BK MLADÁ BOLESLAV

Karty jsou rozdány. Boleslav bude hrát baráž i letos

6. 4. 2012
napsal Jitka Čechová
HC VERVA Litvínov

2:1p

0:0, 1:1, 0:0 - 1:0

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 24. Lukeš (Kubát), 65. Lukeš (Hübl V.) - 22. Výborný (Beňovič, Balaštík). Rozhodčí: Kalivoda, Fraňo - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:9. Využití: 4950. Střely na branku: 31:32.

HC VERVA Litvínov

Franěk - Kousalík, Kubát, Jareš, Stříteský, Černošek, Brejčák, Šlégr, Gula - Majdan, V. Hübl, F. Lukeš - Kubinčák, Frolík, Ručinský - Černý, Hujsa, Jenáček - Kafan, Gerhát, Laš

BK Mladá Boleslav

J. Hübl - Rýgl, Baldwin, Žabka, Beňovič, Hay, Čutta, Mozík, Chaloupka - Tomas, D. Výborný, Mikulík - Balaštík, Podkonický, Goertzen - Pabiška, Stieler, Lenc - Loskot

L i t v í n o v - Bez ohledu na všechno a všechny ostatní je už teď jasné, že BK Mladá Boleslav bude hrát baráž i v letošní sezoně. Svěřenci trenéra Nováka šli do pátečního zápasu s Litvínovem s tím, že si mohou dovolit ztratit pouze jeden jediný bod a to ještě v návaznosti na prohru Karlových Varů se Slavií. Ani k jednomu nakonec nedošlo. Nejenže energetici zvítězili, ale Boleslavští prohráli 1:2 v prodloužení. Jediný gól ze strany Bruslařského klubu vsítil kapitán Výborný.

Vyloučení domácího Ručinského přineslo Boleslavským povedený start utkání, svižné tempo a série šancí se ale svěřencům trenéra Nováka nepodařilo přetavit v úvodní branku. S opětovným srovnáním sil na ledě se dění na obou stranách vyrovnalo a především Litvínovští se pustili do precizní práce vzadu. V sedmé minutě následně fauloval Balaštík a první přesilovku si zahráli i Severočeši. Počínali si poměrně obratně, ani Viktor Hübl ale nakonec na svého bratrance Jaroslava v boleslavské brance nevyzrál.

Ve hře pět na pět začali Boleslavští tlačit, situace v tabulce je jasně stavěla do pozice týmu, který se musí cpát dopředu. Na jednu notu se naladila méně tradiční dvojka Pabiška – Lenc, brankář Franěk si ale celou situaci bedlivě ohlídal. Závěr třetiny mohl díky faulu Baldwina patřit domácímu celku, Bruslařský klub ale odmítl kapitulovat.

Stejně jako začátek prvního dějství, také úvod toho druhého patřil Boleslavským. A tentokrát už i gólově. Kapitánovi Davidu Výbornému se podařilo kotouč těsně před Fraňkem tečovat pod horní tyčku. Bruslaři se ale z vedení radovali jen necelé tři minuty, prakticky z totožné situace ovšem na druhé straně kluziště se prosadil František Lukeš.

Vyloučení Mozíka následně paradoxně přineslo vůbec jednu z největších nevyužitých šancí boleslavského klubu. Dva na jednoho ujeli Mikulík s Podkonickým. Prvně jmenovaný nejprve trefil Fraňka do hrudi, poté z dorážky orazítkoval pouze boční tyč a ve finále nastřelil zvedajícího se Fraňka, který působil dojmem, že vůbec netuší, že na něj letí kotouč. Závěr třetiny si Boleslavští opět zkomplikovali faulem, změna skóre se ale ani tentokrát nedostavila.

Ve 42. minutě mohl Středočechy dostat zpátky do vedení Pabiška, který dostal parádní přihrávku od Stielera. Boleslavský útočník zamířil bohužel pro své spoluhráče rovnou do hrudě Fraňka. V rozmezí následujících šesti minut hráli Bruslaři hned dvakrát přesilovku, naservírované šance ze stříbrného podnosu soupeře se ale chopit nedokázali.

Po faulu Lence mohli rozhodnout domácí, Hujsa ale Hübla ani nadvakrát oblafnout nedokázal. Situace na ledě se začínaly přiostřovat, především Boleslavským jako kdyby stále víc a víc docházelo, co všechno je pro ně ve hře. V 56. minutě fauloval Hujsa a Bruslaři poslali na led to nejlepší, co se dalo. Snad i právě až příliš velká snaha ve finále vyzněla pro boleslavským tým velmi hluše.

I v případě prodloužení a samostatných nájezdů ještě svěřenci trenéra Nováka drželi naději, v případě prohry karlovarské Energie se Slavií by totiž měli i při zisku dvou bodů šance. Prodloužení toho samo o sobě moc nepřineslo, nepříjemně působila nešťastná srážka Goertzena s Ručinským, ze které se zvlášť boleslavský útočník vzpamatovával hodně dlouho. V samotném závěru ještě padly dva tresty, 40 sekund před koncem to ale obě strany mrzelo hlavně proto, že boleslavský Tomas a domácí Ručinský měli chybět hlavně na následné nájezdy. Paradoxem je, že Ručinský byl vyloučen kvůli své hokejce jakožto nepovolené výstroji. Přeměřování následně odnesl i boleslavský brankář Hübl a ani jeho "nástroj" nebyl uznán jako způsobilý ke hře, takže to Boleslav odnesla oslabením. Toho využil František Lukeš.

Ohlasy trenérů

Viktor Lukeš, HC VERVA Litvínov: Můžeme děkovat jen Petru Fraňkovi, že soupeř šel do vedení pouze 1:0. Gól jsme pak i brzy dali, čímž jsme se uklidnili, hráli zodpovědně a Boleslav už tolik šancí neměla. Vyhráli jsme čtvrté utkání za sebou, jsme zachránění a po špatné sezoně je pro nás ten konec důležitý.

Petr Novák, BK Mladá Boleslav: Přijeli jsme minimálně pro dva body, protože kdybychom je tady udělali, žila by alespoň teoretická šance, i když i ta se nakonec rozplynula (s ohledem na výhru Karlových Varů na Slavii). Hodnotí se to proto špatně. Neprosadili jsme se více než jednou a dát jeden gól a odvézt si tři body, to by byl malý zázrak. Teď se musíme připravit na to nejhorší - baráž, což jsme nechtěli. Musíme makat, abychom se udrželi stejně jako Litvínov a příští rok jim to vrátili.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav