BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav si účast ve čtvrtfinále nezajistila, nájezdy ovládla Kometa

28. 2. 2016
napsal Vojtěch Drbohlav, Redakce
HC Kometa Brno

4:3sn

1:2, 1:0, 1:1 - 0:0 - 1:0

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 11. Špirko (Káňa), 33. Němec (Káňa), 47. Kováčik (Káňa, Němec), rozh. náj. Kováčik – 4. Ďurač (Stříteský, Kučný), 5. Lenc (Klepiš), 57. Pacovský (Jarůšek, Výborný). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 543. Střely na branku: 32:27. Zblokované střely: 23:25. Hity: 11:14. Vhazování: 45:28. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3 - 4:3.

HC Kometa Brno

Čiliak (sam. náj. Falter) – Kuboš, Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Trška, Malec, Kozák – Vondráček, Čermák (C), Dočekal – Špirko, Němec, Káňa – Ton, Hruška, Ostřížek – R. Zohorna, H. Zohorna, Burian – Dvořák

BK Mladá Boleslav

Rittich – Stříteský, Voráček, Robar, Holub, Kučný, Rýgl – Jarůšek, Výborný (C), Pacovský – Klimenta, Klepiš, Lenc – Hyka, Musil, Bárta – Ďurač, Hruška, Pabiška – Kubica

B r n o – Boleslavští hokejisté zažili v Brně velmi dobrý vstup do utkání. Už ve čtvrté minutě proměnil velmi povedeně únik ve svůj premiérový extraligový gól <strong>Ivan Ďurač</strong>, který byl vyhlášen i nejlepším hráčem zápasu, přičemž v páté minutě navyšoval skóre Radan Lenc. Kometa se ale zlepšila a po zbytek utkání Bruslaře hodně trápila, navíc dokázala na začátku třetího dějství otočit skóre na svou stranu (3:2). Už se zdálo, že Mladá Boleslav v Brně nezíská ani bod, jenže skoro tři minuty před koncem základní hrací doby vyrovnal na 3:3 Dominik Pacovský. Středočeši nedokázali v prodloužení využít přesilovou hru a žádný střelec Mladé Boleslavi neproměnil ani jeden samostatný nájezd, a tak se Bruslaři stále musejí strachovat o přímý postup do čtvrtfinále play–off.

Domácím vůbec nevyšel vstup do utkání. Ve čtvrté minutě uvolnil Stříteský dalekonosným pasem z vlastního obranného pásma do samostatného úniku juniora Ivana Ďurače, který se tváří v tvář Čiliakovi nemýlil, vstřelil svůj první gól v Tipsport extralize a otevřel skóre utkání. Následně se hostům bleskurychle povedlo vedení navýšit. Na konci páté minuty se kotouč ze skrumáže u levého kruhu odrazil na volného Radana Lence před bránu, který bekhendovou střelou zblízka Čiliaka ještě nepřekonal, brankář Komety však nedokázal zalehnout puk a Lenc po pádu do brankoviště dorazil puk za brankovou čáru. V sedmé minutě už to mohlo být o tři branky, jenomže Jarůšek z mezikruží jen těsně minul bránu. Modrobílí se dokázali oklepat z nevyvedeného začátku a v sedmé minutě po chybě Ritticha, který při rozehrávce namazal na levý kruh Němcovi, jenž rychle poslal přihrávku na Kováčika, se jim povedlo překonat boleslavského gólmana: trefa ovšem nemohla být uznána, protože brána byla chvíli před zakončením slovenského beka posunuta. Kometa se postupně osmělovala v útoku, a nakonec se dočkala branky. Káňa nabil na konci jedenácté minuty do mezikruží osamocenému Rastislavu Špirkovi, který propálil vše před sebou včetně Ritticha. Domácí si následně dokázal vytvořit tlak, ten ovšem zůstal nevyužit.

Druhá třetina patřila modrobílým, kteří i díky třem přesilovým hrám sevřeli svého soupeře pod místy masivní tlak. Vše odstartovalo vyloučení Radima Hrušky ve 24. minutě. I když se hostům povedlo s obtížemi oslabení ubránit, bezprostředně po návratu vyloučeného Hrušky fauloval Klepiš a hosté šli znovu do čtyřech. Drtivý tlak domácího celku vygradoval v kombinaci, na jejímž konci stál Špirko, který z pravého kruhu přestřelil odkrytou klec. Ve 33. minutě se fanoušci v zaplněné DRFG Areně dočkali vyrovnávací trefu. O tu se po pohledné kombinaci postarala druhá formace modrobílého celku. Vojtěch Němec při rychlém protiútoku nahrál zadovkou Káňovi, jenž z první uvolnil Němce, který následně Ritticha překonal bekhendovým blafákem. Domácí mohli poté dokonat obrat, po Špirkově přihrávce se zblízka netrefil autor druhé brněnské trefy Němec. Hosté po vyrovnávací trefě nechtěli zůstat pozadu, a vyráželi do nebezpečných brejků. Ve 37. minutě zakončoval jedno z přečíslení Bárta, ale Čiliak eliminoval jak jeho střelecký pokus, tak následnou nebezpečnou dorážku Hyky. Ve 37. minutě Rittich zastavil další masivní tlak Komety jen za cenu posunutí brány, za což od rozhodčího obdržel dvouminutový trest. Modrobílí početní převahu ani na potřetí nevyužili.

Do první vyložené šance se ve třetí části dostal Hyka, jehož nenápadný pokus od mantinelu nadělal Čiliakovi velké problémy. Brněnský gólman je nakonec dokázal uhasit. Modrobílí svou první velkou příležitost ve třetí třetině využili. Káňa nahrál na pravý kruh Jozefu Kováčikovi, který se trefil neomylně ke vzdálenější tyči. Poté, co se domácí dostali do vedení, přestali hrát aktivně, což bruslařům vyhovovalo. Hosté se častěji dostávali do slibných příležitostí. Hykův brejk ještě dokázal Čiliak eliminovat betonem, na střelu Dominika Pacovského zblízka z 57. minuty už byl slovenský brankář ve službách Komety krátký. Hostům se povedlo srovnat a utkání dospělo do prodloužení.

V nastaveném čase si obě mužstva vypracovala několik šancí. Hynek Zohorna se ocitl před Rittichem, jehož ale nepřekonal. V 63. minutě vyloučil rozhodčí Kováčika a bruslaři získali možnost výhodné přesilovky čtyři na tři. Hosté si podle očekávání vytvořili velký tlak, z něhož se ovšem neprosadili. Nejblíže byl Klepiš, jenž po přihrávce Výborného pálil z levého kruhu do tyče. Utkání dospělo do samostatných nájezdů, trenéři Komety přitom poslali do brány Martina Faltera. Ten vychytal všechny tři nájezdy hostujícího celku a jelikož Jozefu Kováčikovi se povedlo překonat Ritticha, Kometa poprvé v sezoně vyhrála na samostatné nájezdy.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Boleslav je v trochu jiné pozici než my. Do zápasu jsme šli s velkým odhodláním, ale po dvou brankách na začátku zápasu jsme byli téměř pohřbeni. Chci poděkovat klukům, jak se s touto situací poprali. Skvělí byli fanoušci, kterým se kluci odměnili ve druhé třetině. Nakonec jsme sahali po třech bodech, chtěli jsme je, ale díky i za ty dva, protože nás stály spoustu psychických a fyzických sil.

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): V úvodu zápasu jsme navázali na třetí třetinu zápasu s Plzní, kde jsme měli výborný pohyb. Vedení jsme si zasloužili, ale následně jsme podlehli forčekinku soupeře. Druhá třetina byla v režii soupeře, který začal hrát velmi aktivně. S tím jsme měli velký problém, dlouho jsme se z něj nedokázali vymanit. Přesto si hráči vytvořili tři tutové šance, které ale neproměnili. Jsme rádi, že se nám třetí třetině povedlo utkání vyrovnat. S bodem jsme spokojení.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav