BK MLADÁ BOLESLAV

Souhra s Finy? Byl jsem nervózní, ale oba mi pomohli, říká Matěj Gardoň

16. 10. 2023
Autor: Redakce
M l. B o l. – Při absenci Tomáše Fořta se v sestavě uvolnilo jedno místečko, šanci tak dostal Matěj Gardoň. Útočník z mladoboleslavské juniorky trenéry zaujal svoji produktivitou v DHL extralize a nepochybně i během předsezonního období, kdy naskočil do několika přípravných zápasů A týmu. Devatenáctiletý forvard si soutěžní premiéru odbyl v Třinci, jistou zkušenost si tak přenesl i do nedělního utkání proti Plzni. Jaké z jeho pohledu bylo a jak si užíval spolupráci z finskými hvězdami v prvním útoku?

Matěji, jaký byl z vašeho pohledu zápas s Plzní a co říkáte na svůj start v něm?

Za mě to byl po dvě třetiny dobrý zápas. Dali jsme góly, odskočili jsme. Pak jsme se ale začali bát a dopadlo to takhle. Dostali jsme špatné tři góly. Z tohoto pohledu nic moc. Za sebe jsem strašně moc rád za šanci něco ukázat.

Kdy jste se dozvěděl o tom, že nastoupíte a ještě k tomu v první lajně?

V pátek večer mi volal pan Pletka, bylo to po zápase s Pardubicemi, že mám další den ráno přijít do kabiny. Tam mi vlastně řekl, že se mám připravit a půjdu do zápasu. Taky mi řekl, že se mám seznámit s kluky z Finska, protože s nimi budu nastupovat. Z toho jsem byl trochu nervózní, oba mi ale pomohli, za což jim děkuji.

Jak jste se domlouvali? Zapracoval jste na své finštině?

Moje finština není nic moc. (smích) Anglicky se domluvím dobře, takže jsme samozřejmě mluvili anglicky.

Matěj Gardoň před startem utkání s kustodem Oldřichem Kopeckým

Juhamatti Aaltonen je známý tím, že ve hře řeší hodně detailní věci, ba i milimetry. Vyslechl jste z jeho strany během zápasu nějaké připomínky?

Určitě jsem si něco vyslechl, ale nebylo toho moc. Oba kluci věděli samozřejmě věděli, že jsem toho tady v áčku zatím moc neodehrál. Oni mi spíše radili, co zlepšit, ne že by mě za něco peskovali.

Šance v áčku? "Doufám, že jsem nezklamal a trenérům jsem se líbil."

Jaké připomínky jste před zápasem dostal od trenérů?

Říkali mi, abych se nebál hrát, a abych byl hodně na puku, protože to je to, co mě zdobí, nebo proč jsem si tu šanci v áčku vysloužil. Takže hrát svoji hru, být na puku a abych si věřil.

Matěj Gardoň v souboji s Aleksi Rekonenem u hrazení

Dá se nějak stručně popsat, jakou roli jste s dvojicí Aaltonen – Järvinen měl?

Měl jsem být tím hráčem, který vy tam měl všechno odjezdit. Doufám ale, že to kluci takhle nebrali a myslím, že mě mezi sebe přijali jako rovnocenného spoluhráče.

Říkal jste, že jste do kabiny přišel v sobotu. Jaká tam byla atmosféra z pohledu člověka, který přijde čerstvě?

Já jsem tam jako v Jiříkově vidění, je paráda tam být s kluky a já jsem za to moc rád. No a atmosféra? Jak kdy. Před zápasem jsme samozřejmě byli všichni namotivovaní, teď po zápase už to tak super není. To dobré si musíme přenést do dalšího zápasu a ukázat, že tady ta síla je.

Během zápasu vás bylo hodně vidět a soupeř tak po vás hodně šel, schytal jste tam tvrdý hit. Jste v pořádku? Viděl jste hvězdičky?

Možná chvilku. (úsměv) To ale k hokeji patří. Snažil jsem se na puku být, aby mě bylo vidět. Když to říkáte, asi se mi to povedlo. A jestli po mně soupeř nějak zvlášť šel? Asi tomu tak bylo, ale to je hokej.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav