BK MLADÁ BOLESLAV

Do lepší nadstavby postupují také deváťáci. Jakým formátem se bude hrát?

30. 1. 2024
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Po prosincových postupech juniorky a dorostu do lepší nadstavby zopakovala stejný počin také mladoboleslavská devítka. Nejstarší žákovská kategorie drží s ostatními mládežníky basu a rovněž si s předstihem zajišťuje jistotu účasti v play off. Deváťáci proto v dalších týdnech budou moci ladit formu a zároveň se pokusí o to, aby si připravili co možná nejlepší výchozí pozici pro vyřazovací boje. Jaká pozice to bude? To mladí Bruslaři zjistí nejpozději 10. března.

Formát

Zatímco pro juniory je nadstavba stejně dlouhá jako základní část, pro dorostence je jen nepatrně kratší, tak na deváťáky čeká v nadstavbě pouhých 10. kol. Z osmičlenných základních skupin A, B a C postoupily do lepší nadstavby "O pořadí v play off" (skupina D a E) vždy čtyři nejlépe postavené týmy. Ve skupině D jsou nyní nejlepší týmy základní části skupiny A a k nim přibyli Bruslaři s Bílými Tygry (skup. B). Skupinu E pak utvořily postupující ze skupiny C a k nim přibyla Slavia a Pardubice (skup. B). Jak už název napovídá, všichni účastníci lepší skupiny už hrají jen o výchozí pozici pro osmifinále.

Nepostoupivší týmy se "O účast v play off" teprve utkají, tyto skupiny rozliší písmena F a G. I zde se týmy rozdělily pro nadstavbu stejným klíčem. První dva celky po odehrání nadstavby dodatečně postoupí do play off, které si tak zahraje celkem šestnáct týmů. Pro mužstva na třetích a čtvrtých příčkách skupin končí sezona, na poslední dva zástupce horších skupin čeká třízápasová série o sestup o patro níž do Ligy devátých tříd.

foto: Ronald Hansel

V každé ze čtyř vzniklých skupin se bude začínat od nuly, body ze základní části se mažou. Hrát se bude systémem každý s každým, jednou doma a jednou venku. Hracími dny budou pátky a neděle, 1. a 5. kolo se odehraje v sobotu. Jak už bylo výše zmíněno, do play off půjde 16 týmů a o rozložení osmifinálových dvojic bude jasno nejpozději 10. března. Klíč pro složení dvojic je předem daný, vypadá následovně:


1D–2G, 2D–1G, 3D–6E, 4D–5E, 1E–2F, 2E–1F, 3E–6D, 4E–5D


Osmifinále, čtvrtfinále a semifinále se budou hrát shodně na dva vítězné zápasy. Začínat se bude na ledě hůře umístěného celku, druhý a případný pátý rozhodující duel pak hostí lépe umístěný tým. Finále se už bude hrát na tři vítězné zápasy, výhodu domácího prostředí pro rozhodující zápasy bude mít znovu ten lépe postavený z dvojice.

foto: Ronald Hansel

Soupeři

Bruslaři se v nadstavbě znovu potkají se svým rivalem z Liberce, který společně s nimi dotvořil jejich skupinu "O pořadí v play off D". Zbylí čtyři soupeři původně působili ve skupině A, které patřil přívlastek západní. Naši deváťáci si proto zahrají například proti Karlovým Varům či Plzni. Právě Škodovku v loňských vyřazovacích bojích vyřadila později zlatá mladoboleslavská devítka, takže další ročník plzeňských mladíků bude mít Bruslařům co vracet. Kompletní složení skupiny vypadá následovně:

BK Mladá Boleslav, Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice, Piráti Chomutov, HC Energie Karlovy Vary, HC Škoda Plzeň

Rozlosování

Kompletní los už nyní naleznete na našich webových stránkách, když v rozcestníku mládeže u 9. třídy rozkliknete položku zápasy nebo snadno stačí kliknout sem. Doplněny jsou v tuto chvíli všechny známé časy startů utkání, ty ostatní budeme postupně doplňovat.