BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři uzavřeli kalendářní rok porážkou, Litvínovu podlehli 1:6

30. 12. 2023
napsal Tomáš Taybner, foto: Hynek Haruda
HC VERVA Litvínov

6:1

1:0, 3:1, 2:0

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 13. Válek (Jaks, Abdul), 22. O. Kaše, 23. Válek (Abdul, Demel), 31. Hlava (Šalda, O. Kaše), 41. Koblasa (Kudrna, Jícha), 59. Válek (Kudrna, Baránek) – 37. Skalický (Fořt, Lantoši). Rozhodčí: Jaroš, Květoň – Zíka, Šimánek. Vyloučení: 4:6, navíc hráčská lavice (MBL) trest do konce utkání za napadání rozhodčích. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 823. Střely na branku: 44:28. Zblokované střely: 15:11. Hity: 12:5. Vhazování: 33:33. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.

HC VERVA Litvínov

Tomek – Zeman, Baránek, Jaks, Zile, Demel (A), Czuczman, Šalda – Koblasa, Jícha, Kudrna – O. Kaše (C), D. Kaše (A), Hlava – Abdul, Kirk, Válek – Havelka, Jurčík, Urban

BK Mladá Boleslav

Růžička (23. Novotný) – Pyrochta (A), Pavlík, Gewiese, Osburn, Jánošík (C), Bernad, Štibingr – Krivošík, Fořt, Lantoši (A) – Hradec, Roman, Skalický – Dvořáček, Malínek, Rohdin – Půček, Pitule, Závora

L i t v í n o v – Derniéra roku 2023 na ledě Litvínova nedopadla pro Bruslaře úspěšně. Verva si v zápase 32. kola Tipsport extraligy vzala vedení v první třetině, klíčový byl ale úvod té druhé. Během 27 sekund se totiž domácí prosadili hned dvakrát, čímž odskočili do tříbrankového náskoku a to rozhodlo. Bruslaři dotahovali marně, na dva domácí úspěchy nenavázali. O další rozšíření bodového zisku tak budou opět usilovat po Novém roce 3. ledna, kdy doma hostí Třinec.

Na litvínovském ledě to bylo od úvodu utkání rozlítané na obě strany. První větší tlak měli na svědomí domácí v průběhu 6. minuty, Bruslaři zase uzavřeli svého soupeře v 8. minutě. Při krátkém zámku Tomkovi z lapačky vypadl pokus Romana a přímo před jeho brankou pak nebezpečně dorážel Hradec. Dvě minuty na to se podobná situace udála také na druhé straně, Hlavovi však k dorážce vyražené střely Ondřeje Kašeho chyběly centimetry. Další zámek Chezy už ale znamenal úvodní trefu zápasu. Bruslařům se několikrát nepovedlo vyhodit kotouč do bezpečí a nakonec i přes tři dobré bloky inkasovali, když Jaksovu bombu u pravé tyčky dorazil do sítě Lukáš Válek – 1:0.

V úvodu druhé periody navíc domácí odskočili do třígólového trháku. Nejprve ve 22. minutě Ondřej Kaše u hrazení zvládl souboj s dvěma Bruslaři a následně vyrazil do rychlého protiútoku, který zakončil ranou mezi tělo a ruku Růžičky. Hned v dalším střídání Verva uzamkla Středočechy před jejich brankou, Abdul zpoza ní přihrál na levý kruh a odtamtud se střelou do levého vinglu přesně trefil Lukáš Válek – 3:0. Uvedený moment byl posledním, který v mladoboleslavském brankovišti absolvoval gólman Růžička, jenž po třetím gólu přepustil místo Novotnému.

Opaření Bruslaři se poté dlouho vzpamatovávali, Severočeši naopak hráli s klidem. V čase 30:16 z modré nahazoval kotouč Šalda, puk se přímo před Novotným otřel o hůl Nicolase Hlavy a následně možná také o Bernadovy kalhoty a zaplaval do sítě. Nepříznivý průběh utkání zmírnil ve 37. minutě Pavol Skalický. Mladoboleslavští totiž bleskově využili přesilovku, Fořt ke Skalickému přistrčil puk po zablokované střele Lantošiho a ten od levé tyčky po deseti sekundách vrátil do hry vyloučeného Jurčíka. Podobný počin mohli záhy Bruslaři zopakovat, druhý prohřešek Vervy se jim však potrestat nepodařilo.

Naděje zelenobílých z konce druhé části ale na startu té třetí velmi rychle uhasly a to rovnou po 28 vteřinách. Po chybě v rozehrávce totiž mohl ze slotu pálit Kudrna, jeho střelu vyrazil Novotný k pravé tyči a tam byl připraven dorážet Petr Koblasa – 5:1. S odpovědí mohl ve 46. minutě přispěchat Fořt, kterého vyslal do úniku parádní přihrávkou Lantoši. Mladoboleslavského útočníka ale nakonec zastavila připravená vyrážečka brankáře Tomka. Při početní převaze Skalický skrze brankoviště krosovým pasem oslovil Romana, jenže ten si na Tomka nepřišel ani nadvakrát.

Během poslední desetiminutovky Litvínovští nevyužili přesilovku, při hře v plném počtu se pak utkání už víceméně jen dohrávalo. O rozruch ještě dvakrát postaral Kudrna, jehož dvě střely ale na osudu utkání nic nezměnily. Po technickém přestupku Novotného v závěru přišla další přesilovka pro domácí mužstvo a z ní padl poslední gól sobotního klání. Rána Lukáše Válka z mezikruží zamířila přesně do pravého horního rohu a hattrick litvínovského útočníka byl na světě – 6:1. V poslední minutě ještě Cheza měla k dispozici výhodu pěti proti třem, při níž Koblasa napálil tyč boleslavské klece.


Ohlasy trenérů

HC VERVA Litvínov:

David Kočí: Chtěli jsme mít dobrý začátek, protože začátky jsou důležité. Myslím si, že první třetinu jsme měli slušnou. Měli jsme dobrý pohyb a šly nám nohy, soupeř nás akorát posledních pár minut trochu tlačil. Bylo to vyrovnané a výsledek tomu odpovídal. Povedl se nám nástup do druhé třetiny, kde jsme dali dva rychlé góly a to byl klíčový moment utkání. Soupeř se ještě trochu nadechl, když dal gól z přesilovky, což bylo pro nás nebezpečí. Cítili jsme, že bude soupeř chtít tlačit, my jsme si tu třetí třetinu ale dobře pohlídali.

BK Mladá Boleslav:
Václav Pletka: Věděli jsme, že to nebude lehký zápas a to se také potvrdilo. Byli jsme motivováni výhrami, samozřejmě jsme chtěli bodovat i tady. Udělali jsme ale individuální chyby, které soupeř potrestal. Pak už se těžko vracíte zpátky do zápasu, když jim takhle na tři góly nahrajete. Neměli jsme sílu na to, abychom to zvrátili. Gratuluji soupeři k vítězství, protože dnes byl lepší.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav