BK MLADÁ BOLESLAV

Havířov potrápil Boleslav, ta nakonec stejně zvítězila 6:3

5. 10. 2013
napsal Zdena Bobková
BK Mladá Boleslav

6:3

2:1, 1:2, 3:0

HC AZ Havířov 2010

Statistiky

Branky a nahrávky: 4.Výborný (Pabiška, Nouza), 9. Mikulík (Klimenta, Koudelka), 38. Broš, 49. Nouza (Výborný, Pabiška), 52. Klimenta (Mikulík), 53. Výborný (Nouza) – 16. Říčka (Maruna, Klimíček), 22. Jakúbek (Marosz, Daneček J.), 40. Graca (Marosz, Jakúbek). Rozhodčí: Doležal – Guth, Rittich. Vyloučení:4:7. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2750. Střely na branku: 44:30.

BK Mladá Boleslav

Valent – Němeček, Protivný, Bohunický, Jindra, Pojkar, Žabka, Kurka – Nouza, Výborný, Pabiška – Mikulík, Broš, Klimenta – Lenc, Vrbata, Demel – Rys, Koudelka, Jiránek

HC AZ Havířov 2010

Daneček L. – Vosátko, Bezuška, Krisl, Roupec, Kolarz, Graca, Rimmel M., Klimíček – Sztefek, Pechanec, Kanko – Jakúbek, Marosz, Daneček J. – Kolařík, Němec, Škumát – Maruna, Říčka, Klimša

M l. B o l. – Vstup do zápasu se Boleslavským povedl na výbornou, v polovině úvodní periody vedli již o dva góly. Nováček 1. ligy se ale brzy dostal do tempa a do konce první třetiny stihl náskok Bruslařů snížit, aby pak na začátku té druhé srovnal skóre i krok úplně a byl tak Boleslavi rovnocenným soupeřem. Na konci prostředního dějství ještě každý z týmů přidal po jedné brance a rozhodovalo se pak v poslední části. Tu vyhrála 3:0 Mladá Boleslav a zásluhou Nouzy, Klimenty a Výborného tak dosáhla toho, že všechny tři body zůstávají ve městě automobilů.

První třetina začala z obou stran rozpačitě, oba celky se víceméně oťukávaly. První gól na sebe ale nedal dlouho čekat. Lukáš Pabiška zachytil puk na modré a uháněl s ním k brance, zřejmě si ale uvědomil, že by jeho pokus byl zablokován, a tak pár metrů před Danečkem postoupil puk Davidu Výbornému, který z kruhu přesnou střelou k tyči skóroval. Záhy se k němu chtěl přidat také Mikulík a následně Klimenta, oba ale ze slibných šancí neproměnili. Na konci sedmé minuty byl vyloučen hostující Bezouška a Bruslaři poctivě minutu a půl otloukali soupeře v jeho pásmu. Hostům se poté lehce podařilo vyhodit do středního pásma, tam ale zachytil puk Koudelka a poslal jej Klimentovi. Ten mohl tváří v tvář Danečkovi skórovat, celou akci ale vyšperkoval tím, že zadovkou přihrál Milanu Mikulíkovi, který propálil gólmana Danečka.

Na druhé straně utekl domácí obraně Pechanec a hnal se na Valenta, nezvedl ale puk a s prudkou střelou po zemi si domácí brankář hravě poradil a nepohnul betonem ani o píď. Hosté postupem času více využívali chyb, které nadělala domácí obrana, a tím se jim dařilo dostávat se do pásma. Pět minut před koncem třetiny dostali Havířovští šanci přesilové hry a tu také beze zbytku využili již po dvanácti vteřinách, kdy ve skrumáži těl nejrychleji nalezl puk Robert Říčka a vrátil hosty do hry. Do šaten se tak odcházelo za stavu 2:1 z pohledu domácích.

Minutu před koncem první části byl vyloučen hostující Klimíček a přestávkou rozdělenou početní výhodu nikdo z Boleslavských neuvyužil. Naopak v šatně síly dobil AZet a na led přišel ve druhé třetině jiný a nabuzený tým. To také brzy ukázal Marozsz, který si přehodil ležícího Valenta a nabil Martinovi Jakúbkovi, který s přehledem poslal puk za Valentova záda.

Hosté zlepšili svoji hru a Boleslavští měli plné ruce práce, znervózněli a lehkost hry z první třetiny jakoby se vytratila. Navíc Slezané dostali v polovině zápasu možnost hrát čtyři minuty přesilovou hru po vyloučení Pabišky. Boleslav ale svého soupeře dobře napadala a obětavě lehala do střel. Zřejmě v největší šanci byl Marosz, ke kterému se dostal odražený puk, ale nedokázal přehodit ležícího Valenta tak, jako předtím jeho spoluhráč Jakúbek. V závěru třetiny se ale Boleslav opět dostala do vedení zásluhou Michala Broše, který z ostrého úhlu poslal puk jen do brankoviště, kotouč ale projel za zády brankáře Danečka a od vzdálenější tyče se odrazil do brány. Radost z gólu ale hráčům v černých dresech nevydržela příliš dlouho, Havířov stihl ještě do hvizdu sirény srovnat parádním gólem Daniela Gracy.

Třetí třetina navázala na nastolené tempo z třetiny druhé. V jedné parádní šanci se ocitl havířovský Němec, který zůstal na modré sám a hnal se za vyhozeným kotoučem. Valent sice puk vyrazil dřív, jenže znovu na hůl Němce, který pálil a puk zachytil až pohotový Žabka, který skokem plavmo zlikvidoval obrovskou šanci hostí. Potom se ale puku ujali domácí a z tlaku před brankovištěm se prosadil Tomáš Nouza. O chvíli později zachytil Mikulík s Klimentou puk ve středním pásmu a hnali se na Danečka. Ačkoli ještě Havířov tahal na záchranou brzdu s snažil se vyrazit kotouč, Tomáš Klimenta jej zvedl a poslal Boleslav do dvougólového vedení. To však domácím nestačilo a šestý gól do havířovské sítě vstřelil David Výborný, který využil zkrácenou přesilovku. Havířov poté dostal ještě možnost snížit z trestného střílení. To provedl Miroslav Škumát, který mířil mezi betony, na Valenta si ale nepřišel. Hostům se pak už třígólový náskok domácích nepodařilo dostihnout a odjíždějí tak z města automobilů s nepořízenou.

Ohlasy trenérů

Jan Vidner, BK Mladá Boleslav: Havířov je poměrně specifický soupeř. Jednak je to nováček v lize, u kterých většinou nevíte, co přesně čekat, a jednak je to v průměru nejmladší tým v soutěži. A mladí hráči umí být taky pěkně nevypočitatelní. Přesto jsme úvod zápasu zvládli poměrně dobře, vedli jsme 2:0. Pak jsme bohužel dali soupeři zbytečně čichnout a zkomplikovali si situaci. Za stavu 3:3 před třetí třetinou jsme si v kabině museli pár věcí vyříkat a očividně se to projevilo – zbytek už jsme zvládli dovést do zdárného konce.

Jan Daneček, HC AZ Havířov 2010: Do zápasu jsme vstoupili špatně. Domácí dokázali vytvořit velký tlak a my jsme dvakrát inkasovali. Pak jsme ale přidali na důrazu a snížili, načež si myslím, že nás soupeř ve druhé třetině trošičku podcenil. Řekl bych, že jsme měli více ze hry, však jsme tu třetinu taky 2:1 vyhráli. Za nerozhodného stavu 3:3 jsme to chtěli hlavně podržet zezadu, ale bohužel jsme začali dělat fauly a to rozhodlo. Musím říct, že nás to mrzí, protože si myslím, že jsme alespoň tomu jednomu bodu byli docela blízko.