BK MLADÁ BOLESLAV

Dalším nováčkem v dresu Bruslařů je Američan Zach Osburn

24. 4. 2023
Autor: Klub
M l. B o l. – Ještě před magickým prvním květnem BK Mladá Boleslav přináší jméno dalšího nováčka ve svých řadách. Je jím šestadvacetiletý obránce Zach Osburn. Rodák z amerického Michiganu odehrál uplynou sezonu ve slovenské extralize za HK Dukla Michalovce. Vzdor faktu, že je obránce, byl bodově nejproduktivnějším hráčem týmu, se kterým došel až do rozhodujícího sedmého zápasu semifinále.

Zach je tvořivý a zároveň pořád defenzivní bek, který umí odvést svou práci,“ říká na jeho adresu sportovní ředitel Bruslařů Martin Ševc. „Je to pravák do přesilovky, jakého jsme postrádali, s dobrou střelou a dobrým bruslením,“ dodává. „Věříme, že se u nás prosadí stejně, jako se mu to povedlo na Slovensku.“

Zach Osburn je rodák z Plymouthu v Michiganu. Hokejově vyrůstal v Detroitu, kam je to z Plymouthu přibližně půl hodiny daleko. Nejbližší domácí prostředí poprvé opustil v sedmnácti letech, kdy odehrál sezonu v Chicagu. Následovaly čtyři roky studia na vysoké škole v East Lansing a stejně tak dlouhé období v tamějším hokejovém týmu. Posléze krátce nahlédl do farem Nashvillu a Calgary. Dva ročníky odehrál v ECHL za Kansas City Mavericks. Do Evropy se přesunul pro sezonu 2021/2022, kdy zakotvil v italském Rittenu a tamější nejvyšší hokejové soutěži. Jak už bylo řečeno, uplynulou sezonu odehrál na Slovensku, kde s týmem Michalovic zůstal s osobním bodovým ziskem 16+20 těsně před branami finále.


Strávil jste jednu sezonu na Slovensku a jednu sezonu v Itálii. Proč je vaší další evropskou destinací Česká republika?

Česká liga je v Evropě známá jako špičková liga vysoké úrovně. Dostat příležitost prosadit se v ní beru jako velký krok v mé kariéře. Pevně doufám, že se mi v Čechách podaří posunout se herně vpřed.

A proč konkrétně Mladá Boleslav?

Boleslav jsem si vybral proto, že je to respektovaná organizace, která v posledních letech udělala velký pokrok. Věřím, že jí budu schopen pomoct na další cestě, a že ona naopak pomůže na další cestě mně.

Znáte někoho z Bruslařů?

Znám jednoho. Potkali jsme se v Americe v jedné z nižších soutěží. Ale bylo mi řečeno, že jeho jméno ještě nebylo odtajněno, takže bohužel nemůžu být konkrétnější. (úsměv)

Teprve nedávno vám skončila sezona, v Michalovcích vám jen těsně uniklo finále. Cítíte zklamání?

Ano, po prohře v play off jsme byli nejdřív dost zklamaní. Ale tým ušel v sezoně dlouhou cestu a dokázal zbytku ligy i fanouškům, že umí být nebezpečný. Myslím, že jsme zpočátku byli trochu podceňovaní a moc se s námi nepočítalo. Takže nakonec jsme byli asi celkem spokojení.

Jaký máte vy osobně pocit z uplynulé sezony? Byl jste bodově nejlepším hráčem týmu. To je na obránce docela překvapivé.

Přiznávám, že to byla zábava. Bavil jsem se. Snažím se hrát dobře v obraně a zároveň přidat něco i v útoku. Slyšel jsem, že česká liga je těžká, uvidím, jestli si budu pomoct dovolit to, co dosud. Každopádně se na tu výzvu těším.

Jak teď trávíte svůj čas? Máte už nějaký tréninkový plán? Nebo přijde na řadu dovolená?

Teď budu pár týdnů doma, odpočívám a užívám si rodinu. Pak budu následující měsíce dodržovat přísný tréninkový a stravovací plán, abych se připravil na letní přípravu na ledě.

Na kdy plánujete přesun do Čech?

Do Boleslavi dorazím v polovině července pár dní před tím, než půjde tým na led. Moc se těším na setkání s fanoušky a všemi v organizaci.

Děkujeme za rozhovor.

Statistiky