BK MLADÁ BOLESLAV

Dorost v semifinále vyzve Karlovy Vary, sérii rozehraje ve čtvrtek

26. 3. 2024
Autor: Tomáš Taybner
M l. B o l. – Svěřenci trenéra Martina Škalouda po vyřazení Slavie postoupili mezi nejlepší čtyřku a v semifinále vyzvou kometu letošní sezony - tým HC Energie Karlovy Vary. Bruslaři se Západočechy poměrně dobře znají, protože se letos společně utkali jak v rámci základní části, tak v rámci nadstavby. Nyní je čekají minimálně další tři vzájemné duely, které rozhodnou o účastníkovi finálové série. Naši mladíci jako hůře postavený tým musejí na první dva zápasy vycestovat na západ Čech, ve ŠKOENERGO Aréně se představí v pondělí 1. a případně ještě v úterý 2. dubna. Přijďte Bruslařům vytvořit domácí prostředí a udělat z naší arény nedobytnou tvrz, vstupné je ZDARMA.

Bruslaři čtvrtým duelem čtvrtfinále v Edenu ukončili sezonu Slavie

Středočeši se ve čtvrtfinále utkali se Slavií, která úspěšně zvládla předkolo. Vyzyvatel z města automobilů hostil první dva zápasy a v domácím prostředí ŠKOENERGO Arény zazářili Bruslaři výhrami 6:2 a 3:2. Mladoboleslavští hráči tak do Edenu v pátek vyráželi s cílem uzavřít čtvrtfinále a postoupit v nejkratším možném čase mezi nejlepší čtyři týmy soutěže. Třetí utkání se však od úvodních minut nevyvíjelo ve prospěch zelenobílých, jenže v pohodě hrající Bruslaři dokázali nakonec v čase 57:13 srovnat stav utkání na 4:4 a dostat tak domácí Pražany pod tlak. Sešívání ale v pátek ještě odolali, když v samotném závěru strhli skóre zpět na svou stranu a vynutili si další příležitost. O den později v dalším zápase Bruslaři hned dvakrát vedli, Slavia však v obou případech srovnala a poslala zápas i celou sérii do nastaveného času. Rozhodly nakonec nájezdy a trefa Vojtěcha Berana, Marek Sklenička naopak dokázal zneškodnit všechny pokusy domácích a tak bylo hotovo.

Kromě prvního duelu se Slavií scházel Bruslařům jejich nejlepší střelec Adam Kurka, jenž ze zdravotních důvodů absentoval. Středočechům to zatím příliš nevadilo a vyrovnané zápasy zvládali také bez něj, ale proti nadupané Energii by se jeho příspěvek hodil. Zda-li Bruslaři do semifinále nastoupí v největší síle a plném složení ukáže čas.

foto: Ronald Hansel

Energie potvrdila roli favorita a ve čtyřech utkáních si poradila s Vítkovicemi

Karlovarská Energie do vyřazovacích bojů vstupovala jako největší favorit na zisk celkového prvenství. Západočeši totiž po celou sezonu prokazovali výbornou formu, když ovládli svou základní skupinu a stejně tak i lepší nadstavbovou skupinu o umístění v play-off. Svěřenci trenéra Andryse před vstupem do vyřazovacích bojů nebodovali jen v 8 z 35 zápasů základní části/nadstavby. Ve čtvrtfinále se pak jako nejvýše nasazený tým utkali s vítkovickou Riderou. Energie na vlastním ledě začala dobře a po vítězstvích 5:4 a 8:3 vyrazila do Ostravy se dvěma mečboly. Kouzlo domácího prostředí ale silně zapůsobilo a Slezané si vynutili pokračování, jenže Západočeši hned další den uspěli poměrem 4:1 a slavili postup.

Energetici se mohou opřít o vyrovnanou dvojici brankářů Michala Oršuláka a Martina Psohlavce. V poli bodově zářili především Vlastimil Blažek, prvoročák Petr Tomek či Viktor Wardas. V záloze mají navíc Karlovarští dva rozdílové borce, kteří už pravidelně nastupují v dresu juniorky - Víta Záhejského a Vojtěcha Čihaře. Oba dva se v minulém týdnu podíleli na vyřazení mladoboleslavské juniorky a v dorostenecké lize si letos drží průměr přes dva body na zápas.

foto: Nikola Křížová

Vzájemné zápasy a formát semifinále

Oba týmy se v sezoně utkaly v základní části a pak i v té nadstavbové. První dva vzájemné zápasy patřily Varům, poslední dva zase ovládli Bruslaři. Bilance na body nakonec vyzněla (velmi těsně) pro Středočechy, to se ale nyní maže. Kromě pěti zápasů v letošní sezoně se Bruslaři s Energií utkali také vloni v rámci čtvrtfinále dorostenecké extraligy. Bruslaři tehdy rovněž začínali na ledě KV Arény a nakonec z toho byl boj do rozhodujícího pátého zápasu, který nakonec naši mladíci ovládli a postoupili tak do semifinále. Na obou stranách se letos o finále popere řada pamětníků, přičemž ti karlovarští budou mít silnou motivaci k tomu, aby svému soupeři bolest z vyřazení oplatili. Podaří se jim to nebo se opět budou radovat Bruslaři?

Formát semifinále zůstává stejný jako ve čtvrtfinále. V Extralize dorostu se hraje na tři vítězná utkání, přičemž lépe postavený tým začíná doma a výhoda známého prostředí jej nemine ani v případném pátém rozhodujícím klání. Suma sumárum, Bruslaři začínají venku a doma se představí v pondělí 1. a případně i v úterý 2. dubna shodně v 18 hodin.

foto: Nikola Křížová

Sestavy z posledního odehraného utkání:

HC Energie Karlovy Vary U17: Oršulák (1. Psohlavec) – Čermák F., Dyk (A), Gombár, Pelikán (C), Vrzal, Postl – Habla, Blažek, Kváš, Sedláček, Wardas (A), Poizl, Slavík, Kyncl, Tomek

BK Mladá Boleslav U17: Sklenička – Kovář D. (A), Doležel, Čermák T., Hájek, Hora, Šilhavý – Hanyš, Beran (A), Ždanov – Vasiak, Matějka, Kristek (C) – Hrouda, Churáček, Maxin – Václavík, Fink