BK MLADÁ BOLESLAV

Bičevskisův gól nestačil, Kometa do Mladé Boleslavi přiveze dva mečboly

9. 3. 2023
napsal Tomáš Taybner
HC Kometa Brno

2:1

2:0, 0:1, 0:0

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 3. Kundrátek (Ščotka, Holík), 4. Zbořil (Ďaloga, Strömberg) – 33. Bičevskis (O. Roman, Lunter). Rozhodčí: Šír, Sýkora – Gerát, Hynek. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6734. Střely na branku: 30:43. Zblokované střely: 8:18. Hity: 5:5. Vhazování: 25:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

HC Kometa Brno

Furch (Čiliak) – Ďaloga, Kundrátek (A), Kučeřík, Holland, Hrbas, Ščotka, Gulaši (A) – Zaťovič (C), Holík, Horký – Flek, Kollár, Pospíšil – Zbořil, Strömberg, Šalé – Vincour, Zembol, Koblížek

BK Mladá Boleslav

Krošelj (Stuchlík) – Pýcha, Lintuniemi, Jánošík, Pláněk (A), R. Jeřábek, Bernad, Štich – Lunter, O. Roman, Lantoši – Söderlund, Fořt, Šťastný – Šmerha, Bičevskis, J. Stránský (C) – Dvořáček, D. Přibyl, Malát

M l. B o l. – Snahu o vyrovnání série Bruslařům zhatilo brzké vyloučení, kterého Kometa využila k tomu, aby se ujala vedení. To následně navýšil ex-bruslař Adam Zbořil a Brno vedlo o dvě branky. Ve druhé periodě ale dokázal snížit Bičevskis a Bruslaři cítili šanci. Jejich snažení ve zbytku druhé i třetí třetiny ale nepřineslo gólový účinek, ačkoliv v 60. minutě musel dvě tutovky likvidovat Furch. Hlavně díky jeho zákrokům si Kometa připsala druhé vítězství v sérii a to znamená, že v Mladé Boleslavi bude mít možnost postoupit do čtvrtfinále.

Středočeši se jakoby neponaučili z včerejšího utkání a už v úvodní minutě nabídli svému soupeři přesilovou hru. Ačkoliv to dlouho nevypadalo, Kometa nakonec uspěla. V čase 2:24 se ujala střela Tomáše Kundrátka z modré čáry, která Krošeljovi propadla mezi betonem a lapačkou. Už za 74 sekund dostali Bruslaři další tvrdý direkt, když Adam Zbořil úspěšně tečoval nahození Ďalogy do Krošeljova protipohybu, slovinský gólman byl bez šance. Opaření Mladoboleslavští se snažili do hry vrátit aktivitou v osobních soubojích, znovu ale narazili na hranici pravidel, kterou překročil Šťastný. Napodruhé se ale zelenobílým borcům podařilo odolat. Ve 13. minutě v zakončení selhal Šmerha, jenž tváří v tvář poloprázdné kleci trefil jen Furchův beton. Na druhé straně při přečíslení orazítkoval břevno boleslavské svatyně obránce Gulaši. A protože Bruslaři nevyužili nabídnutou početní převahu, odcházelo se do kabin za stavu 2:0 pro domácí.

Hned v úvodu prostřední periody tečoval Söderlund střelu Šťastného a Furch se musel pořádně protáhnout, aby skákající touš zastavil. Ve 24. minutě Krošelj lapačkou sebral gól Šalému, jenž pálil po nabídce od Holíka. Další útočné choutky domácích hráčů pak oddálilo vyloučení Zbořila, ale Kometa se s koncem oslabení znovu dostala ke slovu. Rychlou kombinaci modrobílých zakončoval Flek, jemuž se ale ve vyložené pozici nepodařilo trefit branku. Ve 31. minutě byl vyloučen Bičevskis, jehož trest Bruslaři přečkali a po jeho návratu dokonce skórovali. Roman totiž krásnou zpětnou přihrávkou zpoza brankové čáry připravil gólovou tečku pro Marise Bičevskise. Viditelně povzbuzení Středočeši tlačili, vyrovnání se ale ve druhé části nedočkali. Mimo jiné i proto, že byla ukončena s předstihem, protože rozhodčí Šír si podle svých slov netroufal dohrát 4 zbývající minuty bez svého zraněného kolegy Sýkory.

Zbytek druhého dějství se tak dohrál společně se třetí třetinou a Bruslaři pokračovali ve stejném duchu. Po výměně stran měli k dispozici přesilovku, zužitkovat ji ale nedokázali. Jejich souvislý tlak Kometa přerušila ve 47. minutě, kdy ve skvělé pozici střelou ani následnou dorážkou neuspěl Koblížek. Hra se tak v dalších minutách vyrovnala a čas rychle utíkal. V 54. minutě za katr usedl Hrbas a na trestné lavici zažil horké chvilky, vydržel tam ale celých 120 sekund. Nejblíže ke gólu byl při přesilovce Lintuniemi, jehož ránu zastavila Furchova maska. V samotném závěru se naprosto zbytečně nechal vyloučit Kučeřík. Při hře s odkrytými zády Lintuniemi vyslal do úniku Lantošiho, ten ale 28 sekund před koncem marně hledal prostor mezi Furchovými betony. V čase 51:59 pálil do poloprázdné klece Roman, ale domácí gólman znovu zázračně zasáhl, a tak bylo rozhodnuto. Kometa ovládla i druhý domácí zápas a do Mladé Boleslavi vyráží s cílem sérii rozhodnout.

Ohlasy trenérů

HC Kometa Brno:
Patrik Martinec: Povedl se nám začátek, dali jsme dva góly a myslím, že jsme hráli pěkný hokej. Měli jsme tam i poté několik hezkých akcí, které jsme ale neproměnili. Ten zápas jsme pak mohli dohrávat s větším klidem. Boleslav poté samozřejmě přidala a po gólu na 1:2 byla lepší. Potom už to bylo o obětavosti kluků a zákrocích Dominika, který tam vytáhl tři fantastické zákroky. Jsme strašně rádi, že vedeme 2:0 a uvidíme, co se bude dít dál.
BK Mladá Boleslav:
Jiří Kalous: Ztratili jsme druhý zápas a ta situace samozřejmě není dobrá. Měli jsme špatný vstup do utkání, udělali jsme chybu, potom faul a soupeř toho využil. Během dalších minut jsme hned dostali druhý gól. Z toho začátku jsme byli opaření. Ve druhé třetině jsme se snažili více forčekovat, čímž jsme ale soupeři několik přečíslení a musel nás podržet skvělý brankář. V závěru obrovská škoda těch šancí, mohli jsme tu minimálně zremizovat, ale nepovedlo se to. Myslím si, že ten rozdíl tam udělal Dominik Furch, který svůj tým podržel. Odjíždíme bez vítězství, ačkoliv kluci udělali maximum a bojovali, v zápasech jsme tahali za kratší konec.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav