BK MLADÁ BOLESLAV

Šesté charitativní utkání Bruslařů bude patřit Asistenčnímu jednorožci

10. 11. 2023
Autor: Klub
M l. B o l. – BK Mladá Boleslav připravil v pořadí už šesté charitativní utkání na podporu mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice. Zatímco v uplynulých letech pomáhal vždy jednomu konkrétnímu oddělení, letos se vydává trochu jinou cestou – podpoří Asistenčního jednorožce, kterým je certifikovaný terapeutický kůň jménem Santa Sagitta. Charitativním utkáním bude zápas 19. kola Tipsport extraligy s Litvínovem, které je na programu v pátek 17. listopadu od 16:00.

Oč se jedná?

Klienti cvičitelky a průvodkyně Mgr. Veroniky Volgemutové a jejího valacha Sagiho jsou většinou senioři. Kvůli zdravotnímu stavu nemůžou přijet k nim na farmu, a proto vyráží s asistenčním koněm za nimi do nemocnic či hospiců. Návštěvu připravují podle potřeb a možností klientů. Sagi nemá žádný problém s následováním invalidního vozíku, člověka s chodítkem ani s berlemi. U ležících klientů přistupuje až k lůžku a trpělivě čeká, jak se setkání vyvine. Přítomnost velkého zvířete působí terapeuticky sama o sobě.

Důležitá je motivace klientů ke komunikaci – jsou zvídaví a sami vypráví svoje příběhy spojené s koňmi nebo životem na statku. S dopomocí zkouší koně čistit, na konci určitě Sagi uvítá mrkev, kterou má nejraději. Oblíbenou částí je společné fotografování na památku. Každé setkání je jiné, vždy ale plné emocí.

Sagi je držitelem Certifikátu koně se specializační zkouškou České hiporehabilitační společnosti.

Chcete-li se dozvědět víc, doporučujeme se podívat na web Asistenčního jednorožce.

Sagi a Klaudiánova nemocnice

Tento terapeutický kůň už letos jednou Klaudiánovu nemocnici navštívil a způsobil velké nadšení i ohlas. „Byly to neuvěřitelně hřejivé chvíle a i pacienti, kteří třeba již delší dobu nepromluvili, v jeho přítomnosti doslova roztáli,“ říká tisková mluvčí nemocnice Hana Kopalová. „Rádi bychom na to proto navázali a domluvili si i další setkání. 100 tisíc korun by mělo stačit na roční návštěvy,“ dodává.

Patron, který má vztah ke koním

Patronem letošního charitativního utkání je obránce David Bernad, který má ke koním sám blízko. Jako dítě ho k nim přivedla maminka a když se coby mládežník stěhoval z rodného Písku do Boleslavi, musel se rozhodnout, jestli z něj bude hokejista nebo jestli bude jezdit parkur. „Obojí stíhat nešlo. Hokej nakonec zvítězil a asi to tak bylo správně,“ říká dnes při pohledu zpět.

Koně jsou ale i pro něj samotného jistým druhem terapie. „Já mám koně jako relax, když máme nějaký čas nebo volno. Jezdím domů na jih Čech, kam se vracím hrozně rád. Mám tam rodinu, zvířata a právě koně. Sednout si na koně, jít někam do lesa a vyčistit si tam hlavu. Je prostě skvělé být součástí toho zvířete a dát mu prostor,“ říká procítěně.

Aukce dresů odstartuje už před zápasem

Aukce dresů odstartuje ještě před pátečním zápasem, přesněji řečeno ve čtvrtek 16. listopadu v 16:00. Do boje o dresy se tak můžete pustit přesně 24 hodin předtím, než se do boje pustí Bruslaři na ledě.

Konání aukce: www.sportovniaukce.cz
Trvání aukce: čtvrtek 16. listopadu 2023 – pondělí 4. prosince 2023
Vyvolávací cena jednoho dresu: 2.000 Kč
Funkce KUP TEĎ: za 10.000 Kč

Bruslaři děkují všem, kdo se rozhodnou v této složité době přiložit ruku k dílu a společně s nimi pomoci těm, kteří to potřebují.

×
Dnes v 12:30 | Z9
BK Mladá Boleslav
HC Tábor