslaři byli aktivnější, ale nedávali góly. Za to Motor ještě jeden přidal, když Tomáš Čachotský pečetil vítězství domácích Budějovic gólem do prázdné klece.

Bude se znovu radovat domácí tým nebo se Motoru podaří toto pravidlo přerušit?


Sestavy z posledního kola:

BK Mladá Boleslav: Krošelj (Stuchlík) – Pýcha, Jeřábek, Jánošík, Bernad, Lintuniemi, Křepelka, Štich – Lunter, Lantoši, Šťastný (A) – Kantner, Najman (A), Kousal – Eberle, Fořt, Stránský (C) – Šmerha, Závora, Beránek

HC Motor České Budějovice: Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Šenkeřík, Hovorka, Vráblík, Hail, Gazda – Strnad, Hanzl, Gulaš (C) – Dzierkals, Pech, Valský – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Drančák, Vopelka, Tomeček – Karabáček

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav