BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři na čtvrtý pokus zlomili Plzeň, premiérové body zapsali i dva junioři

27. 2. 2024
napsal Tomáš Taybner, foto: Roman Turovský
HC ŠKODA PLZEŇ

3:5

0:2, 2:0, 1:3

BK Mladá Boleslav

Statistiky

Branky a nahrávky: 23. Pour (Laakso, Mertl), 34. Rekonen (Mertl, Kvasnička), 55. Zámorský (Indrák, Rekonen) – 7. Skalický (Lantoši, Pyrochta), 17. Roman (Lantoši, Malínek), 49. Gardoň (Krivošík), 50. Lintuniemi (Roman, Lantoši), 59. Skalický Rozhodčí: Jeřábek, Květoň – Brejcha, Gerát. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 157. Střely na branku: 37:33. Zblokované střely: 25:12. Hity: 5:3. Vhazování: 29:27. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5.

HC ŠKODA PLZEŇ

Hlavaj – Malák, Zámorský (A), Kvasnička, Dujsík, Laakso, Bučko – Holešinský, Indrák, Schleiss (C) – Pour, Mertl, Rekonen – Straka, Benák, Matýs – Jansa, Soukup, Šiler

BK Mladá Boleslav

Růžička – Pyrochta (A), Bernad, Čech, Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Štibingr – Skalický (C), Roman, Lantoši (A) – Gardoň, Järvinen, Rohdin – Krivošík, Hradec, Stránský – Malínek, Závora, Zvagulis

P l z e ň – Bruslaři rozehráli čtvrtý duel s Plzní velmi dobře. Po první třetině vedli už o dvě branky, jenže domácí Škoda ve druhém dějství dvougólové manko umazala. A tak rozhodla povedená pasáž Bruslařů mezi 49. a 50. minutou, kdy se v krátkém časovém sledu prosadili Matěj Gardoň a Alex Lintuniemi. Domácí sice ještě jednou odpověděli, ale pojistka Skalického do prázdné jejich odpor zlomila. Středočeši se tak domů vrací se třemi body a čekají na výsledek Karlových Varů z utkání v Pardubicích.

Hned po minutě nebylo daleko k tomu, aby se Bruslaři brzy dostali do vedení. Po ostré ráně Pavlíka z modré se před Hlavajem dostal k dorážce Gardoň, na svoji premiérovou trefu ale nedosáhl. V 6. minutě pak přišel nedovolený zákrok domácího Soukupa, který zasáhl Zvagulise holí do obličeje a Bruslaři první vyloučení svého soupeře podobně jako na Kladně potrestali. Pyrochta na modré přenechal kotouč Lantošimu, ten vymyslel přihrávku na levý kruh pro suplujícího kapitána Pavola Skalického, který neminul – 0:1. Zelenobílí byli i v dalších minutách střelecky aktivní, dobrou příležitost měl po Pavlíkově nabídce Hradec, jenž ale z mezikruží nenašel mezírku v Hlavajově postoji.

Početní převahu pak ve 13. minutě poprvé zakusili také domácí hráči po sekání od Stránského. Škoda si při přesilovce připravila pár střel, většinu z nich ale pokryli obránci a zbylé kotouče pochytal Růžička. A protože Západočeši nevyužili hozené rukavice, byli v 17. minutě potrestáni druhým gólem. Stalo se tak poté, co Lantoši s kotoučem projel od vlastní branky až do mezikruží, odkud nabil na pravé křídlo pro Ondřeje Romana. Gólman Hlavaj se sice snažil mohutným skokem k tyči zasáhnout, stému vstřelenému gólu Bruslařů v probíhající sezoně ale nezabránil. Druhou asistenci u této trefy si připsal junior Malínek, pro něhož to byl vůbec první bod v extralize.

Už po 17 sekundách druhé části putoval na trestnou lavici Skalický za zákrok na Holešinského a rozhodčí si ještě celou situaci u videa přezkoumali, ale nakonec zůstalo jen u menšího trestu. Škodovce to nicméně stačilo. Domácí během početní převahy vystřelili na branku víckrát než za celou první periodu dohromady, díky ráně Jakuba Poura z modré se jim nakonec podařilo i snížit. Ve 26. minutě mohlo být vyrovnáno, kdyby po obrovské hrubce Järvinena nedokázal Růžička pokrýt Mertlův pokus z otočky. Také na druhé straně nebylo ke změně stavu daleko, Závora ale po pasu Zvagulise z hranice pravého kruhu mířil příliš vysoko.

Se staženou aplikací a zapnutými push notifikacemi budete vždy a všude v obraze!


Následně byl za podrážení Krivošíka potrestán Hlavaj a ve vzduchu visel třetí boleslavský gól. Roman od pravé tyčky přihrával skrze brankoviště Lantošimu, puk se ale od Dujsíka odrazil do vzduchu a už plachtil do sítě, na poslední chvíli ho však na brankové čáře dokázal zachytit domácí obránce Kvasnička. Ve 34. minutě se tak Škoda mohla radovat z vyrovnání. Stalo se tak poté, co Aleksi Rekonen z levého kruhu okolo Gewieseho zamířil přesně k bližší tyči a propálil Růžičku nad betonem. Nový svěží vítr pak domácí hráče hnal kupředu, do konce druhé části už ale k žádné korekci skóre nedošlo.

Na startu třetí části pálil z hranice pravého kruhu Bernad a po odrazu od zadního hrazení se k němu kotouč vrátil, boleslavský bek pak dorážkou vlastní střely minul branku i napodruhé. Na další větší šanci se čekalo do 49. minuty a hned z toho byl také gól. Po vyražené střele Krivošíka neomylně uklidil puk do branky Matěj Gardoň a radoval se ze své první trefy mezi dospělými. Za dalších 64 sekund navíc Roman nastřelil puk směrem k brance a Alex Lintuniemi jej z bezprostřední blízkosti usměrnil za Hlavajova záda - 2:4.

Pak byl ale vyloučen Järvinen a domácí zadělali na drama. Z modré čáry se totiž razantní a hlavně přesnou ranou prosadil plzeňský tahoun Petr Zámorský a Škoda tak byla v čase 54:22 zpět ve hře. Západočeši se pak hnali za vyrovnáním, Bruslaři vsadili spíše na obranu a to se jim vyplatilo. V 59. minutě umocnili Západočeši své snažení odvoláním brankáře, tento risk se jim ale nevyplatil. V čase 58:44 totiž Pavol Skalický od pravé tyčky trefil prázdnou klec poté, co Straka při jeho vyvážení zpoza branky upadl - 3:5.


Ohlasy trenérů

HC ŠKODA PLZEŇ:

Petr Kořínek: První třetina byla z naší strany špatná. Chyběl nám pohyb a bylo to takové urputné. Druhá třetina pak byla velmi dobrá, vyrovnali jsme, soupeře jsme zatlačili a měli šance na to, abychom odskočili i do vedení. Bohužel, ta produktivita zase nebyla ideální. A třetí třetina byla za stavu 2:2 taková nahoru dolů. Boleslavi se podařilo vstřelit dvě rychlé branky po našem špatném rozebrání hráčů. Podařilo se nám ještě snížit, ale ten konec už jsme nezvládli a jsme bez bodu.

BK Mladá Boleslav:
David Havíř: Z naší strany velice dobré utkání. Měli jsme výborný vstup do první třetiny, vedení 2:0, skvělý pohyb a jednoduchost při kombinaci. Ve druhé třetině to byl obrat o sto osmdesát stupňů, měli jsme horší pohyb a jednoduchost se vytratila. Domácí se pak dostali na stav 2:2 a byli lepším týmem. Něco jsme si řekli v kabině a myslím, že jsme pak na první třetinu znovu navázali. Dostali jsme se zpět do zápasu, byli jsme produktivní. Jsme šťastní za tři body a posíláme gratulaci do kabiny.

×
Dnes v 18:00 | MUZ
HC Dynamo Pardubice
BK Mladá Boleslav