BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslavští poprvé ztratili všechny tři body

24. 9. 2010
napsal Jitka Čechová, Petr Novotný
Banes Motor České Budějovice

3:2

2:1, 1:1, 0:0

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 1. Gulaš (Ptáček), 4. Martynek (Pšurný R.), 24. Pšurný R. (Kuchejda) - 12. Fabuš (Marušák, Macho), 36. Milroy (Vrbata). Rozhodčí: Pešina, Turčan - Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4227.

Banes Motor České Budějovice

Kovář - Snopek, Vydarený, Ptáček, Melichar, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, Kuchejda - Gulaš, Mertl, Květoň - Martynek, Kašpařík, Pletka - R. Pšurný, Červený, Podlešák

BK Mladá Boleslav

Schwarz - Žabka, Jindra, Marušák, Lehikoinen, Hay, Macháček, Duben - Nouza, Divíšek, Boháč - Fabuš, Macho, Pabiška - Bahenský, Gajovský, Matějovský - Milroy, Vrbata, Handlovský - Loskot

Č. B u d ě j o v i c e – Hokejisté Bruslařského klubu vyjeli na jih Čech rozšířit své bodové zisky. Jenže jim utekl úvod utkání a po celý zbytek duelu se už na domácí MOUNTFIELD jen stěží dotahovali. Na dva góly Budějovic odpověděl jen Fabuš, pak navíc Boleslavští inkasovali potřetí. Na konečných 2:3 snižoval ve 36. minutě Milroy. Středočeši svému soupeři ale rozhodně nedali nic zadarmo a ve třetí dvacetiminutovce ho ještě dost potrápili - v čele se Schwarzem, který se vrátil do boleslavské branky.

Na přípravu si mohli zavzpomínat diváci v Budvar aréně při zápase HC Mountfield – Mladá Boleslav. Když přijeli hosté na jih Čech v létě, odvezli si příděl 2:8 a domácí začali sázet branky už od začátku. V 8. minutě vedli už dva nula.

Tentokrát to bylo všechno ještě rychlejší. Přesněji řečeno: uběhlo jen 38 vteřin utkání a Jihočeši vedli. Milan Gulaš při absenci Jakuba Langhammera musel na buly a při svém prvním střídaní ho vyhrál. Ptáček mu nahrál do rohu kluziště a pak následovala spanilá jízda budějovického forvarda na kraj brankoviště, bekhendový blafák a puk se mezi betony Schwarze došoural do branky. Běžela čtvrtá minuta a domácí měli zápas skvěle rozehraný. Přežili oslabení a ve chvíli, kdy Rostislav Martynek naskočil na led z trestné lavice a využil nádhernou přihrávku Romana Pšurného z vlastního obraného pásma, vedli o dva góly. Nájezd zakončil hráč bekhendovým blafákem zcela neomylně.

Po lehce nabitém vedení Jihočeši polevili a hrál soupeř. Ve 12. minutě dostal dvouminutový trest za vyhození puku mimo mantinely Pletka. Nebyla to klasická přesilovková kombinace, ale nahrávka z obraného pásma od Jiřího Marušáka na Petera Fabuše, kterou dokázal zakončit v nájezdu přesně. Boleslav ožila a domácí brankář Kovář ukázal, že pokračuje ve formě ze zápasu se Slavií. Nepřekonal ho ani písecký odchovanec Tomáš Nouza tvrdou střelou z mezikruží. Vůbec střel přímých, tečovaných a i různých tlačenic před svou brankou si Jakub Kovář užil v zápase hodně a přesto, že dvakrát inkasoval, odchytal velice dobré střetnutí.

Druhou třetinu začali Středočeši velice dobře. Zatlačili budějovický celek do hluboké defenzivy a dvě minuty ho mačkali v jeho obranném pásmu. Duben slušně pálil. Po něm zkoušel štěstí Marušák. Obě to byly střely s gólovými parametry, ale Kovář je pochytal. Jenže pak dostali hosté lekci z produktivity. Běžela 24. minuta a domácí se prakticky poprvé dostali do útočného pásmu. Roman Pšurný zabojoval za brankou a získal puk. Na následující chvíle nebude Schwarz rád vzpomínat, protože u své pravé tyčky zaspal a letní posila HC MOUNTFIELD pohodlně zasunula puk do branky a získala svému týmu nazpět dvoubrankové vedení.

Jenže dvoubrankové vedení svěřenci kouče Františka Výborného neudrželi. Pojistit ho mohl ještě třeba Michal Mikeska, ale přes několik šancí z prostoru brankoviště neskóroval. A tak ve 36. minutě přišel trest. Boleslav sehrála rychlý protiútok. Po pravé straně ujel Vrbata a pálil na brankáře. Do trasy střely se položil rybičkou Kanaďan Duncan Milroy, kterého neuhlídal Snopek a znovu snížil na 3:2. Následovala přesilovka Mladé Boleslavi a velká šance na vyrovnání. Duben zachytil vyhození na útočné modré a nahrál Divíškovi, jenž byl úplně sám před brankou. Nikým neatakován však mířil vedle. Velké štěstí pro domácí vydrželo až do závěru třetiny, která skončila vedením o jednu branku.

A tady už se scénář duelu odklání od letní přípravy, kdy Jihočeši vedli po dvou třetinách o dvě branky. Ve třetí už branková smršť nenásledovala a 4227 diváků sledovalo především bojovný výkon Mladé Boleslavi, která se nevzdávala. Největší šanci domácího celku měl až v 54. minutě Roman Pšurný – po zásluze vyhlášený jako nejlepší hráč domácích v zápase. Po narážečce s Martynkem zakončoval bekhendem do prázdné branky. Spoluhráči slavili gól, ale najednou se objevila fantastická lapačka Schwarze, který svůj tým udržel ve hře.

A to celkem výrazně, protože o body se bojovalo až do samého konce. Macho může litovat své šance po vyjetí zpoza branky. Žabka několikrát pálil těsně vedle a další střely kryl Kovář, důležitý článek v cestě za jihočeským vítězstvím. Nepomohl ani time-out, který si bral hostujíc kouč Jan Tlačil minutu před koncem. Domácí důležité tři body uhráli i přes dramatický závěr střetnutí.

Ohlasy trenérů

Leo Gudas, asistent trenéra BK Mladá Boleslav: "Začátek zápasu byl špatný a neprobíhal ani trochu podle našich představ. Útočně laděný a důrazný soupeř nám dal dva góly a teprve potom jsme začali hrát naši hru. Nakonec byla škoda, že jsme neudělali alespoň bod."

František Výborný, trenér HC MOUNTFIELD: "Rychle jsme získali dvoubrankové vedení a již někdy od desáté minuty jsme chtěli jenom kontrolovat hru. To byla voda na soupeřův mlýn. Boleslavští se dostávali do pohybu a předvedli, že jejich úspěšný vstup do sezony nebyl náhodný. Zápas pro nás nebyl jednoduchý, ale tým bojoval a jsme rádi za vítězný konec."

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav