BK MLADÁ BOLESLAV

Dres národního týmu oblékne hned osmička Bruslařů všech věkových kategorií

7. 11. 2023
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – V současné době se nacházíme v období reprezentační přestávky, jak jsme již dříve informovali na sociálních sítích, v nejvyšší kategorii mají Bruslaři své zastoupení v obránci Filipu Pyrochtovi. Mladoboleslavský hokejový um bude, kromě již zmíněného Pyrochty, na různých místech světa předvádět hned šest mládežníků a jedna mládežnice. Jeden z nich už dokonce pomáhá sedmnáctce na těžkém turnaji v Kanadě. Pojďme si je všechny postupně představit.

Seniorská reprezentace

Nejvyšší kategorie se v pražských Holešovicích sešla v pondělí 4. listopadu, aby zde ve Sportovní hale Fortuna zahájila přípravu na první akci letošního ročníku Euro Hockey Tour. Tou je tradičně finská Karjala, na kterou v roli nového hlavního kouče národního týmu odcestuje exboleslavský Radim Rulík, k ruce mu bude stejně jako na juniorském šampionátu Jiří Kalous. Z Mladé Boleslavi ukázal realizační tým reprezentace na obránce Filipa Pyrochtu. Ten je vůbec nejvytěžovanějším hráčem Bruslařů a z modré čáry dirigentem první přesilovkové letky, která je vůbec tou nejefektivnější napříč celou extraligou. Národní tým se poprvé v sezoně představí ve čtvrtek 9. listopadu ve Växjo, kde vyzve domácí Švédy. O víkendu ho potom v tamperské Nokia Aréně, dějišti letošní Karjaly, čekají zápasy proti domácímu Finsku (sobota 11. listopadu) a Švýcarsku (neděle 12. listopadu). Všechny přenosy ze zápasu již tradičně poběží na obrazovkách ČT Sport.

foto: Jakub Knap

Reprezentace U20

To nejvyšší mládežnická kategorie bude svůj turnaj hostit tady v Čechách, dějištěm se stane podkrušnohorský Chomutov. V tamní ROCKNET Aréně se svěřenci Patrika Augusty podrobí poslednímu turnajovému testu před vrcholem sezony - juniorským šampionátem. Ten se tradičně koná v období Vánoc. V nominaci se o svou šanci poperou především hráči z českých luhů a hájů, někteří již nastupují mezi dospělými v extralize, jiní zase táhnou své týmy v té juniorské. Pro zmíněné mladíky je to velká šance ukázat se, protože finální nominaci podobně jako v posledních letech budou tvořit především hráči z kanadských soutěží či těch severských. Do Chomutova nicméně vyráží hned dva Bruslaři - obránce Aleš Čech a útočník Matěj Gardoň. Oba dva se společně týmem postupně podrobí zápasovým zkouškám se Švýcarskem, Finskem, Švédskem a Slovenskem.

Reprezentace U18

Osmnáctka má jeden ze dvou vrcholů sezonního cyklu už za sebou, na letošním Hlinka Gretzky Cupu vybojovala stříbro. Nyní se obměněný tým vypraví do finské Hämeenlinny, kde pod vedením trenéra Davida Čermáka na Turnaji pěti zemí nastoupí na dlouhou cestu vedoucí k letošnímu mistrovství. Jak už bylo výše zmíněno, kádr se oproti letnímu turnaji v Břeclavi změnil více než z poloviny. Předchozí úspěchy odvály české mladíky do zámořských soutěží, takže jak trenér Čermák, tak manažer Michal Vondrka teď musí hledat nové opory. Z Mladé Boleslavi se do nominace na finský turnaj dostali dva útočníci naší juniorky - Josef Teplý a Jan Hurt. První jmenovaný už reprezentoval v nižších kategoriích a zkušenosti z mezinárodní scény tak má, Hurta naopak čeká premiéra v národním týmu. Společně s nimi budou ve Finsku bojovat také obránce Adam Martin Hlinský a útočník Oskar Lisler, ti od Bruslařů odešli teprve před sezonou a nyní působí ve Švédsku. S týmem společně odcestuje ještě Lukáš Mensator, který je trenérem brankařů. Mladíci na turnaji postupně vyzvou domácí výběr Suomi, Švýcary, Švédy a nakonec i Spojené státy.



foto: Karel Švec

Reprezentace U17

Sedmnáctka se již koncem minulého týdne vypravila do Kanady, kde v těchto dnech bojuje na World U17 Hockey Challenge. Na neoficiální mistrovství světa se do zámoří vypravil obránce mladoboleslavského dorostu Rostislav Šilhavý a videotrenér Jan Vidner. Češi už v Charlottetownu a Summerside stihli odehrát všech 5 zápasů základní skupiny. Na úvod v nájezdech předčili výběr Kanada White, následně (stejně jako ostatní evropské týmy) dostali za vyučenou od Spojených států. Na debakl s favoritem ale zareagovali poklidným vítězstvím nad výběrem Kanada Red. Nakonec ale těsně prohráli s Finskem a včera večer nestačili na Švédy. O přímý postup do semifinále tak čeští mladíci přišli, v noci na pátek 10. listopadu se proto musí o další pokračování v turnaji utkat s Finskem, start čtvrtfinále je o půlnoci českého času.


foto: Karel Švec

Reprezentace U16

Nejmladší reprezentační výběr pod vedením Milana Razýma už v létě absolvoval dvě menší akce na ledě rakouského Salcburku, kde se postavil tamním akademickým týmům. Nyní se čeští mladíci poprvé utkají s ostatními reprezentačními výběry, první turnaj pak sehrají o Vánocích ve švýcarském Romanshornu. Právě Švýcaři se společně se Slováky sjeli na kravařský zimní stadion. Každý z týmů zde sehraje dva zápasy proti každému soupeři, Češi už ten první mají za sebou. V úterý 7. listopadu porazili Slováky poměrem 5:1, k čemuž přispěl také mladoboleslavský Petr Hanyš (0+2). Další utkání sehrají hráči ročníku 2008 dnes znovu proti Slovákům, v pátek a sobotu potom vyzvou Švýcarsko.

foto: Nikola Křížová

Reprezentace U16 - ženy

Nejmladší ženská reprezentace sice žádný zápas neodehraje, přesto ji na tomto místě musíme zmínit. České hokejistky se 5. listopadu sešly v Příbrami, kde právě v těchto chvílích absolvují pětidenní přípravný kemp. Mezi třiadvacítkou nominovaných hráček najdeme jméno mladoboleslavské útočnice Lucie Šindelářové.

foto: Juniorský hokej


Gratulujeme k nominaci a přejeme mnoho úspěchů.