BK MLADÁ BOLESLAV

Skvělá první třetina rozhodla! Boleslav vyzrála na Olomouc

10. 1. 2021
napsal Vojtěch Balon
BK Mladá Boleslav

4:2

3:0, 1:1, 0:1

HC Olomouc

Statistiky

Branky a nahrávky: 3. Claireaux (Zbořil), 12. Najman (Flynn, Kousal), 19. Moravec, 29. Pláněk (Šťastný, Cienciala) – 22. Káňa (Ondrušek, Nahodil), 60. Kucsera (Ondrušek, Nahodil). Rozhodčí: Hodek, Micka – Kajínek, Hynek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2 . V oslabení: 0:0. Diváci: hráno bez diváků. Střely na branku: 26:21. Zblokované střely: 15:7. Hity: 14:16. Vhazování: 25:23. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

BK Mladá Boleslav

Krošelj – Hrbas, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Fillman, Šidlík – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Zbořil (A), Claireaux – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Alderson

HC Olomouc

Lukáš (30. Konrád) – Švrček, Dujsík, Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), Rutar – Káňa, Handl, Bambula – Burian, Ostřížek, Tomeček – Kolouch, Nahodil, Kucsera – Valenta, Mácha, Gřeš

M l. B o l. — Mladoboleslavští hokejisté po páteční porážce 1:3 na ledě Vítkovic uspěli a ve 34. kole doma porazili Olomouc 4:2. Rozhodla už první třetina, kterou svěřenci Radima Rulíka ovládli 3:0. Hostům prospěla výměna gólmanů ve 30. minutě (Branislav Konrád ani jednou neinkasoval), Bruslaři si ale tříbodový zisk zkušeně pohlídali.

Mladoboleslavští hokejisté vstoupili do zápasu velmi aktivně a už po dvou minutách hry z toho vytěžili úvodní gól. Adam Zbořil s Valentinem Claireauxem se dostali do přečíslení proti jedinému obránci Mory a druhý jmenovaný bez potíží překonal přesouvajícího se Jana Lukáše, který v olomoucké brance tentokrát dostal přednost před Branislavem Konrádem. O chvilku později měli domácí po nepovedené rozehrávce Olomouce další příležitost, Najman ale mezírku mezi Lukášovými betony netrefil. V další obrovské šanci se v 8. minutě ocitl Martin Ševc, boleslavský zadák ale nedokázal dostat kotouč do odkryté branky soupeře — jeden z obránců Olomouce obětavým zákrokem zabránil prakticky jistému gólu na 2:0.

Ve 12. minutě už se svěřenci Radima Rulíka dočkali druhé trefy. Po zadovce od Flynna vystřelil z otočky Adam Najman a jeho přízemní pokus skončil až za Lukášem. Ještě před první sirénou Bruslaři zvedali ruce nad hlavu potřetí. Od modré vypálil mladík David Moravec a ve svých 17 letech se dočkal první trefy v nejvyšší soutěži! Na domácí střídačce mohlo být ještě veseleji, Jääskeläinen ale svůj samostatný únik neproměnil a ani autoři prvního gólu Zbořil a Claireaux své následné další přečíslení nevyužili. Do kabin se tak šlo za stavu 3:0.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se Olomoučtí vrátili do zápasu. V čase 21:49 se po buly dostal kotouč na hokejku Jana Káni, který z pravého kruhu přesnou střelou sebral Krošeljovi čisté konto. V následujících dvou třech střídáních působili mladoboleslavští hokejisté trochu zaskočeným dojmem, pak ale opět převzali otěže zápasu pevně do svých rukou. A ve 29. minutě vznikl před Lukášem nebezpečný závar, po kterém Martin Pláněk tvrdou ranou od modré dostal kotouč do sítě — 4:1.

Po čtvrtém inkasovaném gólu sáhl hostující trenér Zdeněk Moták ke změně v brankovišti, kde Lukáše vystřídal Branislav Konrád. Zkušený Slovák prožil zápasový křest ohněm v podobně dvojnásobného oslabení, to ale Hanáci obětavě ubránili a navíc málem vstřelili gól — Lukáš Kucsera ale svůj únik neproměnil.

Třetí třetina nabídla v porovnání s těmi předchozími poněkud ospalý začátek. Hrálo se prakticky bez přerušení a ani jednomu týmu se nedařilo usadit se v soupeřově pásmu. Domácí prolomili herní letargii zhruba po pěti minutách, kdy napadající Martin Ševc donutil hosty k chybě v rozehrávce, načež se dostal puk k Oscaru Flynnovi a ten orazítkoval tyč. Po faulu Jana Švrčka z 55. minuty si mohli Bruslaři zahrát přesilovku, ta ale trvala jen pár sekund — zbytečně totiž fauloval Valentin Claireaux. Při hře ve čtyřech na obou stranách mladík Moravec sebevědomě projel celým hřištěm a poté poslal kotouč do předbrankového prostoru, nikomu z domácích hráčů se ale nepodařilo na puk dosáhnout.

V samotném závěru utkání si přesilovku zahráli naopak hosté — a uspěli. Těsně před třetí sirénou překonal Krošelje Lukáš Kucsera, a Mladá Boleslav tak nakonec porazila Olomouc 4:2.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): Dnes rozhodla první třetina, do které jsme výborně vstoupili. Některé šance jsme proměnili, některé ne, mohlo to skončit ještě větším rozdílem. Za stav 3:0 jsme ale byli rádi, byl to klíčový moment zápasu, protože další třetina skončila 1:1 a v závěru jsme dostali ještě jeden gól - ten už ale nerozhodoval. Jsme strašně rádi za tři body.

Jan Tomajko (HC Olomouc): První třetinu jsme prospali, mohli jsme v ní dostat daleko víc gólů a to rozhodlo o celém zápase. Od druhé třetiny už to bylo lepší, v té třetí jsme měli střely. Škoda té první třetiny, začátek zápasu nás nezastihl v optimálním rozpoložení.