BK MLADÁ BOLESLAV

​​Greg McKegg: Tlak na svou osobu považuji za privilegium. Těším se na český hokej i fanoušky

25. 9. 2024
Autor: Klub
M l. B o l. – BK Mladá Boleslav přivítal ve svých řadách rozhodně zajímavou hokejovou osobnost, kterou je útočník Greg McKegg. Více než 250 zápasů v NHL, spousta zkušeností z farem a AHL, nicméně evropskými hokejovými kluzišti zcela nepolíben – to je dvaatřicetiletý Kanaďan oblékající nově zelenobílé barvy. "Celé tohle bude totálně odlišné od toho, co jsem doposud zažil. Je to i hezké a zároveň důležité, když je na mě vyvíjen tlak, je to svým způsobem privilegium. Těším se na nové prostředí, nové spoluhráče i fanoušky," říká v našem exklusivním rozhovoru.

Kdy a jak jste se poprvé dostal do kontaktu s naším klubem?

Tomáš Vlasák byl ze začátku v kontaktu s mým agentem. Byl jsem bez angažmá a nebyl jsem si jistý, co budu dělat. Začal jsem se zajímat o tenhle klub a dostal se do kontaktu se Stevem Mosesem. On mě uvedl do obrazu, popsal, jak to tady chodí, co vůbec od Čech čekat. Zpočátku jsem si nebyl jistý, přece jenom to pro mě byla velká neznámá a nechtěl jsem se do něčeho slepě jen tak pouštět, takže jsem to nějakou dobu rozmýšlel. Nejen z hokejového pohledu, ale taky z pohledu běžného života. Ale když jsem se rozhodl a klaplo to, byl jsem nadšený.

Jiné nabídky jste tedy měl?

Měl. Ale žádná jiná mě nepřesvědčila o tom, že je pro mě ta pravá.

Co byl ten hlavní důvod, proč se vám nabídka z Boleslavi tak líbila?

Steve a můj agent byli určitě velkými faktory, proč jsem se pro Boleslav rozhodl. Je to moje první angažmá v Evropě, takže jak už jsem říkal, Steve mi dal i trochu zákulisní informace o tom, jak to tady funguje. Už na konci loňského roku jsem váhal, jestli zůstat v Severní Americe nebo jít do Evropy. Měl jsem nějaké informace o Česku, věděl jsem, jak je Praha skvělé město, Boleslav je velmi blízko, a proto mi to dávalo velký smysl jít právě sem. Vím, že Boleslav není právě velké město a není to ani žádný velkoklub v lize, ale líbí se mi vize a kam směřují. Prostě mě to zaujalo a řekl si, že je čas zažít něco nového.

Co víte o českém hokeji?

Přiznávám, že mnoho ne, ale v minulosti jsem hrál s českými hráči. V Bostonu s Pastrňákem a Krejčím, s Jágrem na Floridě, také s Liborem Hájkem v New Yorku. Vždy to bylo super hrát s českými hráči. Mají velmi podobnou osobnost i styl hry jako Američané. Proto jsem přesvědčený, že jsem v dobré zemi.

Víte, že se s Jaromírem Jágrem potkáte na ledě?

Je neuvěřitelné, že stále hraje. Je to úžasné.

Asi největší rozdíl pro vás bude rozměr kluziště. Jste na to připraven?

To budu muset teprve zjistit. (úsměv) Vzpomínám si, že jsem hru na velkém kluzišti sledoval třeba na olympiádě. Těším se na to, i když to bude znamenat hodně se přenastavit.

Fanoušci od vás budou zřejmě hodně očekávat. Nestává se často, že k nám přicházejí hráči, kteří působili v NHL. Počítáte s tím, že na vás bude vyvíjen velký tlak?

Trochu ano, i když myslím, že ještě více na sebe budu tlak vyvíjet já sám. Přeci jen jsem profík a celé tohle bude totálně odlišné od toho, co jsem doposud zažil, jak už jsme se bavili. Je to i hezké a zároveň důležité, když je na mě vyvíjen tlak, je to svým způsobem privilegium. Těším se na nové prostředí, nové spoluhráče i fanoušky.

Nepopulární otázka, ale zeptám se: Jak byste popsal sám sebe? Co od vás můžeme očekávat?

Rád hraju dopředu i dozadu. Mám rád agresivní a rychlý hokej. V Americe jsem tu roli úplně neměl, ale tady bych rád hrál hodně ofenzivně a věřím, že tu roli zvládnu.

Víte, jakou roli byste v týmu měl mít?

Rád bych byl centrem, na kterého se kouč může spolehnout za jakékoliv herní situace. To je pro mě důležité a je to role, ve které bych se rád viděl.

Hráli jsme zatím čtyři zápasy. Viděl jste nějaké?

Viděl jsem nějaké sestřihy. Je to dobrý start – tři výhry a jedna prohra. Těším se na pokračování a na to, že budu do dalších zápasů moci naskočit.

Jako někdo, kdo viděl nejlepší stadiony světa, co vlastně říkáte na naši arénu?

Je fakt hustá. (Greg použil výraz "really cool", který se do češtiny těžko překládá, pozn. red.) Mám rád arény, které vypadají tak trochu jako ze staré školy. (Greg použil výraz "old school", pozn. red.) Jsem si jistý, že atmosféra tady bude úplně jiná, než na jakou jsem byl doteď zvyklý. Abych se přiznal, tak jsem opravdu nadšený, protože ten zážitek bude fakt jiný.

Navíc jsme speciální i v tom, že fanoušci u nás stojí hned za mantinelem.

To je velká věc a dělá to tu atmosféru jinou než v Severní Americe. Viděl jsem nějaká ta videa a osobně mi to atmosférou připomínalo spíš fotbal. Aspoň u nás v Americe. Opravdu se na to těším.

Děkujeme za rozhovor.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav