BK MLADÁ BOLESLAV

Ze zápasu se Šumperkem udělali Boleslavští jasnou záležitost

21. 10. 2013
napsal Jitka Čechová, Jaroslav Svoboda
Salith Šumperk

0:5

0:0, 0:2, 0:3

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 27. Jiránek, 31. Mikulík (Nouza, Kurka), 42. Broš (Vrbata), 51. Nouza (Výborný), 54. Mikulík (Rys, Výborný). Rozhodčí: Trombík – Poruba, Štěpán. Vyloučení: 1:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 893. Střely na branku: 38:29.

Salith Šumperk

Vajner – Holík, Dudáš, Sedlák, Tesařík, Starý, Novotný, Bail, Navrátil – Haas, Plášek, Půhoný – Brunec, Hulva, Semorád – Staněk, Moskal, Žálčík – Cink, Skoumal, Langr

BK Mladá Boleslav

Valent – Němeček, Protivný, Bohunický, Jindra, Žabka, Kurka – Nouza, Výborný, Mikulík – Vrbata, Broš, Klimenta – Jiránek, Loskot, Musil – Rys, Lenc

Š u m p e r k – Ačkoliv se do sestavy Bruslařů vrátil kapitán David Výborný, i tak Středočeši vyrazili na led šumperských draků ve značně oslabené sestavě. Začátek zápasu nebyl právě ideální, svěřencům trenérů Výborného a Jelínka se ale podařilo udržet nerozhodný stav a postupně se dostat do tempa. Konečný výčet pěti vstřelených branek a žádné inkasované ostatně hovoří za vše. Dvakrát se trefil Milan Mikulík, po jednom gólu přidali Jiránek, Broš a Nouza.

Draci vyrukovali do utkání s Vajnerem mezi tyčemi, byl to však překvapivě Valent, kdo měl v první třetině plné ruce a nohy práce. Největší šance měli Haas a Brunec, oba ale nevyzráli na Valenta. To se málem podařilo Semorádovi, který napálil kotouč na brankáře, a puk pak vypadl z náruče gólmana přímo do brankoviště. Hosté ale včas odehráli puk do bezpečí, a když pak nepotrestali Dudášovo vyloučení, šlo se do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Postupem času však Mladá Boleslav dokázala stupňovat tempo a domácím elán pohasínal s počtem neproměněných tutovek. Hned ve třetí minutě druhé třetiny tečoval Žálčík Novotného pokus a Valent musel prokázat bleskový postřeh. Šumperk z aktivity těžil i přesilovky, a paradoxně v jedné z nich se začala rodit pozdější vysoká výhra hostů. To Tomáš Jiránek zkusil nahodit z mezikruží kotouč na Vajnera a boleslavský forvard trefil přesně pod břevno.

Za necelých pět minut poslal křižný pas na Mikulíka Nouza a Milan Mikulík svou první trefou v utkání zvýšil vedení hostů. Domácí zbraně nesložili, i když jimi dvě branky Bruslařů otřásly. Sedlák přestřelil, další Tesaříkova rána mířila vedle, a pak znovu Tesařík jen nechal po Hulvově přihrávce vyniknout Valenta. Hosté opět v těchto chvílích museli čelit nadšenému tlaku soupeře, jenže v čele s bezchybným Valentem Bruslaři udrželi nulu na kontě. Největší šanci zahodil Žálčík deset vteřin před sirénou, po Staňkově pasu trefil jen chrániče přesouvajícího se Valenta.

Domácí tak potřebovali dát co nejdřív ve třetí třetině kontaktní gól. Jenže udeřili hosté, a tím zápas definitivně zlomili. Zkušený Michal Broš využil dostatek prostoru a času na brankovišti a překonal Vajnera. I další útoky domácích narážely na konsolidovanou obranu hostů, kteří trestali z každé příležitosti. V 51. minutě se trefil poslepu bekhendovým pokusem Tomáš Nouza, který zády k brance vymetl Vajnerovi šibenici. A když o tři minuty později trefil Mikulík přesně na lapačku Vajnera, utkání doznávalo jasných obrysů.

Již předtím mohl zlepšit náladu domácím divákům Semorád, ale sám na brankovišti stahovačkou Valenta nenachytal, neuspěli ani Skoumal či Holík. Boleslavský brankář v Šumperku jednoduše zavřel klec a dovedl svůj tým k vítězství 5:0, na první pohled jasnému, leč velmi vydřenému bodovému zisku.

Ohlasy trenérů

Radek Kučera, Salith Šumperk: Vzhledem k předvedené hře si myslím, že je pro nás výsledek až příliš krutý. Zlomová situace celého utkání nastala ve chvíli, kdy jsme inkasovali ve vlastní přesilové hře. Po té jsme začali bláznit a přestali plnit věci herně dozadu, které se nám dařily excelentně zvládat v průběhu první třetiny. Myslím si, že v první třetine s námi Boleslav měla veliké problémy. Měli jsme ještě v průběhu druhé periody několik šancí, ty se nám bohužel nepovedlo využít a hosté z toho těžili.

František Výborný, BK Mladá Boleslav: Věděli jsme, že to nebude lehký zápas, s tím jsme do Šumperku jeli, Šumperk hraje na svém ledě velmi dobře. Výsledek pak vypadá jednoznačně, ale musím domácí pochválit za výkon. V úvodu zápasu měli domácí velkou převahu, podržel nás Valent. Tam kdyby domácí dokázali skórovat, tak by to tu bylo velmi těžké. Zvlášť když by je hnali diváci. Nakonec zvítězila naše zkušenost, která se postupem času začala projevovat.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav